Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (438)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skvělá a perfektně vymyšlená sf komedie s časovými paradoxy. Je vidět, že se tvůrci opravdu vyřádili v několika rovinách najednou. Myslím, že se sami Macourek a Nesvatba museli při psaní scénáře zduplikovat, jinak si nedovedu vysvětlit ten vodopád nápadů a vychytávek, že i Red Dwarf bledne. Navíc skvělí herci, Vicena jako úžasný Hitler (HIMMLEREEEE!!! VYHODIT, DEGRADOVAT, ZAVŘÍT. PŘED POPRAVOU MUČIT) a originální titulky na začátku, to se musí vidět. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zase jednou dopřál návrat v čase k filmu, v němž se to různými časoskoky jen hemžilo. Nebyla to zrovna typická komedie té doby, bylo to spíš takové vtipné, špionážní scífko, které mě ještě i dnes překvapivě bavilo. Každý Čechoslovák se tu mohl navíc tetelit pýchou nad tím, že jen naši odborníci přišli na to, jak cestovat časem. Jistě, záchvěvy hrdosti mi poněkud kalil fakt, že se kosmodrom nacházel v Praze, ale zase mě hřálo vědomí, že za úspěchem tohoto podniku, stáli zcela jistě i oceláři z našeho regionu razowiteho.  Ale vážně; na rok 1977 byly časoprostorové přesuny zvládnuty skvěle (leckteré současné snahy dopadají i přes přemrštěně používanou CGI podstatně hůře), ve Vůdcově bunkru jsem bez problémů poznal všechny význačné nácky a v ději mi trochu drhli jen američtí turisté, bez nichž bych se klidně obešel. Pokud mě ale něco opravdu dostalo, byla to herecká sestava v rolích tria zachránců kolabující Třetí říše. No, trio, Jiří Sovák by prošel, ale Kraus s Bauerem měli k árijskému ideálu asi tak daleko jako Goebbels a Himmler (ti reální pochopitelně). Jo, jo, bavil jsem se:-) / Poučení: I malý kousek rohlíku může překlopit misky vah. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Socialistické státy zajistily úspěch mírové konference…“ Macourek s Polákem vytvořili opravdu mnohovrstevné sci-fi, ale nemohu se zbavit dojmu, že větší hustota humoru, či naopak příklon k vážně míněnému sci-fi thrilleru by přinesly ucelenější výsledek. Úvodní titulky s DJ Adolfem jsou stejnou měrou směšné i mrazivé.. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Miluju tyhle bláznivé české komedie. Herci se jen předhání ve skvělých výkonech, hláška střídá hlášku a příběh baví už jen tím obrovským tempem a elánem, se kterým na diváka vyrukuje. Osvědčené duo Sovák&Menšík tentokráte navíc výrazně podporováno (a možná i předstiženo) vynikajícím Petrem Kostkou, jenž si jednu ze svých největších rolí opravdu užívá. Tady se sice vše to "bláznivé" děje na úkor vypravěčské kreativity a občas i kvality, ale úroveň zábavy (a o tu jde pořád primárně) to moc nenarušuje... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film se díky skvělým nápadům, zpracování a hereckým výkonům dá dívat pořád znovu a znovu. (Což se o mnoha současných českých filmech říct ani zdaleka nedá.) ----- Klasická česká sci-fi komedie vznikla v roce 1977. Autorem je spisovatel Josef Nesvadba, podle jehož povídky napsal scénář Miloš Macourek a Jindřich Polák, ten také snímek režíroval. V bláznivém příběhu se objeví množství českých herců – v hlavní dvojroli Petr Kostka, dále pak Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Miroslav Moravec, Josef Větrovec, Otto Šimánek, Marie Rosůlková a mnozí další. Zamotaný příběh se točí okolo přeživších nacistů – udržují se při životě pilulkami dlouhověkosti – kteří chtějí odcestovat do minulosti a v roce 1944 předat Hitlerovi vodíkovou bombu, díky níž by vyhrál válku. Jejich podplacený pilot však ráno zemře, udáví se rohlíkem, a jeho bratr, takový ňouma, vůbec o ničem nemá potuchy. Proto se pak neustále musí vracet v čase, aby napravil všechny chyby...   Na DVD film najdeme ve formátu 1,33:1 (tedy 4:3) a zvuk si lze vybrat Dolby Digital 2.0 nebo Dolby Digital 5.1, i když valného rozdílu mezi nimi asi nejde nalézt. Nechybí možnost pustit si české nebo anglické titulky.   Bonusy obstarávají již tradiční fotogalerie, filmografie vybraných herců a tvůrců a pak dva rozhovory. Jeden s Petrem Kostkou, v němž se dozvíme o natáčení i jeho zaujetí pro některé filmové partnerky, náš světoznámý a Oscarem oceněný výtvarník Theodor Pištěk povypráví o svém nemalém podílu na vzniku tohoto filmu, protože vymyslel nejen kostýmy (a to i ty vojenské uniformy) a prostředí, ale třeba i onen model vodíkové bomby.   Protože film vychází nejprve jako příloha časopisu DiViDi, než bude za dva měsíce běžně uvolněn do prodeje, nepřekvapí, že se v DVD-ROM části nachází i PDF soubor s minulým číslem časopisu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Petr Kostka (Jan a Karel Burešovi) mal pocit, že sa v jeho trojúlohe diváci nevyznajú, a preto sa zamýšľalo, aby Karel hovoril chrapľavým hlasom. Návrh nakoniec zamietli. (Raccoon.city)
  • V úvodních titulcích filmu je chybně diakritické znaménko ve druhém slově: „Dále hrájí“. (jan.hryz)
  • Hitlerův (František Vicena) hlavní stan, ve kterém se část příběhu odehrává, se nachází na severovýchodě Polska, nedaleko města Kętrzyn. V hlubokých lesích zde totiž během druhé světové války vyrostl komplex Vlčí doupě. V něm nacistický vůdce strávil více než 800 dní mezi lety 1941 a 1944, přežil v něm také atentát v rámci operace Valkýra. (sator)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno