Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dr. Peyton Westlake (Liam Neeson - Schindlerův seznam, Rob Roy) je před realizací velkého objevu syntetické kůže, když gang vedený sadistickým Robertem G. Durantem (Larry Drake) zničí jeho laboratoř. Popálený Westlake se s přítelkyní Julií rozhodne přestavět zničenou laboratoř a obnovit spálené poznatky. Stojí však před vážným rozhodnutím. Má začít nový život s Julií a nebo se má jako Darkman - muž s novou identitou - mstít a bojovat za spravedlnost? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Darkman patří k těm filmům, pro něž mám slabost. Viděno už asi počtvrté a pokaždé se mi to líbilo. Funkční jako pocta starému Universalu, i jako  zábavný příběh z komiksu, který paradoxně vznikl až na základě tohoto filmu. Vše navíc napsáno raným hravým Raimiho krutopisem a tak nechybí třeba štípání prstů kleštičkami na doutník či roztékající se tváře, přesto je v tomto  fantaskním akčním snímku horor jako žánr trochu navíc a fanoušci Evil Dead možná pocítí trochu zklamání. Slabšími články jsou tu jen  hlavní záporné postavy, Durant ještě ujde, ale Strack je vysloveně trapný, naštěstí si jej ve filmu až tak moc neužijeme.  Čtyřková stálice. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Raimi se tady potrénoval, aby za dvanáct let natočil známějšího (a provařenějšího) jinýho 'Mana', ale tam kde mu to s Pavoukem vyšlo, to tady tak nějak skřípe... Jasně, triky už za to čtvrtstoletí zestárly, ale to by nebyl největší proublém, páč si to Sam zase dává tam, kde ho máme nejradši- černej humor, nadsázka a samozřejmě samé hororové pomrknutí. Ale celkově je to prostě taková blbinka, která potřebovala být o něco temnější a vážnější (něco na způsob Watchmenů). No, kašlat na to, Darkman je fajná komiksová libůstka a závěrečnej fejs Darkmana, kdo by se při ňom nepousmál a blaženě si nezamlaskal... :-) Ale Raimi umí lépe. ()

Reklama

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Najskôr som bol sklamaný, pretože podľa plagátu som čakal štýlového hrdinu, ktorému nezostalo nič, len nenávisť a tak rozpráva dlhé monológy s noirovým nádychom a prahne po pomste (niečo medzi Batmanom a Vranou). V skutočnosti som sa ale stretol s (až priveľmi) citlivým a introvertným vedcom, ktorý je zaľúbený a nechtiac sa mení na monštrum. Tu som pochopil, že Raimi asi nechcel nakrútiť štýlový akčný komixový trhák, ale skôr psychologickú drámu so superhrdinským nádychom (a so značnou dávkou brutality). Je pravda, že s psychikou hlavného hrdinu sa zahral veľmi pekne (pomohla tomu, ako aj celému filmu, hudba Dannyho Elfmana), no podľa mňa ju vôbec nedotiahol do maxima. Scéna, kde najviac vidno Peytonovu premenu sa paradoxne neodohráva počas záverečnej akčnej scény, ale v zábavnom parku (kde jedného človeka hodí o stenu- a to je všetko) Druhý veľký mínus spočíva v celkovej naivite, až stupidite scenára, ktorá popri tejto temnej psychológii nevyzerá dobre. Raimi sa mal buď sústrediť na Darkmana, ako superhrdinu, ktorý za niečo bojuje, alebo ako človeka, ktorý sa musí vysporiadať so svojim nešťastím, lebo spolu to vôbec nefunguje. Je to škoda, že to takto dopadlo, pretože samotný námet je zaujímavý a dalo by sa z neho veľa vyťažiť. Ktovie ako by to dopadlo dnes v rukách Nolana. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

První Raimiho koketován s komixem nedopadlo nejlépe. Jednak bez patřičné techniky příliš trikoval a druhak Liam neeson ještě nebyl Takenem I.. Ve své době to mělo pro někoho určitě své kouzlo, ale vzhledem k tomu, že jsem to ve své době viděl a skoro nic si z toho nepamatuju, nemůžu dát ani jedno nostalgické procento navíc. 30% ()

choze 

všechny recenze uživatele

SMRTELNÉ ZLO se potkává se SPIDER-MANEM a Raimi předvádí svůj nevšední cit pro komiksovou poetiku. DARKMAN je krásně komiksově groteskní a naivní (ale ne infantilní) a drsný zároveň - ze scén Neesenova zmlácení a vyhození do povětří v laboratoři nebo jeho "tančící příšery" mi dodnes není příjemně po těle. Motorem příběhu je zoufalá snaha tragické ústřední postavy (které z ní občas hrábne a dělá nepěkné věci, třeba láme prsty nevinným lidem) dokončit svůj výzkum a vrátit se k předchozímu životu, v čemž jí držíme palce (byť by to znamenalo konec superhrdiny), ale která je samozřejmě odsouzena k nezdaru a redukována na pomstu. Plusy jsou Raimiho nadšená vynalezává filmařina a herci (Neeson je vědec k sežrání a Drake jako charizmatický bezcitný sadista dokonalý), určitý mínus lze spatřovat v nedostatku akce, která je soustředěna do efektního pyrotechnického finále. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (17)

  • Po dokončení filmu sa istý čas rozprávalo o rovnomennom seriáli, ten však nebol nikdy zrealizovaný. (beso74)
  • Po uvedení filmu do kin v roce 1990 vydavatelství Marvel Comics vydalo tři barevné sešity s adaptací příběhu Darkmana spolu s černobílým časopisem, který obsahoval všechny tři sešity. V roce 1993 Marvel Comics vydal šest minisérií "Darkman returned". (Aelita)
  • Muž se zlatou zbraní je bratr režiséra Sama Raimiho Ted. (Lorge)

Související novinky

Vrátí se Sam Raimi k dalšímu superhrdinovi?

Vrátí se Sam Raimi k dalšímu superhrdinovi?

07.05.2022

Režisér Sam Raimi (Lesní duch, Spider-Man) poslal čerstvě do kin novou marvelovku Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, která má nakročeno k tomu stát se dalším velkým hitem pro studio. Úspěch je… (více)

Reklama

Reklama