Reklama

Reklama

Jak jsem se stal gangsterem

  • Polsko Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa (více)
Trailer

VOD (1)

Ctižádostivý gangster si klestí cestu vzhůru varšavským podsvětím, až se nakonec pokusí dobýt nejvyšší metu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

mira007 

všechny recenze uživatele

Historie polského organizovaného zločinu na příběhu jednoho gangstera v podání  Marcina Kowalczyka, který se vypracoval od osmdesátých let do roku 2004 na významnou postavu podsvětí. Začátek je tedy úchvatná pětihvězdičková záležitost - svižné, moderní, sarkasticky vtipné , pak to trochu ztratí tempo , ale od poloviny opět strhující jízda. Takhle si představuju moderní filmařinu včetně kamery, střihu, super muziky a hereckých výkonů načež to, co tam předvádí Tomasz Wlosok v roli Wadena, to jsem zíral. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

"Kurva, chci být zavřenej za něco pořádnýho a ne kurva za ADHD rozpuštěný ve vodce". No tím je ve zkratce řečeno, jakým směrem se film ubírá. Kulervoucí, chlívácká, gangsterská záležitost z produkce Made in Poland. Vyšperkovanej slovníček v čele s pizdama, kurvama a jinýma libozvučnýma slovíčkama. No a v polštině to nabírá ještě extra na síle. Chceš založit gang, v Polsku rozhodně založíš družinu. Válela jsem se smíchy a musím říct, že naši severní sousedé jsou ve formě a po Klér a Corpus Christi další vymazlená záležitost se skvělou muzikou a geniálníma hereckýma výkonama. Z Waldena mě slušně lechtala nosní přepážka, protože ten co vyfrkal, to by porazilo vola. Takže pojďme si pořádně přepudrovat nosánky a všechny pořádně dojebat, ať ve městě zavládne zas rovnováha. Ať dealeři, šlapky a hlavně Gangsteři mají klid na svůj byznys. ()

Reklama

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Když točí Polsko gangsterku, tak by měli všichni rázem zpozornět, Maciej Kawulski nastavil zrcadlo, jak by se měly točit filmy, devadesátkový příběh dle skutečné události, který má všechno, co měli devadesátky v Polsku a kvalitativně je tohle jedna z nejlepších gangsterek, jakou jsem měl možnost kdy vidět. Tady můžu probrat všechno od přiběhu k hudbě až po herce a pokaždé dojdu ke stejnému závěru - že to je všechno naprosto perfektní a dohromady to tvoří ve svém žánru nepřehlédnutelnou a výjimečnou záležitost. 5* ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Fajnigoście aneb Goodfellas ogólnopolscy se nestydí za zjevnou inspiraci Marťasem a celuloid tu zase idealizuje, zlidšťuje, zinteligentňuje, zesympatičťuje a romantizuje další oxymoronální „vypatlané, bezskrupulózní a agresivní animální hovado s pevným správňáckým morálním kodexem“ a „děsně kůl sériového vraha“, jehož málem stylizuje až do podoby Roberta Kutasa (pozn. překladatele: Robin Úd). Ten „pravdivý příběh“ je nutno brát se značnou rezervou, protože scénárista a „spisovatel“ Gureczny je v podstatě takový Kmenta Rzeczi pospolitej, co si postavil kariéru na bulvarizaci a zprstocucání si dramatických historek z lopatistických výpovědí asi nejznámějšího malometrážního venkovského pšontkovského Valachiho – Jarka „the Otyloně“ Sokolowskiego. Nasraně druhé však erudovanému filmovému teoretikovi a kritikovi nezbývá než opět konstatovat ono nesmírně odborné, byť kapku otřepané „Ja pierdole!“, neboť z toho Zespół filmowy „Wyborowka“ zase wysmerfowal další kurewsky zábavnou, vtipnou, perfektně sehranou a velkolepě natočenou ságu Scorseseho parametrů, až po titulky napěchovanou dokonalými polskými bonbonmoty, idiomy i idiotmaty. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "Naprawdę nie wiem, skąd w tej rodzinie wziąl się taki chuj jak ja."     Gangsterské filmy nie sú zrovna mojím obľúbeným žánrom (ak ich práve nenakrútil Tarantino) a problém s nimi mám najmä vtedy, keď je nejaký veľký mafián vykreslený ako ohromný sympaťák s mimoriadne vyvinutým zmyslom pre česť, spravodlivosť a priateľstvo. A tento film je presne takého typu - hlavný hrdina je štýlovo "hustý" a veľmi charizmatický. Napriek tomu ma film celkom dokázal zaujať (napr. svojim humorom, často poriadne čiernym, či zaujímavým, pre gangsterky netradičným prostredím) a nemôžem mu uprieť, že je nakrútený naozaj dobre. Dokážem mu odpustiť aj tú okatú snahu byť silou mocou ohromne štýlový (použitie hudby, pózy hrdinov, spomalené zábery). Páči sa mi aj vykreslenie jednotlivých postáv, s výnimkou hrdinovej partnerky Magdy, ktorá sa na začiatku javí ako inteligentná a silná žena, ale sa tak akosi zmení na hlúpu husičku. Dojem z filmu u mňa kazí nevhodný výber hudby, ktorá je poväčšine hrozne obohraná a dokopy tvorí neskutočný guláš.     "Nie będę jak inni gangsterzy, nie będę debilem." ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Když je hlavní protagonista (Marcin Kowalczyk) v knihovně, prohlédne si knížku „ZŁY“ od Leopolda Tyrmanda. Jedná se o odkaz na začátkem filmu, kde si do stejné knížky hrdina vkládal první „vydělané“ peníze z pouličních rvaček. Kniha je krimi odehrávající se ve stejné době, ve které začíná děj filmu. (Karlosik_4)
  • Ve filmu ani jednou nezazní jméno hlavního protagonisty (Marcin Kowalczyk). V závěrečných titulcích je pak označen jako „bohater“, v překladu „hrdina“. (Punisher)
  • Když hlavnímu protagonistovi (Marcin Kowalczyk) nasedne do taxi kněz, pronese k němu větu: „Nikomu to neříkej.“ Tuto větu pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. (Punisher)

Reklama

Reklama