Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (291)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Raya and the Last Dragon je pre mňa jednou z tých slabších disneyoviek. Ničím ma to neohúrilo. Najkrajšia je animácia, krásna farebná. Príbehovo ale nič extra, stokrát videné a pre mňa trošku priakčné. Animované filmy a teda aj disneyovky pozerám spolu s deťmi, je to jedna z našich obľúbených aktivít, tu som si však nebola istá, či je to pre malé deti najvhodnejšie, veď jasné má to rating PG. Dosť veľa sa tu používa meč, čiže skôr je to vhodné pre trošku staršie deti, aj keď mňa môj 6ročný beťár jeden ukecal. Videlo sa mi to tiež také nejaké feministické alebo možno len politicky korektné? Ja si princezné inak predstavujem, asi tak viac dievčensky, ten typ ako Snehulienka alebo Popoluška a hlavne bez meča, i keď u Mulan mi to nevadilo. No a prečo vlastne bojovali dve mladé dievčence proti sebe? Nemohol byť jeden z nich radšej princ? A na konci by sa do seba s Rayou zamilovali, ale to už vymýšľam iný príbeh. Tiež mi tu chýbala nejaká pekná pesnička, to mám na Disney filmoch najradšej. 60% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Raya a drak je bez sebemenších pochyb jedním z nejnádhernějších animáků vůbec. Na to jsme však od Disneyho už tak nějak zvyklí. Větší nejasnost tak vzbuzuje příběh a ač rozhodně oceňuji, že občas se taky vsadí na originální projekt, který není sequelem nebo spin-offem něčeho známého, tentokrát mě bohužel za srdce nechytl. Neříkám, že byl špatný, ale 110 minut je na animák zkrátka hodně a já se bohužel nudil. Takže je to tentokrát ode mě za 60%, i když jsem hrozně chtěl jít výš a plně chápu, že jsem v menšině; pravděpodobně se jen od cílovky vzdaluji stále mílovějšími kroky. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bych možná i tu třetí hvězdičku dal, ale nedávno jsem viděl Mulan a té Raya nesahá ani po kotníky. Na rozdíl od ní je Raya totiž takový strašně rutinní animák. Je sice pravda, že nějakou atmosféru to má a třeba taková Sisu je, na rozdíl od většiny ostatních, docela dost sympatická postava. A taky animace je samozřejmě skvělá, ale to už beru spíš jako normu, když za tím stojí Disney. Příběh je ale dost neoriginální, postavy většinou nezajímavé nebo otravné, nějaký humor v tom skoro ani není a celkově je to prostě takové strašně průměrné. Na jedno zhlédnutí to obstojí, ale nějaký větší nebo silnější zážitek se fakt nekoná, aspoň u mě ne. Navíc mi nesedlo, že je to hard-fantasy a že je v tom příliš akčních scén, které z obyčejné pohádky skutečně dělají skoro až blockbuster. Popravdě netuším na co si to chce hrát, ale jestli nás čeká víc animáků ve stylu připomínajícím Marvelovky, tak potěš. Jako by tím už trh nebyl přeplněný... Lepší 2* ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Přestože Disney v poslední době na mnoha frontách klopýtá, tak zde nezklamal a exceluje. Ani si nepamatuji, kdy jsem si naposledy takto užil kreslenou pohádku. Takhle si totiž představuji nápaditý příběh pro děti i dospělé!  Dílo o fiktivní společnosti rozdělené závistí a následně uvržené v chaos díky pravé lidské podstatě. Z tohoto důvodu se hlavní hrdinka, mladá Reya vydává na nekonečnou cestu k záchraně světa. Postupně potkává další zoufalce, kteří ji na této cestě následují. Skupina je tvořena z několika velice sympatických a celkem vtipných charakterů. Kam bude zhruba příběh směřovat, bystřejší divák ihned prokoukne. Nicméně jen těžko se dokážete obrnit před procítěností, přičemž veškeré srdceryvné projevy zde fungují na jedničku. Nemuselo to sice končit happy endem a můj dojem by byl ještě lepší, ale to bych asi chtěl příliš. I když mne napadl drobný zlepšovák, závěr taktéž nezklamal a mě nezbývá než hodnotit plným počtem. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Přichcíplá sázka na jistotu bez duše. Filmu se musí nechat, že krásně vypadá, ale to je u drahých animáků od největšího hollywoodského studia povinnost, nikoli něco k pochvale. Dějově se ovšem jedná o stokrát viděné putování po různých lokacích a sbírání pazmeků s cílem záchrany světa. Potenciální kouzlo zdejšího filmového světa (inspirovaného jihovýchodní Asií) spolehlivě zabíjí moderní jazyk, který postavy používají, a intonace, kterou své repliky pronášejí. A pokud bereme "pohádky" jako žánr, určený pro dětské diváky, jenž by je měl hodnotově připravit na život, tak tohle má fakt debilní poselství, které je připraví tak špatně, že brzo skončí s kudlou v zádech někde v příkopu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • V celém filmu najdeme pouze jedinou zpívanou skladbu, která je v závěrečných titulcích. Jedná se tak o patnáctý film studia Disney, který netypicky postrádá muzikální složku. (Najlvin)
  • Jedná se o třetí animovaný film společnosti Disney, který je produkován v poměru stran 2.35:1. Další dva zmíněné snímky jsou Duše (2020) a Frčíme (2020). (Kuzmik)
  • V průběhu celé tvorby filmu se lidem z produkčního týmu narodilo celkem 42 dětí. Překvapivě ani jedno z nich nedostalo jméno Raya. (Najlvin)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama