Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon (více)
Trailer
USA, (2022–2024), 18 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Seriál, odehrávající se 200 let před událostmi Hry o trůny, zachycuje Targaryeny vládnoucí Sedmi královstvím, ale také vlastní rod na pokraji občanské války. Ještě před narozením syna šokuje král Viserys celou říši prohlášením, že jeho dcera Rhaenyra se stane nástupcem trůnu. Jakmile se narodí zdravý syn, události rychle naberou nový směr a mnozí spřádají plány, které by princezně znemožnily usednout na Železný trůn. S intrikami na obou stranách a říší na hraně zániku zažijete vzestup a pád Rodu Draka. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele jerisno k tomuto seriálu (4)

Série 1 (2022) (S01) 

Ke skončené 1. sérii "Rodu draka" mohu poznamenat jediné. Nejsem zklamán, ale ani přehnaně nadšen. Rozjezd série byl lehce rozpačitý a dějově neujasněný. Když jsem si na tempo i vizuál seriálu začínal zvykat, došlo na nepříjemné časové skoky v ději i přeobsazování jednotlivých (a to i zásadních) hereckých představitelů. Teprve poslední epizody začaly mít jakousi hlavu i patu. Vše výše uvedené mi zatím neumožnilo vytvořit si nějaké citové divácké pouto k postavám seriálu tak, jak jsem od prvních epizod pociťoval v GoT (Eddard Stark, Arya Stark, Jon Sníh, později Daenerys a konec konců i ten trpaslík). Zde jsem cítil jakési pouto a sympatie jen s králem Viserysem a to je prozatím málo. Vídím to na lehce lepší, než osmá řada GoT, ale určitě horší, než zbytek tohoto legendárního seriálu. Prozatím 75 %, tedy neúplné 4 hvězdičky. Trochu se podivuji nad tím, jak někteří recenzenti švihají epizodám 5 hvězd jednu za druhou. Pokud bude 2. série výrazně lepší, kolik budete dávat? Šest, ... sedm? ()

Druhý svého jména (2022) (S01E03) 

No vida, Daemon je nejenom sadistický magor a křivák (jednou rukou mávat bílým hadrem a druhou zákeřně zaútočit, to má k rytířství hodně daleko), ale i druhý Kostěj nesmrtelný, který proběhne bojištěm a deštěm šípů jako Zátopek, až jsem se bál, že nakonec zvedne paže a bude slavit přetržení cílové pásky. Asi nějaký energetický štít, nebo snad ochranné silové pole? A když už je konečně zasažen (opravdu jsem si to přál), tak si ještě jde, asi jako bonus za vítězství, useknout půlku nepřátelského náčelníka. Zranění zapomenuta. Vím, jde o fantasy seriál, zázraky na počkání, ale všeho s mírou, prosím! V hereckém obsazení je u tohoto  (i minulého) dílu tvrdohlavě uváděna Emma D´Arcy a Olivia Cooke, ač se stále setkáváme s Milly Alcock a Emily Carey. To je velmi neprofesionální.  Během dílu jsem to viděl na hodně slušné 3 hvězdy, ale za ten "gerojský" konec jde nekompromisně jedna dolů. ()

Osvítíme cestu (2022) (S01E05) 

Nebyla to nakonec tak špatná epizoda. I když v polovině jsem si říkal, že víc jak dvě bukvice ... ale co to plácám ... dvě hvězdičky snad nedám. Ale ten konec mě docela dostal a k vlastní potěše jsem sáhl k násobnému hodnocení. Takže čtyři hvězdy a zasloužené. Jenom mně trochu vadí lehce se vytrácející fantasy linka, která by dělala z fantasy seriálu, skutečný fantasy seriál. Prozatímní situace se mohly klidně odehrát na kterémkoliv středověkém královském dvoře v Evropě. Tedy nic z říše fantasy. A občasných pár vteřin letících draků to bohužel nespasí. Krále (který je mně jinak docela sympatický) snad draci ani nezajímají i když se stále zaklíná původem z dračí krve a je i jejich králem. Doufám tedy, že se právě fantasy linka dostane více do popředí, tak, jak dominovala v prvních dílech GoT. Tedy aby někde v pozadí číhalo nějaké lechtivé i mrazivé znepokojení i nakukující strach a obavy, které by nekonečné pletichy, podrazy, incesty a rozbíjení hlav, či lámání těl, dokázaly odsunout do pozadí a ukázat, jako nevýznamné až malicherné. ()

Princezna a královna (2022) (S01E06) 

Přiznám se, že patřím k těm, které seriál zatím příliš nepřesvědčil. O to více jsem se obával předem avizovaných změn v hereckém obsazení a to i zásadních postav. S ulehčením musím ale konstatovat, že jak Olivia Cooke, tak Emma D´Arcy (největší obava) byly nakonec dobrá volba. Na druhou stranu mě docela nepříjemně zaskočil poměrně velký časový skok v ději, kde jsem se sice zorientoval celkem rychle, ale problém vidím v tom, že s některými postavami nemá divák šanci navázat jakýkoliv citový divácký vztah. Typickým příkladem je Daemonova manželka, kterou jsme v minulých epizodách poznali jako malou dívku, které nebyla věnována přílišná pozornost, přičemž v tomto dílu se jevila jako sympatická, oddaná a asi i věrná manželka a dobrá matka. Tedy postava veskrze přijatelná, která však záhy mizí použitím draka. A takových "rychlovek" je tady, bohužel, povícero. Na druhou stranu tento díl rozptýlil mé obavy o doposud malém zapojení fantasy prvků do děje. Zde nám bylo konečně ukázáno více ze samotných draků, ale i náznaky každodenního spojení a soužití draků a lidí. To je jednoznačné plus. Vcelku povedený díl. ()

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Rod draka pokračuje v produkci

Rod draka pokračuje v produkci

24.07.2023

Spisovatel G. R. R. Martin přidal na svůj blog nový příspěvek, v němž zazněly dvě důležité informace, které by měly potěšit fanoušky Hry o trůny i Rodu draka. Tou první je, že 74letý autor pomalu ale… (více)

Reklama

Reklama