Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer 2
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (141)

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

House of the Dragon na můj vkus příliš dlouho, táhle a nedostatečně obratně řeší intriky, mocenské boje a psychologickou válku hlavních hrdinů. Jde to mnohdy až do takového extrému, že to defacto "odnese" třeba celá jedna epizoda. A sledování hodiny zadumaných pohledů v potemnělých (sic fantasticky aranžovaných) kulisách není to, proč máme svět GoT tak rádi. Chybí vyváženost, chybí silné postavy, na kterých by se celý příběh nesl a když už tady konečně nějaká je, či se utváří, tak je znásilněna výměnou hlavního protagonisty. Což je další velký problém, který nebyl uchopen vůbec dobře. Pravdou však zůstává, že HoD solidně kopíruje i trademarky, které fungovaly dobře od začátku. Umí místy udělat sevřenou atmosféru, postava Daemona je absolutně na vrcholu a když to rozparádí draci, také to stojí za to. Vzhledem k tomu, jak končí jednička, by mohla být dvojka konečně to pravé ořechové s cca trojnásobným rozpočtem oproti staršímu bratříčkovi. Celkově je jednička překvapivě spíše komorní a chybí jakkoliv velkolepá bitva. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Asi nebudu jediný, koho sužovaly nesmírně skeptické vize o tom, že návrat do Západozemí se už prostě povést nemůže a že bude lepší, když se tyhle ambice rychle rozpustí a HBO se radši ubere jiným, nejlépe novým směrem. Svět se ale může klidně až do dnešních dní divit, z prequelu o rodu Targaryenů se vyklubal obří hit s naprosto dokonalým vizuálem skrze největší televizní lákadlo současnosti - monumentální draky - a k nim tvůrci dokázali přidat ty pravé pletky mezi znesvářenými rody, které mezi sebou zažehnou řádně epickou válku s dokonale poetickým názvem Tanec draků. Dlouho se mi s žádným seriálem neloučilo tak těžko, to čekání bude nekonečné. ()

Reklama

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Velkým problémem Rodu draka je fakt, že se rozhodl pro tentýž formát jako původní Hra o trůny. Vzhledem k častým časovým skokům to ale díky tomu nefunguje, jelikož se postavy nevyvíjí organicky. Původní seriál pochopitelně adaptoval knihy a kvůli věku herců zvolili přístup, že jedna série se odehrávala vždy během jednoho roku. Zde však došlo k tomu, že po jedné epizodě máme skok půl roku, pak další dva roky, deset let a šest let. Postavy stárnou, mění se představitelé (u některých ne) a díky tomu se z nich stávají akorát schematické figurky. Komplexita charakterů tak v Rodu draka bohužel chybí a časové skoky mohou také za to, že i jednotlivé pasáže v příběhů odpovídají nějakému schématu, kdy jsou navíc vyhrocené, aby se postavy bez vývoje mohly alespoň někam nasměřovat. Vlivy globalizace v podobě Velaryonů nebudu komentovat, to nebyl úplně zdařilý krok. Příští řada snad již bude fungovat bez většího skákání v čase, aby postavy i zápletky fungovaly, jak mají. Poslední tři díly ukázaly, že plynulá návaznost příběhu rozhodně sluší a seriál i víceméně zachránily. Hodnocení: 70 % ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

První recenze byly mnohem tvrdíš než k souběžnému Rings of Power. A aby ne. Zde je jasně nastavené pravidlo co a jak. V něčem už tím, že se tady nikdo nemůže hádat o černých elfech. A přesto bylo toto dílo takové těžkopádnější. V ději to dost skáče, je snadno nepřehledný a postavy jsou hrozně nahodilé. Možná mají svůj charakter, ale show nám nedá moc prostoru to vidět a proniknout do toho. I když je málo částí, které by byly vyloženě katastrofální, stejně je docela snadné spadnout do toho, že seriál o moc nesnaží jít do hloubky a v nějakých věcech vykrádá svého staršího bráchu. Je super být zase v Západozemí, ale toto je jenom vývar z něčeho, co bylo hodně kvalitní kuře. A hlavní problém vidím v té necharakternosti a strachu jít hlouběji. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Voci tomuto prequelu som mal na pociatku miernu skepsu, avsak uz prva epizoda moje obavy zmyla. Vynikajuci pribeh, herci, dialogy a uzasna kamera s hudobnym doprovodom. Hlavnym tahakom su vsak rozhodne zive a jedinecne charaktery, to sa tvorcom naozaj podarilo a tiez poryvy intrig a pribehov, v ktorych sa ocitnu. Odkazy, obrazy a artfakty pozite v GoT sa tu ukazu parkrat a fanusika rozhodne zahraju pri srdiecku. :) Druha seria bude, myslim, akcnejsia a velkolepejsia. Za mna najsilnejsie sceny - Rhaenyrino dospievanie - jelen, ci let na drakovy a konfrontacia strycka - uzasna kamera, Daemon-ov solo-vypad s Black Sister v ruke, rozhovor s leaderkou podsvetia White Worm - paradna dikcia :), Daemon v Dracej sluji, Raenys na drakovi v septe, Viserisova hostina s rodinou okolo bola velmi emotivna a zaverecna epizoda ich ma tiez zo 2. Vrelo odporucam. 85% a mierne nadnesene pathviezdie. Sem z druhou seriou. :) ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • Lord Commander Harrold Westerling (Graham McTavish) je v seriálu stále naživu. V knižní předloze ovšem zemřel dříve, než se narodili Rhaenyře (Emma D'Arcy) její synové. (mikki089)
  • Viserys (Paddy Considine) je uváděn se všemi tituly, tedy „Král Andalů, Rhoynarů a Prvních lidí“. Hra o trůny (od r. 2011) obvykle vynechávala zmínku o Rhoynarech, protože byl Dorne představen až ve 4. sérii a scenáristé si zpočátku nebyli ani jisti, zda se vůbec někdy v seriálu objeví. (Arigato)
  • Název epizody odkazuje na titul Corlyse Velaryona (Steve Toussaint), který je v čele královského námořnictva. (mikki089)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama