Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Viserys pořádá turnaj na počest narození svého druhého dítěte. Rhaenyra vítá strýce Daemona zpátky v Rudé baště. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (180)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, i na úvod celkem nic moc. Já samozřejmě počítám s tím, že piloty seriálů jsou spíše seznamovací (s postavami i prostředím), ale tvůrci mě tímto otvírákem zrovna nenalákali k dalšímu sledování. Budu samozřejmě pokračovat, ale zatím to udělám jen z toho důvodu, že chci dokončit, co jsem začal. Nebylo mi nabídnuto nic víc než nenáročné a nezajímavé dialogy, jež nesahají Varysovu machiavelismu ani pod kotníky a které scénárista tu a tam proložil nějakou tou souloží a samoúčelným násilím, aby měl jednodušší divák pocit, že sledoval akční podívanou. No, takže děj zatím nic moc, zato se tvůrci dopustili hned ze startu zásadního konfliktu barev. To těm idiotům z dozoru nad kvótami fakt nedochází, že mají černoši svůj pigment z určitého důvodu? A že z téhož důvodu mají i černé vlasy? Podle mého názoru je vytváření takových hybridních figur jasnou známkou rasismu a já se černošským hercům opravdu divím, že do takových rolí jdou, protože jsou sami proti sobě. Ale jak jsem napsal, je to jen můj názor. Má verze první sezóny naneštěstí disponuje českým dabingem, takže jsem se hned ze startu dočkal věty: "Máme královská louna, ty i já." Co je louno? Znám lůno, léno i Louny, ale český dabing mi připravil oříšek, s nímž si neporadím. Jo, ještě jedna věc. V době, kdy byla první sezóna horkou novinkou, jsem všude četl o úchvatně krásné princezně Rhaenyře. Ony tam budou časem asi dvě, že jo? Že jo?!?! / Poučení: Z dobře vymačkaného citrónu už mnoho šťávy nedostaneš. 3*- ()

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Návrat do světa, který určil novodobou televizní zábavu. A je to opět velkoryse pojato. Šachové partie jsou zatím rozehrány jen tak napůl. Nesledujeme v tuto chvíli mraky postav jako v původním GOT, ale co není může rychle být. Sapochnik potvrzuje, že velkolepost umí, stejně tak jako akci, krev i orgie. Prostě esence GOT tam je a já se těšim, jak to bude pokračovat. ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když jsem se obával, že první epizoda bude spíše klasickou oťukávačkou, opak je pravdou. Po krátkém pohledu do minulosti se vrháme přímo do centra vznikajícího konfliktu. Postavy usedají k jednacímu stolu, kolem poletují draci a rytíři se snaží vymlátit jeden z druhého duši při slavnostním turnaji (pro mě vrchol epizody). Tradičně nechybí ani štědré množství sexuálních scén. Když Matt Smith v rozhovorech říkal, že toho sexu je tady na něj až příliš, rozhodně nepřeháněl. Minimálně jeho postavě se nevyhnula snad jediná z nich. Na druhou stranu… I když s tím nemám žádný větší problém, osobně bych ocenil, kdyby se na jednotlivé linky šlo trochu pomaleji. Ač všechno funguje víceméně tak, jak má, například budování charakteru hlavního záporáka je zbytečně hektické. Je sice názorně ukázáno, čeho je ten psychicky labilní magor schopný, ale chybí prostor na to, aby se s ním divák dokázal lépe ztotožnit. Což je škoda, protože postava Daemona je tvůrci seriálu prezentována jako někdo, koho budete zároveň milovat i nenávidět. No, zatím bych mu přejel tak maximálně nožem po krku… Podobně je na tom i politika. V jádru skvělá věc, která vás však dokáže utopit v záplavě jmen. Kolem a kolem, epizoda má rozhodně své nedostatky, ale ve svém závěru napovídá, že teď už to bude jenom lepší. A na to já se těším! P.S.: Černý Targaryen opravdu není Targaryen. Bruh. (viděno na HBO Max předpremiéře) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zkurvené pondělky teď budou na pár týdnů pro nemalou část populace poněkud snesitelnějšími. Vykalkulovaná sázka na jistotu. Již na první pohled to vypadá, že budeme sledovat vesměs to samé, co jsme už viděli v původním seriálu. Trošku mě mrzí, že zde je k vidění prokazatelně hlavní postava, která je současně vypravěč a velmi by mě překvapilo, kdyby se jí v blízké době cokoli stalo. V původním seriálu byl v popředí celý rod Starků a bylo tedy více prostoru připravit si pro diváky spoustu nečekaných a šílených zvratů, které činily seriál tak výjimečným. Každopádně, rod Targaryenů je správně šílený a věřím, že nám připraví spoustu hodin zábavy, zrad a hlavně násilí. Úvodní epizoda byla velmi slušná a našlapaná nemalým množstvím akce, což není pro GoT úplně typické. Zpravidla série začíná vždy pečlivým rozmisťováním figurek po hrací ploše. Zde se jde rovnou po hlavě na věc. Negr s dredy je bohužel nezbytná daň doby, ve které seriál vznikl a působí prozatím neuvěřitelně otravně a připomíná v celém seriálu někoho jako je Pekarová, když se navzdory svému neměřitelně nízkému intelektu snaží dělat chytrou. Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by měl být brzy brutálně odstraněn ze scény. A vůbec celkové obsazení mi připadá poněkud rozpačité a prapodivně vybrané. Na první pohled mi nikdo kromě psychopatského albínka moc nepřirostl k srdci. A tím vůbec nechci zpochybňovat herecké kvality kohokoli ze zúčastněných. Jen tam nevidím absolutně žádné charisma, což není zrovna nejlepší stavební kámen. Čekal jsem každopádně obrovský průser a není to ani zdaleka tak špatné. [83 %] ()

WathanajX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem si zkrátka musela počkat. Po zpackané poslední sérii Hry o trůny se mi do tohohle seriálu upřímně ani moc nechtělo. Ale abych pravdu řekla, tak takový sešup a střemhlavý pád do děje jsem tedy nečekala. První díl je jednoznačně nadupaný jednou akcí za druhou. Během této hodinky se stačil posunout o takový kus, jaký by jiné seriály nedokázaly ani za sérii. Tvůrci na nic nečekali a chrlí na nás jednu postavu za druhou a všelijaké dějové zvraty. Co dále také čekat od Targaryenů? No nejspíš nic míň, než poctivou řezničinu a tu nám tvůrci také naservírovali. A draky samozřejmě draky (i když ta podoba mi přijde dost divná…) Jako úvodní díl to nevnímám vůbec špatně upřímně ani jsem nic nečekala takže za mě vcelku překvapení. Ovšem na rozdíl od GoT je pro mě osobně katastrofou nesympatické a vzhledově téměř nestravitelné herecké obsazení z nichž prozatím na rozdíl od GoT nemůžu najít jedinou postavu, která by se mi zamlouvala. V GoT to byl na první pohled Ned a Jorah tady ani toho Daemona nemůžu vystát. Divnějšího herce fakt vybrat nemohli…Škoda. Jinak musím uznat, začátek velmi slušný. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (8)

  • Prvá epizóda lámala rekordy sledovanosti, za prvých 24 hodín si ju pozrelo viac ako 10 miliónov divákov. V niektorých krajinách pre masívny záujem vidieť ju hneď po zverejnení padali servery. (krasomama)
  • Přízeň, kterou Alicent (Emily Carey) dává Daemonovi (Matt Smith), je jasně vidět na jeho kopí, když mu kopí bylo předáno po oznámení, že má čelit Cristonovi (Fabien Frankel). To pak chybí, když se jejich koně staví na zadní, ale je zpět během souboje a je vidět, jak letí po tyči, když se oba muži střetnou. (mikki089)
  • Režisér Miguel Sapochnik, ktorý nakrútil prvú epizódu, knižnú predlohu nečítal, aby mu nebránila v tvorivom rozlete. Chcel mať rovnakú perspektívu ako diváci, ktorí román nečítali. (krasomama)

Reklama

Reklama