Reklama

Reklama

Amleth (Alexander Skarsgård) kdysi býval synem mocného vikinského krále (Ethan Hawke) a jeho ženy Gudrún (Nicole Kidman), než ho zrada a zákeřná vražda připravila nejen o otce, ale i o střechu nad hlavou. O pár let později se světem protlouká jako bezejmenný válečník a má jediný cíl. Vlastnoručně zabít ty, kteří ho připravili o rodinu a šťastnou budoucnost. (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (642)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Čarodějku i Maják jsem viděl, takže jsem si docela dokázal spočítat co mne čeká, obzvláště když místní hodnocení pomalu ale jistě leze stále nahoru. A těšil jsem se , to jo ! Deváté století, Island... Místo, kde by jste nechtěli žít ani v době kdy vám zrovna vesnici nenapadli zfetovaní berserkři se sekerami a kyji. Možností jak v těch časech zajít přirozenou cestou bylo nespočet i tak... Zdá se a už to tu padlo, že si scénáristé tu kus vypůjčili od Sofoklése a i kus od Shakespeara. Jenže ani třeba u Shakespeara se neví zda vše psal skutečně sám, navíc to vypadá, že v některých případech brakoval arabskou Tisíc a jednu noc, kdy Romeo a Julie se až nápadně podobá jedné z ,,pohádek''. A nebo to holt někteří tehdejší zamilovaní měli těžké ať už žili v Arábii nebo v Evropě... .-). Tenhle film pochopitelně o Romeovi s Juliíí není ! Seveřan je dost brutální jízda plná násilí, jenže ta doba prostě byla taková. Když jste dostali flákanec kyjem přes hlavu, neřekli jste au. Prostě to mlasklo a vaše hlava připomínala přejetý meloun. Proto by ti jimž krev vadí asi tento snímek měli vynechat. Sice udělají obrovskou chybu, ale pořád je lepší pustit si film doma v klidu a vychutnat si ho než například od útlocitné manželky neustále poslouchat jak je to brutální. Ono to zase tak hrozné není, ale těžko vyprávět ságu o pomstě otcovraždy bez násilí že? To zkrátka jaksi nejde. A jelikož je Amleth Viking a né křesťan, nebem je pro něj Valhalla. Místo pro udatného válečníka. Takže aniž bych tu spoileroval, lehce naznačím, že o nějakém odpuštění v tomto filmu nemůže být řeči. Celé je to skvěle severské, pohanské, mrazivé, plné skvělých snových obrazů. Dafoe se evidentně na majáku Eggersovi osvědčil a tak z něj tady udělal rovnou šamana. A jak mu ta role sedla panečku. Jako bych hrál zase Far Cry Primal a vlezl sám do chýše k šamanovi, který mi z vlčí lebky dal usrknout trochu té krve s houbičkami abych se stal sněžnou sovou či mamutem... Skvělá byla i Nicole, ale už nám stárne holka. No a Alexander Skarsgård byl prostě excelentní! Dávám za 4 havraní pera. * * * * ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

- Pomsta je má!-. Což se lehce řekne, dokud nezjistíte, že osud vám karty poněkud zamíchal, a překopal tak vaše plány. Spíše jsem očekával variaci na Statečné srdce, tohle ale mělo mnohem blíže k Excaliburu (z něho si vzal snímek nejvíce), šmrcnuté Barbarem (Conanem) a filmy, jako je třeba - Když letí havran. A to já zase můžu a vůbec mi nevadilo, že chvílemi se film proměňoval v naučný dokument o rituálech a obřadech vikingů. Líbila se mi mytologie, co nezapomněla ani na Odina, valkýry, Valhallu, norny a Yggdrasil, který tu ale současně představoval rodokmen. Pěkný vizuál, řachavý soundtrack a herecké výkony odpovídající povaze postav, včetně čubky Kidmanové. Nevěda o některých, jako třeba Dafoe či Björk, zjistil jsem je až podle titulků. A ta hromadná oplodňovací noc dýchající ryzím pohanstvím, jako by vypadla z Andreje Rubleva. Filmu jsem přicházel na chuť postupně a mám ho hned vedle Majáku. Eggersova Čarodějnice se mi zatím líbila nejméně... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po prožitém Majáku jsem se Seveřana docela obávala, podezřívala jsem Eggerse z toho, že Kidmanku obsadil jen jako lákadlo na plakát, aby o film zavadila co nejširší základna, které její jméno není lhostejné... Ale všechno je nakonec jinak. Jako bych zapomněla, že Kidmanka zcela standardně už dřív pracovala s výraznými režiséry, od Kubricka po von Triera. Navíc pro diváky seriálových Vikingů může Seveřan představovat příjemné navázání na širší téma. Není důvod k obavám ani k předsudkům, naopak je vhodné si Seveřana užít na velkém plátně a nechat se unášet islandskou přírodou podobně jako kdysi u Sjöströma. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Phenomenal! Seveřan je pro mne okamžitou srdeční záležitostí, film roku, nejlepší Vikingský film a dost možná i nejlepší Revenge film v jednom! Robert Eggers po komorní Čarodějnici a Majáku si natočil svůj první vysokorozpočtový film za 90 mega a je to přesná definice Art meets Spectacle. Eggers je ďábel, co ten chlap dokáže s větším rozpočtem jsou neskutečné věci a jsem hodně zvědav, zda příště si vybere horor anebo zkusí něco jiného, ale bez debat Wan-Peele-Eggers a Aster jsou noví Cronenberg-Carpenter-Raimi-Craven. Northman mě od první minuty chytil za koule a celých 140 minut je držel a vypustl až při závěrečných titulcích, dlouho se mi nestalo, abych při filmu zapomněl dýchat, ztratil pojem o čase, zapomněl své jméno a magicky se přesunul do absolutního neznámého Abstrakna. Transcendentní Vikingský zážitek, který nemá obdoby. Vikingové působí oproti Northmanovi jako předkrm, Last Kingdom- což byl můj dosavadní vrchol nejen vikingů, ale i historického žánru obecně byl teď Northmanem překonán. ( V jistých scénách má Northman i nádech LOTRA). Seveřan je rozdělen do několika kapitol, kde sledujeme Alexandra Skarsgårda ( životní role!!), který plánuje svou osudnou pomstu za smrt svého otce. Pomsta nikdy nechutnala sladčeji. Herecké výkony jsou bez debat strhující a oscar-worthy. Záludná Nicole Kidman solidní, Skarsgård samozřejmě ďábel, Anya Taylor-Joy pouze potvrzuje post nejlepší mladé herečky současnosti a Claes Bang je záporák jak se patří. Film má úchvatnou audiovizuální stránku ( Duna působí jako kýč oproti tomuhle), má strhující atmosféru jako prase, hlavně jsem Eggersovi uvěřil naprosto vše, co mi předkládá ( věřím, že si nastudoval hodně materiálu), ale takhle realisticky natočit žití tamní doby, to klobouk dolů. Hlavně ty magicko-čarodějnicko- mystické rituály s až hororovým nádechem byly vyloženě boží ( Příprava syna na post budoucího krále no WOW!) a samozřejmě došlo i na Valkýry a nejlépe filmově zobrazený vstup do Valhally! Když došlo na akci, tak tam mi padala čelist ( Chci si každou jednu scénu pustit znova), sice zde chybí pořádný epický battle ( křesťané se zde naprosto ignorují) a Skarsgård to tam loví víceméně solo v Stealth akci, ale je to správně syrové, brutální, nekompromisní, temné až na dřeň. Je tu dost možná nejlepší scéna se střevama ven vůbec a scéna, kde postaví z různých končetin,hlav,těl jakýsi Vikingský symbol, tak to jsem málem v kině zařval. Ke své vrcholné spokojenosti bych samozřejmě bral ještě o půl hodiny déle a mrknul třeba na dobývání Paříže nebo Mercie, či lodní bitvu, ale to bych chtěl po Eggersovi už moc, tak či tak jsem připraven na film vyrazit znova a těším se na druhou projekci obrovsky. Příběh 4/5. Akce 5/5, Humor 1/5, Násilí 5/5, Zábavnost 5/5 Hudba 5/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 5/5, Napětí 5/5, Emoce 4/5, Herci 5/5. 10/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nie je to zlé, ale po fantastických traileroch slušné schladenie. Čakal som strhujúcu jazdu plnú bravúrnej akcie, úchvatne dynamického vnútorného tempa a excelentných hereckých výkonov. Ničoho z toho som sa nedočkal. Severan síce je určite v mnohom obdivuhodný film (historická atmosféra, nekompromisné momenty), ale ja som napriek tomu pravdupovediac premýšľal, či by nebolo najlepšie dať mu len 2*. Jediná osoba, ktorá ma z hercov ako-tak bavila, bola Anya Taylor-Joy (a už ona ma nejak extra nestrhla). V rozpakoch som bol zo zásadnej zmeny výpravy, keď sme z pomerne veľkolepého kráľovstva pri mori presídlili na planinu s asi osemnástimi štatistami a dvoma skromnými stavbami. Chápem, že niekto, koho nadchýna severská mytológia (resp. história obecne) bude z filmu mimo. Neberiem mu to. Naopak. Ale ja som „obyčajný“ divák a Severana som si teda fakt neužil. Páčila sa mi atmosféra sveta, v ktorom vedľa seba existuje nadprirodzená mytológia s realitou, ale to zas nie je niečo, z čoho by som automaticky padal na zadok. Severan je na môj vkus priveľmi umelecký film. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (25)

  • Zubní znaky štítonošky (Katie Pattinson) jsou založeny na nálezech v různých vikingských hrobech. Ty jsou zvláště běžné na ostrově Gotland. Hlavní teorie je, že řezby sloužily jako dekorace a byly naplněné barevným pigmentem. (KGBelik)

Související novinky

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Jak vidí svoji budoucnost režisér Robert Eggers?

Jak vidí svoji budoucnost režisér Robert Eggers?

31.05.2022

Přestože jeho poslední film kritici vychválili, Eggersova (Čarodějnice, Maják) novinka Seveřan v kinech krutě propadla. Vikingský epos navíc vznikal nikoli coby produkt nezávislé scény, ale naopak… (více)

Remake Nosferatu vznikne v Praze

Remake Nosferatu vznikne v Praze

31.03.2022

Režisér Seveřana nebo Majáku Robert Eggers plánuje svůj příští film natočit v Praze. Potvrdil to v nedávném rozhovoru, ze kterého vyšlo najevo, že už zde nějakou dobu dokonce pobývá a pomalu se… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Reklama

Reklama