Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se seriálové i filmové tvorby týče, tak se jedná asi o nejkomplexnější pohled na islámský terorismus. Kalifat se neomezuje jen na na nahánění teroristů policií a tajnou službou, ale ve stejné či větší míře se věnuje i verbířům hledajícím vhodné adepty ve školách či vězeních. Tvůrci tady překvapivě ukazují to, o čem se víceméně ví, ale není korektní to zmiňovat a totiž že evropští fanatici se dost často rekrutují v rodinách emigrantů, kteří jsou považováni za asimilované. Sílu má i linie z Rakky, odkud se snaží dostat jedna z hlavních hrdinek. Také tady se seriál snaží o co nejširší záběr, takže vedle klasických fanatiků se tu najde i člověk, který přijel s ideály, ale realita s ním otřásla a on si náhle není úplně jistý, zda být dobrým resp. radikálním muslimem znamená být i dobrým člověkem. A tohle všechno je spletené do kompaktního celku, který dává smysl a na důvěryhodnosti mu přidávají i realisticky napsané postavy. Švédské prostředí mi sedělo, protože tamní sídliště a předměstí jsou podobná těm našim a perfektní je i civilní pojetí, které mi do určité míry připomnělo izraelskou Faudu. Co se týče dominantního ženského prvku, který dneska letí, tak ten tady působí naprosto přirozeně a to i proto, že z přítomných žen a dívek tu nikdo nedělá superhrdinky. Notabene všechny dámy zahrály fantasticky a Gizem Erdogan, což je taková blízkovýchodní obdoba Chloë Sevigny, by za tohle měla sbírat jednu cenu za druhou. Výhrady mám jen k tomu, že jednotlivé epizody byly moc krátké a bylo jich málo. Kdy bude další řada? 100% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl námrd jak bejk. Mělo to perfektně vystavěný napětí do absolutního finále. Měl jsem v průběhu seriálu snad všechny možný emoce, působilo to naprosto reálně a to jak v Syrii, tak ve Švédsku, všechny postavy skvělý, příběh na výbornou, ne tady není co vyčíst. (Pro mě - Konec 1.serie napsán do poznámek, přečíst před druhou serkou jestli bude ) ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv to i z tak relativně vysokého hodnocení, které tomuto seriálu dávám, nemusí být napoprvé znát, tak jsem zklamaný. Seriál měl totiž naprosto parádní rozjezd, tam bych hned napálil pět hvězd bez nějakého většího váhání a vůbec by mě to nemrzelo. Neznám totiž jinou TV sérii, která by se zaměřila na tak ožehavé téma a poodkryla nám i třeba život v Rakce v Sýrii. Ta atraktivnost tématu a prostředí už hned ze začátku seriálu přidala plusové body. Potom divák musí ocenit věrohodnost hereckých výkonů, taková procítěnost každé postavy, to se dnes již tak často nevidí. Rozehrálo se zde hutné drama na poli několika dílčích zápletek, které směřovalo ke grandióznímu finále, kde se všechny tyto příběhy spojí do jednoho uceleného celku. A tam nastává problém, přesněji řečeno tím mám na mysli vše točící se okolo posledních dvou dílů. Scénář totiž přestal fungovat. Jednání postav se sice dá označit ze překvapivé, nýbrž ta motivace těch postav absolutně nedávala žádný smysl. Jako fakt nevím, jestli se chci pustit do druhé série. Nabídlo to emoce, drsné situace za doprovodu mrazivé hudby, ale suma sumárum, ten konec nezvládli. Škoda. Za mě 70 % (slabší čtyři hvězdičky) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fuj, tak to bolo hnusné. Nožík vo vrecku stále otvorený. Kam sa podel zdravý sedliacky rozum? Odišiel na vandrovku a už sa asi nevráti.... Vitajte v krajine tmárstva! Nikdy nepochopím ľudskú zabednenosť, ktorá sa prejavuje takými nechutnosťami, akým je napríklad teror svojho okolia, stínanie hláv, vraždenie nevinných a podobne. Na druhú stranu sa ale ani tomu nemôžeme čudovať, faktom je, že moslimské krajiny majú ešte stredovek, tak sa aj podľa toho správajú. Tie dve sestry vo filme by som nezachraňoval, naopak, nechal by som ich užiť si to, nech ich ritný otvor pozná čo to je.... No ale asi by to nepomohlo, keďže tej mladšej sa neotvorili oči ani na mieste, skôr naopak. Skrátka, jedna veľká zvrátenosť a na to poukazuje tento seriál dokonale. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Švédové servírují drsný a realistický náhled do kultury Muslimů a je to dost dobré na to, že jsem to stihl za jeden den. Na jedné straně sledujeme dění v Racce, kde Pervin plánuje útěk a zkontaktuje se se Švédskou policíi s informacemi, že se na Švédsko chystá teroristický útok. Zobrazení tamního života je natočeno velmi autenticky a opravdu z toho místa mrazí. Při sledování jsem si říkal, že jsem rád, že jsem se narodil v Evropě. Na druhé straně vidíme práci policistů ve Švédsku a také život muslimů ve Švédsku, což je druhá nejrasističtější země na světě. Konvertování mladých holek do Muslimské víry bylo hodně zajímavé a představa, že jde někdo do Rakky dobrovolně v domnění, že Vás čeká ráj na zemi, tak to musí být pěkná facka přes obličej při příjezdu do zbombardovaného města, kde ženy nemají žádnou svobodu, moc ani právo. Film se sice vyhýbá akci, ale za to má nekompromisní ponurou atmosféru, vysokou dávku napětí, slušnou porci šokujících zvratů, skvělé herecké výkony a neustálý mráz v zádech zaručený. Je to výborný i Síla zároveň. Příběh*****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí**, Zábavnost*****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra*****, Napětí*****. 9/10. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • V 17. minutě hlavní hrdinové večeří a rozhodnou se sledovat seriál Most (od r. 2011), který pochází ze stejné švédské produkce. (Brainstorm)
  • Příběh je založen na skutečném případu tzv. Bethnal Green tria. Tři britské spolužačky se ve škole setkaly s náboráři džihádu a v únoru 2015 utekly z domova, aby se připojily k Islámskému státu. (MIMI.kry)
  • Na začátku epizody zazní píseň „Din Soldat“ od Albina Johnséna a Kristiny Amparo a ve 29. minutě píseň „Mahma Ti' Ool“ od Marca Ferrariho, Matta Hirta & Heshama Mohameda Abeda. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama