Reklama

Reklama

Napětí

Trailer 1

VOD (1)

Londýn, zima 1974. Celá Británie se kvůli hornickým stávkám připravuje na výpadky elektrického proudu. V tuto nejistou dobu začínající zdravotní sestra Val poprvé přichází do kdysi významné, ale dnes již hodně zanedbané Východní londýnské královské nemocnice. Val je sirotkem a to, že se stala zdravotní sestrou, je jejím splněným snem. Naivní iluze začíná ztrácet hned po příchodu, kdy se setkává s přísnou vrchní sestrou, která ji vysvětlí, jaká pravidla musí bezpodmínečně a bez diskusí dodržovat. Jedním z těch pravidel je i to, že sestra se musí své práci naprosto odevzdat a obětovat. V její první den byla většina pacientů a zaměstnanců kvůli očekávaným výpadkům elektřiny evakuována do jiné nemocnice. Může se zdát, že o to méně bude mít Val práce, ale bohužel je jedna z mála, která musí zůstat na noční směnu. Ocitá se v temné, ponuré, rozpadající se a téměř opuštěné budově, kde jen několik zaměstnanců a nemohoucích pacientů neschopných převozu. Světla zhasnou, nemocnicí pomalu protéká šero měnící se v temnotu. V té temnotě se něco skrývá. Děsivé a nelidské zlo. A Valina nevinnost je přesně to, co skryté zlo probudilo. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (105)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Téměř opuštěná nemocnice, vypnutý proud a sestra-nováček na své první noční směně. A stačí to. prostředí nemocnice je pro duchařské rejdění ideální, atmosféra je hustá takřka od začátku a s přibývajícími minutami houstne víc a víc a to všechno nasnímané výbornou kamerou, která divákovi natahuje nervy k prasknutí. Fakt jsem netušil, kdy a odkud něco vybafne. Navrch je tu sympatická Rose Williams, které prostě nejde nefandit. Samotný závěr je trošku tuctový a tak trochu mi do celkového pojetí nezapadal, ale to na výsledném velmi dobrém dojmu zase tolik nemění. 85% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem z tohoto kousku poněkud rozpačitý. Prostředí nemocnice je samozřejmě perfektní a vedle blázinců a sanatorií i oblíbené v hororu. Ostatně svými chodbami a množstvím místností připomíná gotické sídlo. A nechybí ani sklepní prostory, kde bývá tajemno nebo rovnou zlo nejsilnější. Williamsová je sympatická, ale scénář jí předepsal po většinu času hrát ušlápnutou puťku, co poslouchá na slovo. To mě tedy moc nebavilo. Vynikající kamera, zejména pohledy shora jsou působivé a tísnivé, solidní hudba. A přece místo temné atmosféry sází se více na lekačky, vůči nimž už jsem imunní. Přirozeně nechybí klišé - teď se otočí a někdo tam bude, teď na ni něco sáhne, ideální místo je pod postelí (to byla zrovna příjemná scéna), a když vás něco posedne, tak se zkroutíte jako paragraf. Chyběla už jen zrcadla. Závěr v kotelně mohl být epičtější a drsnější. Moje největší výtka je, že film není strašidelný (jen poslední čtvrtina je napínavá a díky za ni), jenže to je u hororu špatně. Z poslední doby mě více bavil hůře hodnocený The Banishing, což je mojí slabostí pro gotické horory. Ztráta času to rozhodně není, ale čekal jsem mnohem více... ()

Reklama

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Taká hororovejšia sestra Ratchedová. Hlavná herečka velmi neprekvapila. Ani celkovo tento hororový počin, teraz neviem či to dokonca nebolo slabšie ako saw. Ale pár slušných momentov sa našlo. Aj keď ako zase poznamenal obľubený uživateľ. Tých tmavych scén bolo priveľa. Záver tiež nic moc. Neškodný priemer na ktorý by som do kinosály určite nešiel. 3* ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Až jsem byla překvapená, že tohle točí žena. Ne, že by to tam nebylo cítit, ale zručnost a zpracování mě fakt příjemně překvapilo. Je to naprosto dokonale atmosferické a dobové, k čemuž přispívá jak prostředí, tak kostýmy, tak mluva postav a navíc je to poučné i z politicko historického hlediska. Herci byli neokoukaní a slušní, okamžitě jsem se s hlavní hrdinkou zžila. Ač duchařiny poslední dobou tolik nevyhledávám, tohle pro mě byl netradiční zážitek. Tak nějak to dýchalo úplně zvláštní atmosférou a co se týče hororových scén byly občas taky svým způsobem až komorní. Lekačky ušly, ale co musím vyzdvihnout je scéna tzv. "posednutí", kdy jsem opravdu po X měsících měla u něčeho husí kůži a byla jsem šokovaná kamerou i střihem. Někdo by tomuto filmu mohl vytknout jeho příběh, protože u duchařin se s tímto typem děje už tolik nesetkáváme a pro někoho to může působit třeba i příliš doslovně. Mně to tentokrát nevadilo, The Power si mě kolem sebe zkrátka nějak omotal už na začátku a hodně na mě zapůsobil. Corinnu Faith budu pečlivě sledovat, protože za mě dokázala udělat milník v novodobé historii ženského hororu. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme zase jednu kolosální hovadinu a tentokrát z brexitu. Mulatka se chová jakoby dostala svou první menstruaci a vytěkaná je ještě více za světla jak za tmy. Máme tady jednu nemocnici kde vypadává proud a v noci je tak celá po tmě, no a my tuhle vytěkanou mulatku pozorujeme jak se plíží po chodbách a občas do ní vstoupí jakýsi tajemný duch, který s ní dělá zajímavé taneční kreace. A mě tohle plahočení po jipkách a onkologiích fakt nebere. Škoda, těšil jsem se a přišlo zatím největší hororové zklamání v roce. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Výpadky elektriny spôsobené štrajkom baníkov odkazujú na skutočné udalosti, kedy britský premiér Edwarda Heathe oznámil 13. decembra 1973 opatrenie, ktorým zaviedol "pre nepotrebné podniky" tzv. "3-dňový pracovný týždeň", čo sa uplatnilo od 31. decembra 1973 a malo za cieľ znížiť komerčnú spotrebu elektriny. To viedlo k štrajku baníkov, ktorý zabránil dodávkam uhlia do elektrární. Vláda síce zapojila alternatívne zdroje, ale väčšina domácností a oblastí v celom Spojenom kráľovstve v tomto období nestále zažívala viacero výpadkov elektriny. Opatrenie bolo zrušené 7. marca 1974. (Arsenal83)
  • Film bol natáčaný v Bawdsey, Suffolk v lete 2021. (Arsenal83)

Reklama

Reklama