Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je nejasné, co se přesně stalo, když byl devatenáctiletý Talib Ben Hassi v policejní vazbě. Policisté Jens a Mike jsou na běžné hlídce v kodaňském ghettu ve chvíli, kdy v rádiu oznámí Talibovu smrt. Zpráva roznítí nekontrolovatelný vztek mezi mládeží v ghettu, kteří touží po odplatě. Najednou se oba policisté ocitají v pastí a musí bojovat zuby nehty, aby našli cestu ven. Nadčasový thriller o policejní brutalitě a rasovém napětí vás stejně jako francouzský film Bídníci nenechá chladným vůči násilí všude kolem. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (72)

Radko 

všechny recenze uživatele

Snaha o sebazáchranu v gete, kam si posily netrúfa nik poslať. V hlavnom meste štátu, pravidelne top v rebríčkoch o najkvalitnejšie miesto na život - Dánska. Na podklade napínavej snahy o únik zo sociálne-násilného pekla je prezentovaný zároveň aj zjavný fakt. Totiž, že polícia nielen hasí požiare násilia vo vylúčených komunitách, ale ich veľmi často aj sama zakladá. Faktorov je viac: snaha o ospravedlnenie existencie a navýšenia rozpočtu na posilnenie polície ("situáciu nezvládame, násilie eskaluje!"). Primárne rasisticko fašizoidné naladenie mnohých mužov zákona. A tiež klasické držanie basy, čo je typické nielen pre políciu, ale aj pre lekárov, notárov či sudcov. Samotná akčná línia filmu miestami kadejako štrngoce, miestami je mierne únavná. To ale nie je podstatné v porovnaní s tým, na čo film upozorňuje predovšetkým. Na neriešenú personálnu zložku polície, čo sa týka jej násilne rasistického naladenia. Na prístup k menšinám, ktoré, ak už sa štát rozhodol, že ich prijme, tak má s nimi pracovať a nie sa na nich vykašľať. A tiež aj na slabé postihovanie násilného správania obyvateľov izolovaných komunít. Veľmi často sa totiž správajú, akoby im patrila všetka spravodlivosť voči narušiteľom. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Zapálit auťáky, vykrádat krámy, fňukat o rasismu, pod sukní mámy." Skrz pavouka v rozbitém čelním skle policejního auta, kulturně obohaceném dlažebními kostkami, je prd vidět. To se pak hodnému (Mirek Dušín hadr) a zlému poldovi (nácek jeden pokérovanej) blbě rozlišuje mezi hodnými a zlými imigranty (pardon, chtěl jsem říct frustrovanými). A divákovi se pak blbě rozlišuje mezi špičkovým, drsně reálným policejním thrillerem a průměrnou ideologickou agitkou, s vykonstruovanou bytovou zápletkou a závěrem bez přesahu, zato s pár WTF scénami. Například Mikeovo nesmyslné zahození funkčního samopalu, či Jensovo přerušení útěku a čekání na "milé kluky", čili na zmrzačení či smrt. A co na to psychologické testy příslušníků dánské policie? Jen hořce pláčou. Frederik Louis Hviid a Anders Ølholm si s nimi pěkně vytřeli zadek. Je cosi shnilého v thrilleru dánském. Jen tři slabé, nahnilé hvězdy. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Nocni akcni thriller o preziti. Znemozni vam to dychat do posledni sceny. Lovci se stavaji lovenymi. Filmova remesla jsou na urovni.Na druhou stranu je to predvidatelne a postavy pro me nebyly moc zajimave. Film se dotyka demografickeho posunu v Evropu. Behem jedne generace zen jich vzdy jedna tretina kvuli nizke porodnosti zemre.Jak rika vynikajici psycholog Jeronym Klimes,je to situace srovnatelna se stredovekym morem.Proto jsou do EU importovani ve velkem na praci mlsdi arabsti muzi.Policiste zde jsou vykresleni jako zli a jeden z dvojice je rasista. Cele je to natoceno z uhlu pohledu policie. Libila se mi treba scena s policistou,psem a vytahem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Úvod jasně odkazuje na Floydovo zakleknutí a na nepokoje v podání BLM reaguje vlastně celý film. Budiž. Taková je doba. Kdyby to bylo dostatečně akční a šlapalo to, dal by se odpustit i ten protivný podtext. Jenže bohužel. Film se víc soustředí na protikladnou dvojici policistů, kteří uvízli v bouřící se čtvrti. To mohlo fungovat chvíli, ale celkem záhy to začalo váznout. Rasistické hlášky v podání prvního z nich začaly brzy unavovat a mlčenlivé správňáctví druhého lezlo na nervy. Závěrečné vyznění mě skoro rozesmálo. Herecky sice slušné a ani kamera nebyla k zahození, ale podle hodnocení a ohlasů jsem čekal něco víc. 35% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Být policistou v multikulturních ghettech dnešní Kodaně není žádný med a když se přileje trošku hořlaviny do rozpáleného a výbušného prostředí a spojí se to s větší dávkou smůly, strhne se pěkná mela a z pohodové služby se stane rázem boj o život. Na poměry akčního žánru, kdy, přiznejme si, tvůrci obvykle kvalitní scénář nepovažují za něco, co je pro diváka akčních podívaných důležité (někdy mám pocit, že na scénář úplně rezignují), je Shorta velmi dobrá žánrovka. Jde o provokativní, morálně nejednoznačnou adrenalinovou jízdu podpořenou zlověstným soundtrackem napříč betovonou džunglí, kdy jste obklopeni nenávistí a po boku s parťákem, kterému tak úplně nemůžete věřit. Kdyby si režisér odpustil pár úliteb popkornovému divákovi, mohlo to být i za pět hvězdiček, protože zrežírované i zahrané je to špičkově. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Hlavné postavy Mike Andersen (Jacob Lohmann) a Jens Høyer (Simon Sears) prešli pred začiatkom natáčania rozsiahlym výcvikovým táborom s technickým poradcom Dennisom Petersenom. (ShortyIC)
  • Ghetto Svalegården v Kodani, kde sa film odohráva, je vymyslené. (ShortyIC)
  • Rocková pieseň, ktorú môžme počuť v jednej scéne v rádiu vo vozidle, je „Drinking With Myself“ od kapely Alabama Black Snakes. Produkčný dizajnér filmu, Gustav Pontoppidan, hrá v tejto kapele na bicie. (ShortyIC)

Reklama

Reklama