Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je nejasné, co se přesně stalo, když byl devatenáctiletý Talib Ben Hassi v policejní vazbě. Policisté Jens a Mike jsou na běžné hlídce v kodaňském ghettu ve chvíli, kdy v rádiu oznámí Talibovu smrt. Zpráva roznítí nekontrolovatelný vztek mezi mládeží v ghettu, kteří touží po odplatě. Najednou se oba policisté ocitají v pastí a musí bojovat zuby nehty, aby našli cestu ven. Nadčasový thriller o policejní brutalitě a rasovém napětí vás stejně jako francouzský film Bídníci nenechá chladným vůči násilí všude kolem. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (73)

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Ze všech těch ''sídlištních'' krimi ( Athena, Bídnící, Severní Marseille ) je Shorta asi nejméně reálná, ovšem mě osobně přijde jako nejdrsnější a nejvíce jsem se u ní bavil. Trochu na způsob již zmíněné Atheny, kdy po smrti mladistvého chlapce začnou nepokoje. Do nich jsou znenadání zapojeni i dva policisté. Máme tu koncept špatného a hodného poldy, plus nevyřešený policejní zákrok z dřívějška, kvůli kterému jsou posléze oba v rozepři. Příběhově je to super, stane se z toho skvělej panelákovej survival, bezprostřední útek z pekla, spousta akce, střelba, nervydrásající momenty, rasismus, policejní šikana, obě strany barikády, jak u policie, tak u přistěhovalců, jejich temná i světlá stránka. Konec je teda těžkej. Dovolil bych si to i nazvat from zero to hero, from hero to zero. Tohle jsem vážně nečekal. Jen škoda, že nebylo více vidět rabování a vandalismus a celkově ten chaos, pak bych klidně i naplno bodoval. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Být policistou v multikulturních ghettech dnešní Kodaně není žádný med a když se přileje trošku hořlaviny do rozpáleného a výbušného prostředí a spojí se to s větší dávkou smůly, strhne se pěkná mela a z pohodové služby se stane rázem boj o život. Na poměry akčního žánru, kdy, přiznejme si, tvůrci obvykle kvalitní scénář nepovažují za něco, co je pro diváka akčních podívaných důležité (někdy mám pocit, že na scénář úplně rezignují), je Shorta velmi dobrá žánrovka. Jde o provokativní, morálně nejednoznačnou adrenalinovou jízdu podpořenou zlověstným soundtrackem napříč betovonou džunglí, kdy jste obklopeni nenávistí a po boku s parťákem, kterému tak úplně nemůžete věřit. Kdyby si režisér odpustil pár úliteb popkornovému divákovi, mohlo to být i za pět hvězdiček, protože zrežírované i zahrané je to špičkově. Celkový dojem: 85 %. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„HLÁŠENÍ VŠEM JEDNOTKÁM… POLICEJNÍ VOZIDLO ZASAŽENO KAMENY! PODEZŘELÝ JE TMAVÉ PLETI…“ ///    SHORTA je arabskej název pro policii. Jeden by řekl, že mrkneme, jak makaj uniformovaní týpci tam v těch koutech světa. Jak mírumilovně potlačujou demonstrace, jak po sobě (s úsměvem na rtu) nechaj flusat a házet dlažební kostičky. Ovšem tohle je dánskej film. Z Dánska. Ze čtvrti plný „batmanů“ a jinak kulturně obohacenejch (dánskejch) spoluobčanů… Jsou tady super okamžiky, který posléze sráží ideologický sdělení. A to si snad ani dánští policajti nezasloužej! Zachránit to mohl konec. Kdyby třeba vystoupit dánskej předseda vlády s prohlášením, že tam jako ty, co nechtěj žít jako lidi, nechtěj a deportujou je. Ale toho se kurva nedočkáme! Prostě z tý krásný pouliční války zůstává v hlavě jen to ideologický bahno. Slabá, umírněnější a ideologická ségra Bídníků.   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem narvanej hněvem. 2.) Fandím Arsenalu. Stejně jako ostatní... /// Thx za titule „ALF“.       /// PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  ** ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Snaha o sebazáchranu v gete, kam si posily netrúfa nik poslať. V hlavnom meste štátu, pravidelne top v rebríčkoch o najkvalitnejšie miesto na život - Dánska. Na podklade napínavej snahy o únik zo sociálne-násilného pekla je prezentovaný zároveň aj zjavný fakt. Totiž, že polícia nielen hasí požiare násilia vo vylúčených komunitách, ale ich veľmi často aj sama zakladá. Faktorov je viac: snaha o ospravedlnenie existencie a navýšenia rozpočtu na posilnenie polície ("situáciu nezvládame, násilie eskaluje!"). Primárne rasisticko fašizoidné naladenie mnohých mužov zákona. A tiež klasické držanie basy, čo je typické nielen pre políciu, ale aj pre lekárov, notárov či sudcov. Samotná akčná línia filmu miestami kadejako štrngoce, miestami je mierne únavná. To ale nie je podstatné v porovnaní s tým, na čo film upozorňuje predovšetkým. Na neriešenú personálnu zložku polície, čo sa týka jej násilne rasistického naladenia. Na prístup k menšinám, ktoré, ak už sa štát rozhodol, že ich prijme, tak má s nimi pracovať a nie sa na nich vykašľať. A tiež aj na slabé postihovanie násilného správania obyvateľov izolovaných komunít. Veľmi často sa totiž správajú, akoby im patrila všetka spravodlivosť voči narušiteľom. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když čtvrť připomíná sud se střelným prachem, stačí jedna jiskra a policie je Shorta.. Snaží se to občas vybruslit z žánrových klišé, ale v okamžiku, kdy se jeden z policistů dostal do jistého bytu, už zůstal jen konstrukt, který ztratil na důvěryhodnosti. Na druhou stranu je fajn, že se ten „nepokoj lidem dobré vůle“ nesnaží hledat řešení, protože s řídkou přítomností kladných vzorů to ani nejde. Možná si víc povídat o fotbale.. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Hlavné postavy Mike Andersen (Jacob Lohmann) a Jens Høyer (Simon Sears) prešli pred začiatkom natáčania rozsiahlym výcvikovým táborom s technickým poradcom Dennisom Petersenom. (ShortyIC)
  • Ghetto Svalegården v Kodani, kde sa film odohráva, je vymyslené. (ShortyIC)
  • Rocková pieseň, ktorú môžme počuť v jednej scéne v rádiu vo vozidle, je „Drinking With Myself“ od kapely Alabama Black Snakes. Produkčný dizajnér filmu, Gustav Pontoppidan, hrá v tejto kapele na bicie. (ShortyIC)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno