Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem viděl i seriál Kapitán Exner a Bláznova smrt, tak mohu ústřední postavu zhodnotit. Jiří Kodet je z tohoto pohledu nejlepší kapitán Exner. Nejcharismatičtější minimálně. Film se sice odvíjí v lehce klidném tempu a bez nějaké závratně napínavé atmosféry, ale na druhou stranu to není vyloženě nejhorší kriminálka. Na těch osmdesát minut se to vydržet dá. Divák má navíc možnost si tipnout vraha, i když ten může být divákům odhalen v podstatě ihned. ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Knížky Václava Erbena o kapitánovi Exnerovi jsem četla. MIchal Exner je zde popisován jako sympatický, hezký, mladý elegán, což Jiří Kodet celkem dobře splňuje, Horší už je to u dalšího představitele kapitána Exnera a to v podání Jiřího Valy. Knížní předlohy jsou ve srovnání s filmovým přepisem o dost lepší. No, někdy se to prostě nepovede. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, pohodová detektivka. Nic nervydrásajícího, žádná velká záhada okolo vraždy, místo toho prostě pohodové (a trochu i poetické) vyšetřování. Ono na jednu stranu se mi to líbí, protože se to odehrává v zajímavém prostředí a ten zpěv ptactva v pozadí v přírodě tomu dodává na jakési příjemné atmosféře, takže to tady funguje dobře. I přes to, že je to celé poměrně rozvláčné. Horší ale je, že to absolutně postrádá nějaké napětí a chvílemi mě i přestávalo zajímat, kdo toho Rambouska vlastně zabil. A to je u detektivky asi dost špatně. On mi ten film na jednu stranu sedl a na tu druhou stranu zase ne, takže zůstanu u čistých tří hvězd, ale jsem rád že jsem to viděl. 3* ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Nick Carter, který se bohužel bere vážně. Velmi líná detektivka s občasnými bizarními momenty (nejlepší asi "doktor" Kratina se Steinmasslovou v negližé) a docela trapným rozuzlením. Nejhezčí na filmu jsou krajinné scenérie a ty obrázky od "talentovaného ševce". (Hodnotím přesně na 50 %, ale krouhlím dolů, protože mě to zklamalo.) ()

fricek12 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že kterýkoliv díl Colomba je mnohem napínavější než tenhle pokus o dobrou detektivku v Opočně. Všimněte si, jak zde dokonale pracují s denní dobou - scény v noci jsou natáčeny přes den a scény přes den zase v noci až z toho mají zmatek samotní herci, když například pan vyšetřovatel Exner posílá kolegu, aby se šel vyspat a přitom vyjdou z budovy a je čas oběda :-D ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Pan režisér vzpomíná, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za flašku rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)
  • Scéna, ve které jdou policisté s kosami a hráběmi kosit louku, byla zcenzurovaná, protože prý zostuzovala Veřejnou bezpečnost. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Jiří Kodet ztvárnil kapitána Exnera pouze jednou, i když Václav Erben si přál, aby se objevil i v dalších filmových zpracováních jeho příběhů. Bohužel narazil – Kodet nebyl u soudruhů v oblibě a u jeho jména v hereckém rejstříku stálo: „Jen malé a záporné role.“ (HawkeyP)

Reklama

Reklama