Reklama

Reklama

Král Richard: Zrození šampiónek je životopisné drama, natočené podle skutečného příběhu, který inspiruje celý svět. Příběh Richarda Williamse (Will Smith), trenéra a otce světově proslulých tenistek Venus a Sereny, který má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu. Hluboce dojemný příběh ukazuje sílu rodiny, vytrvalost a neochvějnou víru jako prostředek k dosažení nemožného a ovlivnění nejen tenisového světa. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (243)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mám rád tenis, ale sestry Williams sú stelesnením toho, čomu som nikdy nefandil, hoci Serena je historicky asi najúspešnejšia tenistka (alebo skôr tenista) všetkých čias. Ich príbeh je idealizovaný, otec a jeho dcéry sú stvárnené pomaly ako svätí bojovníci, pritom zo zákulisia je známe,  že sa správali dosť hulvátsky a sestry aj priamo na kurte. A kráľ Richard bol v skutočnosti vždy autoritatívnou a bezohľadnou osobou. Na druhej strane pri hodnotení filmu treba vyzdvihnúť výkon Willa Smitha, ktorý predčil všetky ostatné atribúty snímku a právom je aktuálne najväčším favoritom na oscara. Konkurovať mu môže len Cumberbatch, ale rozhodne asi správna farba... ()

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Jakožto sportovní fanoušek jsem rád za každý takový film, který vznikne. Jenomže tenhle mi přišel jiný. Tenis je trefa do černého na tvorbu filmu, a to hlavně proto, že je to sport, kde na kurt míří kamera z každého úhlu. To dodává dostatek dobrých záběrů a můžeme to vidět na každém tenisovém turnaji v dnešní době. Příběh se však zaměřuje, jak už název napovídá, spíše na otce slavných sportovkyň než přímo na ně. Navíc z většiny sledujeme starší ze sester Williamsových, a to ani její kariéru jako takovou, ale jen její začátek a za mě je to osvěžující změna. Je skvělé vidět, jak velkou roli ve sportovních kariérách těch nejlepší hrají jejich nejbližší osoby. Jde o dobře natočený příběh, který ocení sportovní fanoušek a přitáhne i člověka, který tenis nesleduje. A ačkoliv v dnešní době můžeme takové příběhy vidět často (například u nás u sester Fruhvirtových) jsem rád, že vznikl film o zrodu šampionek, které jsou považovány za jedny z nejlepších sportovkyň vůbec. Kariéra těchto dvou žen je a bude výjimečná a pokud jejich příběh neznáte, doporučuji tento film vidět. 8/10 ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenis (zejména ženský) díky řadě našich úspěšných tenistek sleduji už nějaký ten pátek. A takhle dobře nasnímané zápasy jsou opravdu pastvou pro oko. Nevím, jestli filmaři použili tak dobré tenistky a dubly nebo natolik pokročila práce filmových trikařů (nejspíš to bude kombinace všeho uvedeného), ale fakt to vypadá jako špičkový tenis. Film je ovšem o otci a trenérovi, takže centrem všeho je Will Smith, kterému maskéři a kostyméři pomáhali, aby vypadal co možná nejhůř. A postava Sereny ve značné části filmu hraje jen třetí housle. Film je natažený o nějaké ty scény, na které zřejmě uslyší oscarová akademie, skoro jakoby jim do toho kecal protagonista, že má plán, jak podle jeho života natočit oscarový film. Takže pro fanoušky tenisu (a Venus Williamsové obzvlášť) doporučeníhodná podívaná, ale jako celek nedotažené (70%). ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Velmi milé oscarové překvapení. Film není o křížových výpravách, možná právě kvůli matoucímu názvu na to nikdo nepřišel, ani u nás podtitul příliš nepomohl. Osobně jsem před deseti lety sledoval tenis docela dost, takže o Richardovi Williamsovi jsem leccos zaslechl, leč ne vždy v pozitivním duchu. Nicméně jsem čekal, že biografie se ponese v duchu perfektního otce mnoha dcer, z nichž dvě se stanou jedněmi z nejúspěšnějších tenistek všech dob. A překvapilo mě, že i na stinné stránky občas dojde, ovšem samozřejmě v omezené míře. Will Smith přesně podchytil éru, kdy může hrát podobné role (i když jsem občas přemýšlel, proč když mlátí pár chuligánů jim jako Deadshot pár nevrazí) a nominace na Oscara bude zasloužená, leč bych si nemyslel, že jí promění. Snad se ještě kolem filmu příští rok zvedne buzz, jelikož se nejedná o žádné pronuděné nekonečné sterilní peklo, ale o velmi příjemný feel good film, který krásně odsýpá a končí až příliš brzy. Chtělo by to druhý díl, protože jako na potvoru končí v tom nejlepším. PS : Můj velký oblíbenec Jon Bernthal je tu jako vždy perfektní. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Will Smith chce vyhrát Zlatýho plešouna tak moc, že mu to ani tentokrát nevyjde. Čímž nechci nikomu vsugerovat, že snímek 'King Richard' o prapočátku kariér tenisových legend, sester Williamsových, je vyloženě špatnej – jenže sportovní dramata jsou alespoň u mě žánr na jedno brdo. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (16)

  • V roku 1994 bola svetovou jednotkou v rebríčku WTA Steffi Grafová, zatiaľ čo Arantxa Sánchez Vicario bola v skutočnosti svetová dvojka. (Pat.Ko)
  • Herec Liev Schreiber bol pôvodne obsadený do role Paula Cohena. Vo filme na začiatku natáčania aj účinkoval, no kvôli padnémii COVID-19, prerušeniu natáčania a jeho pracovnej vyťaženosti, sa k filmu nevrátil a nakoniec jeho rolu prevzal herec Tony Goldwyn. (MikaelSVK)
  • Na začiatku filmu Richard Williams (Will Smith) uvádza, že v roku 1977 zarobil iba 52 000 dolárov, ako keby to bola malá suma. V dnešnej dobe by to bolo ekvivalentom najmenej 250 000 dolárov ročne. (Pat.Ko)

Související novinky

Will Smith se po roce vrátí před kameru

Will Smith se po roce vrátí před kameru

12.03.2023

Je to rok od posledních Oscarů, které nevstoupily do historie tím, jaký snímek vyhrál nejlepší film (pokud si na to vůbec někdo vzpomene), ale tím, jak herec Will Smith vystoupil na pódium, aby… (více)

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Reklama

Reklama