Reklama

Reklama

Král Richard: Zrození šampiónek je životopisné drama, natočené podle skutečného příběhu, který inspiruje celý svět. Příběh Richarda Williamse (Will Smith), trenéra a otce světově proslulých tenistek Venus a Sereny, který má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu. Hluboce dojemný příběh ukazuje sílu rodiny, vytrvalost a neochvějnou víru jako prostředek k dosažení nemožného a ovlivnění nejen tenisového světa. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (241)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Williamsky nemusím, a proto jsem se trochu nutil i do filmu, ale po skončení můžu říct, že tak intenzivní drámo jsem opravdu nečekal. Filmařsky velmi povedený kousek, který dokonale kombinuje všechny aspekty, které by sportovní drama mělo mít - smekám nejen před prací celého tvůrčího týmu, ale současně před skvělými výkony obou mladých sester, Smitha, který zahrál otce naprosto přesvědčivě a autenticky, ale v neposlední řadě pak hlavně před všemi reálnými charaktery v čele se sestrami Williamsovými, protože tahle životní cesta je pro nás nezasvěcené objevná, šokující a překvapivá. Film jak lusk a na 140 minutách jsem se snad ani minutu nenudil. Důkaz toho, že není drama jako drama, ale když se přidají šikovné ruce filmařů a hravý nápad, je vyhráno. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Skutečně idealisticky ztelenovelizovaný „skutečný“ příběh moudrého, laskavého, skromného a sveřepě odhodlaného čokotatínka, jenž nechtěl nic jiného než jen lepší budoucnost pro své milované něžné, skromné a pokorné dcerušky mimo komptonský Chánov, a tak je snahou o idylické dětství, trpělivým vedením k lásce ke sportu, jemným charakterním mentorováním a hodnotným domácím vzděláváním universitou života nakonec dovedl jakožto citlivé intelektuálky až na výsluní Mumulendu, navzdory všem těm zkurveným bílým rasistům a jejich zasraným předsudkům. No, standardně dobrý Kovářovic Vilík vystřihnul toho přitroublého huhňavého despotického kokota, lidového jehovistického rozumbradáče, naprostou osinu v prdeli a vyhlášeného ghettového inseminátora, který pro svou vlastní touhu po 43+1 na jakýchkoliv Hillsech či Springsech bitchem vyprojektoval ze svých dvou šeredných dcer vysteroidované, agresivní a arogantní mužatky, proti kterým nemělo ve své době jakékoliv něžné pohlaví absolutní šanci, opravdu s citem. Celou hrací dobu mě neskonale sral! Sportovní drama rozhodně ne, spíše místy až otravná džonbraunovská báchorka a dost přibásněné (jakože děsně prefíkané) tupopolitikaření dětského otrokáře a kuplíře napříč rasistickými tenisovými kluby s asi patnácti minutami tenisu, během nichž se privilegovaná xenofobní mrdka Sančézová skákla nepovoleně na deset minut vychcat a zhatila tím Venušákovi jeho premiérové velkolepé antré. A Serenin si pomalu ani neškrtnul. Takže dvě s hodně prověšeným výpletem za film a jednu navíc za Vilíka, jenž ve mně svým výkonem neustále vzbuzoval emoce. Měl jsem totiž permanentně neodolatelnou chuť vyskočit z gauče a nakopat ho do koulí. Ovšem na toho tolikrát tu zmiňovaného zlatého prdeláče to zas až tak nebylo, to bych měl teď praskliny ve spodní části televize. ()

Reklama

Alementina 

všechny recenze uživatele

Asi jsem cekala míč, ale zame dost zidealizivany příběh. Nezazni tamdost důležitý fakta, ze Richard měl 5 děti z předchozího manželství, 3 starší sestry z filmu bylynevlastni segry, pak měl další dítě z třetího manželství a jedno be manželský dítě, takže 9 děti. Zároveň silně věříci člověk, jehovista. Taky trochu egomaniak. Škoda, dalo se z toho vyzdimat víc, ale jinak tenis mám moc ráda, i proto, jak moc je to hlavně psychologická hra těch na kurtu. Holkám Williamskam jsem fandila, ani v době největší slávy to lehký neměly. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ze dna až na vrchol, takže natočené podle obvyklémo sportovního mustru a pokud se omezím jen tento pohled, je to v pořádku. Dějově to šlape, zápasy jsou slušně nasnímány a film má přesně ty ingredience, jaké člověk od žánru čeká. Horší je, když se v tom člověk začne šťourat a nemusí se jít ani hluboko. Samozřejmě přítomný je rasismus, bez kterého by to asi ani nešlo. Otevřeně na něj sice nedojde, ale samozřejmě se o něm mluví a v náznacích je zmiňován i tam, kde zjevně neexistuje. Ale čekal jsem to mnohem horší, takže v tomto ohledu se to dá přežít. Horší to je se samotným Williamsem. Jsem si vědom toho, že to byl a je svéráz a film k němu je možná milosrdný, ale to nemění nic na tom, že se tu nezřídka chová jako absolutní debil, se kterým se nedá příliš sympatizovat. A to je u hlavní postavy trochu problém. Smith ho zahrál dobře, ale vzhledem k výše zmíněnému asi nedokážu jeho výkon plně docenit. Nehledě na to, že  podle mě prostě není oscarovým hercem. Naopak se povedlo obsazení obou sester a výborný je samozřejmě i Bernthal. Celkově slušná žánrovka nejen pro fanoušky tenisu, ale takovýc je spousta a tahle nemá nic, co by mě donutilo se k ní vrátit. 60% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Will Smith toho Oscara prostě chce a snaží se jak v hlavní roli, tak i jako producent tohoto typicky přeslazeného filmu, který však splňuje to, co by správný životopisný film měl mít, i když častokrát s určitě dost pozměněným příběhem. Vše je však na svém místě a funguje to velice dobře. Novodobá klasika ale nevznikla. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (16)

  • V roku 1994 bola svetovou jednotkou v rebríčku WTA Steffi Grafová, zatiaľ čo Arantxa Sánchez Vicario bola v skutočnosti svetová dvojka. (Pat.Ko)
  • Herec Liev Schreiber bol pôvodne obsadený do role Paula Cohena. Vo filme na začiatku natáčania aj účinkoval, no kvôli padnémii COVID-19, prerušeniu natáčania a jeho pracovnej vyťaženosti, sa k filmu nevrátil a nakoniec jeho rolu prevzal herec Tony Goldwyn. (MikaelSVK)

Související novinky

Will Smith se po roce vrátí před kameru

Will Smith se po roce vrátí před kameru

12.03.2023

Je to rok od posledních Oscarů, které nevstoupily do historie tím, jaký snímek vyhrál nejlepší film (pokud si na to vůbec někdo vzpomene), ale tím, jak herec Will Smith vystoupil na pódium, aby… (více)

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Reklama

Reklama