Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (320)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Těch 130 minut uteklo dřív než jsem se nadál - audiovizuální pochoutka, která mne do sebe dokázala vtáhnout nejen působivým formálním zpracování, jemuž dominuje vynalézavá kamera a nadmíru zdařilá hudba, ale i osobitým převyprávěním známé pověsti z artušovského cyklu, byť divák této látky neznalý bude nejspíš příběhem a zejména jeho poslední třetinou poněkud zmaten. Zvláštní zmínku si zaslouží solidní herecké výkony, především ten v hlavní roli. Obsazení úlohy sira Gawaina ve mne budilo jisté rozpaky, jakkoliv mám jeho představitele rád, ale jak se ukázalo, veškeré obavy byly zbytečné a Dev Patel se svého úkolu zhostil se ctí, přinejmenším takovou, jaká jeho postavě právem náleží. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Studio A24 servíruje Středověké historické Fantasy dle Artušovských Legend, které rozhodně není pro každého, ale mne si svým vizuálem i herectvím uhranulo. Obvykle artově laděné a pomalé filmy nesnáším, ale A24 je dělá se stylem a já se překvapivě nenudil ani chvíli, byť bych samozřejmě raději uvítal Epickou Fantasy Řež než pomalé Road movie o hrdinství, zbabělosti a rytířském Questu. Film rozhodně zaujme kamerou, přírodou a vizuálem, je to celé tak nádherné, že místy máte chuť film pauznout a vyfotit si, co právě vidíte. Dev Patel je výborný a hodně mě bavily vedlejší postavy, které se v průběhu jeho cesty mihnou ( Sean Harris!! Barry Keoghan!, Alicia Vikander!, a Joel Edgerton! Všichni hrají sakra výborně, ten accent poslouchat byl radostný. Trochu mě zklamalo finále, alespoň tam jsem doufal akčnější pasáž, ale A24 si jde vlastní cestou. Mám slabost pro ranný Středověk a díky hercům a vizuálu jsem si to dokázal užít, ale tipl bych si, že spousta mých přátel bude nadávat Příběh 4/5, Akce 1/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 3/5 Hudba 4/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 3/5. 7/10. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najlepších filmov roku 2021. David Lowery patrí k najosobitejším režisérom. Jeho obľuba v civilných príbehoch s dôrazom na atmosféru ma strašne baví. Jeho Ghost Story považujem za jeden z najlepších artových filmov a The Green Knight je v tesnom závese. Netradičné fantasy sa môže hrdiť pomalou atmosférou, krásnou kamerou, komplexným soundtrackom a artovou nejednoznačnosťou, vďaka ktorej film plynule prechádza z nepríjemných scén s až hororovým nádychom k tým rozprávkovejším a čarovnejším. Dev Patel výborný. Rovnako aj Alicia. Soundtrack je povinnosťou. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Ani trošku jsem nečekal takové pojetí. Osobitá "artovka", která neni rozhodně cílená pro divácké masy. Vizuálně a atmosféricky výborné. Jenže je to hrozně pomalé s naprosto neuspokojivým závěrem, kde se za celou stopáž vlastně nic velkého nestane. Prostě jsem chtěl poctivou středověkou fantasy jízdu, kterých moc nemáme. Ale dostal jsem jen komorní cestu za hledáním sebe sama :/. Nedocením to. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Za Zeleným rytířem se táhly vynikající recenze a vše nasvědčovalo tomu, že čím dál populárnější a unikátnější studio A24 opět vyprodukovalo peckový film. Za mě je tempo místy až příliš táhlé a mnohdy jsem netušil, co se to vlastně přede mnou odehrává, na druhou stranu se jedná přesně o ten typ filmu, o kterém se dá sáhodlouze přemýšlet a třeba závěr si vyložit dvěma různými výklady. Ridley Scott by to natočil rozhodně poutavěji pro masy (u Last Duel uvidíme jestli i v pokročilém věku), ale zde o to tak nějak vůbec nešlo a nebyl na tom rozpočet. Takže odpůrci indíček ruce pryč. PS : Hodně mě baví nářky, že jistí jedinci nevěděli, že synovec Artuše byl Ind Dev Patel. :D PPS : Alicia Vikander je tady zase jednou naprosto k sežrání. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)
  • Zbroj Zeleného rytíře je pokryta nápisy v Sabejštině. Tímto jazykem mluvil národ Sabejců žijící na území dnešního Jemenu v období 1. tisíciletí př. n. l. až do 6. století n. l. Ve filmu má postava díky nápisům působit starobyle a nadpozemsky. (NiWi)
  • Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno