Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestnáctiletý Jirka Horáček (Rudolf Hrušinský nejml.) žije s otcem (Ladislav Potměšil) na plzeňském sídlišti. Táta mu dává dobře míněné rady, avšak Jirka jeho rad příliš nedbá. Čas tráví s kamarádem Romanem na diskotékách, kde se mu velice líbí Eva (Mariana Slováková). Ta patří k o něco staršímu frajírkovi Cáfovi, ale Jirka se nevzdává a snaží se dívku získat pro sebe. Ztracenou legitimaci mu domu přichází vrátit Jitka (Jaroslava Stránská), které dává najevo svůj nezájem. Avšak osud tomu chce, aby Jirkova veškerá snaha získat Evu, ztroskotala, čímž i prohrál sázku a musí se vydat do holičství. Otec ztrácí nervy a syn chodí domů pouze v době otcovi nepřítomnosti. Nakonec se náhodou setkají u snídaně a usmíří se. (TV Prima)

(více)

Recenze (562)

Shit 

všechny recenze uživatele

já mam tenhle film rád, vždycky mě zaručeněn pobaví a to i když to neni úplně komediální film. Rudolf hrušínský nejml. je tady výbornej a je to určitě jeden z jeho nejlepších filmů, možná úplně nejlepší, ale mě se daleko víc líbil výkon Ladislava Potměšila, kterej prostě neměl chybu. Celým filmem provází dobrá hudba a pěkný písničky vztahující se k příběhu, sice to neni zrovna moje nejoblíbenější hudba, ale do filmu se perfektně hodila a nápad se zpívajícím Hrušínským nebyl špatnej, i když mu ty písníčky nazpíval Michal David. Je to jeden z mých oblíbených čekých filmů ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Teenagerský film z doby, kdy je u nás nikdo neuměl dělat, ale Soukupovi s písničkami Michala Davida se to povedlo. Přesně odchycený a odpozorovaný trend doby, žádná velká psychologie, pro dospívající film jako dělaný, a dodnes se u něho tehdejším -náctiletým dobře vzpomíná. Pro ty, jež éra Michala Davida minula, to ale musí být utrpení. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vím, že na určitou sortu populace účinkuje hudba i osoba Michala Davida jako dávidlo, chápu taky proč, ale taky vím, že jsou to mnohdy jen rádoby intelektuální pozéři. A beze studu se přiznám, že tenhle film, kterej jsem dosud viděl jen jednou v televizi ještě za ČSSR, a podruhý až nedávno kvůli přítelce (byla na něj zvědavá), mě hodně příjemně překvapil. Nejenom, že na české poměry je v něm minimum "úsměvnosti", "laskavé hřejivosti", nebo podobnýho humáče, naprostá většina jeho postav se navíc chová i mluví tak věrohodně a realisticky, až jsem čuměl. Jen ten Potměšil svýho nervního rtuťovitýho fotra dost přehrává, ale zase se mi líbilo, že je to takovej ten správnej panelákovej dělňas v tílku a trenkách a bral jsem to. Nejvíc mě ovšem udivilo, jak je děj filmu na dobu jeho vzniku absolutně apolitický. Ani slovo o socialismu, ani stopa po nějakém "nenápadném" ideologickém manipulování s divákem, naopak polovina děje jede ve stylu "západních" hudebních videoklipů, tehdejší mládež je zobrazena překvapivě nesocialisticky až rebelsky, mezi její hlavní zájmy patří vymetání hospod a diskoték, a čerta starýho jim záleží na socialismu a přátelství s SSSR, potažmo na škole nebo učňáku. Davidovy texty se sice nesou v takovém tom trochu otravném huráoptimistickém duchu, ten však nesouvisí s režimem, ale s věkem hlavních hrdinů. Je s podivem, že do toho soudruzi Soukupovi nekafrali, nechali ho něco takového natočit a ještě to poslali do kin i do televize. Jo a taky je to v dnešní době, kdy frčí sedmdesátkový a osmdesátkový retro, parádní kousek do mozaiky, ty záběry z plzeňských ulic byly senzační, škoda že se netočilo v Praze, to bych zavzpomínal ještě intenzivněji. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Mně osobně se Discopříběh jakožto české, osmdesátkové, teenagerské lehké drama sakra líbilo. O to víc mě znepokojuje zdejší nepochopitelně špatné hodnocení. Co lidi čekali? Komedii? Scénář a vůbec námět je podle mě solidní. Hudební sekvence krásně doplňovaly a vystihovaly atmosféru jednotlivých milníků filmu a to jinak muzikály obzvlášť nemusím. V oné době jsem sice nežil, narodil jsem se o pár let později, ale co mám pochyceno a prostudováno, nemělo by to mít větší chybu. Nejsem vůbec daleko od plného hodnocení. 90% ()

cinemag 

všechny recenze uživatele

Skvělá muzikálová komedie, film je vlastně souhrn videoklipů, které propojují celistvý příběh...výborné písničky od Michala Davida, nezapomenutelné herectví Ladislava Potměšila a Rudolfa Hrušínského (jeho první velká velká role, předtím se objevil v epizodní roličce ve Vesničce, mé střediskové). Ti. co dávají odpad, tak jen ze zášti k Michalu Davidovi nebo Jaroslavu Soukupovi. !!!!!JEDEN Z NEJLEPŠÍCH FILMŮ 80 LET!!!!! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (42)

  • Film vidělo v kinech skoro dva miliony diváků. (ČSFD)
  • Predstaviteľka kaderníčky Jitky - Jaroslava Bobková-Stránská dostala pozvánku na konkurz, ale rozhodla sa naň neisť. To však režiséra Soukupa mrzelo, preto jej osobne zatelefonoval a presvedčil ju. (Raccoon.city)
  • Roman Pikl (Roman) sa k filmu dostal neštandardným spôsobom. Pôvodne šiel na hudobný konkurz, priniesol vlastné texty a hudbu, ale keď sa dozvedel, že tie už zastrešil Michal David, usúdil, že nemá nárok a chcel ísť preč. Bez najmenšej trémy povedal režisérovi Jaroslavovi Soukupovi, že tu nemám čo hľadať a ide domov, nakoľko herec nie je. "Herec už jsi", odpovedal režisér, ktorého oslovilo, že si mu vôbec niekto dovolil oponovať. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama