Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 486)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V okamžiku, kdy kamarád vedle vás v zákopu dostane kulku do hlavy, necítíte smutek. Cítíte radost, že jste to nebyl vy.. Spielberg ve své nejlepší formě a s umírněným dávkováním patosu. Fascinovala mě kamera snoubená se zvukem při legendární scéně vylodění (ta konfrontace řevu bitevní vřavy a uklidňujícího ticha pod mořskou hladinou). ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Zachraňte vojína Ryana je nejen pro mě jeden z nejlepších a nejkultovnějších válečných snímků jaký kdy byl natočen, ale nelze odepřít, že lví podíl na tom má ona legendární první půlhodina, která je natočena neuvěřitelně syrovým a drsným způsobem. Oscarová kamera Kaminskiho se vyznamenala a vrhne vás přímo doprostřed bojů. I když si ani Spielberg neodepřel oslavu amerického vlastenectví, tak mě to prostě nevadí ba naopak filmu to dodává správný rozměr. Herecké obsazení v čele s Hanksem, Burnsem, Pepperem, Ribisim, Dieselem a v neposlední řadě samotným Ryanem, kterého ztvárnil Matt Damon, podává vynikající výkony. Steven Spielberg poprávu obdržel svou druhou zlatou sošku za brilantní režii. I když Zachraňte vojína Ryana není bezchybný film a má i svá slabší místa, tak mě stejně nezbývá než dát jasných pět hvězdiček. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Spielberg protahuje diváka absolutním peklem vylodění v Normandii viděným optikou amerických vojáků a ať už naturalisticky zprostředkovává atmosféru válečného chaosu nebo přibližuje pocity unavených, vystrašených a demoralizovaných vojáků tváří v tvář mnohdy zbytečné smrti jejich spolubojovníků a kamarádů, dělá to s vypravěčským a audiovizuálním řemeslem sobě vlastním a výsledkem je bez debat jeden z nejlepších a nejsilnějších (a nejluxusněji obsazených) válečných filmů vůbec. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Válečný film , který je především skvěle odvedenou prací kamery a režie a jistě i Toma Hankse. Když jsem se koukal na vylodění v Normandii v tomhle filmu, říkal jsme si jestli bych nikdy nikde nechtěl být, tak právě tam . Spielberg zvládnul toto válečné drama skvěle . A slova patos , patriotismus apod. neberu vážně. Daleko vážněji beru scénu, kde se mámá dozví, zprávu o smrti svých synů. Nejlepší protiválečná řeč je pro mě dobrý válečný film a to tento snímek bezesporu je. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Krev není voda a o tomhle film vypovídá dostatečně (ach, bledý Giovanni Ribisi) a některé vizuální momenty v sobě mají určitou vnitřní sílu, ale ten celek, co celek, milý Watsone. A jakmile se začne mluvit, jde to celé už úplně do kytek. Vlastně si myslím, že je to docela kompletní/komplexní? katalog nadbytečných věcí. Co ovšem nikdy nepochopím, jak to, že já, milovník prostých věcí, se tolik vzpouzím tomu, když mi pan Spielberg servíruje prosté věci. On tam přivede svoji rodinu jako důkaz toho, že žil správný život! To je dle mého názoru nejsprávnější a nejčistější smysl života. A stejně se celému tomu áčkovému týmu podaří takovou myšlenku zprznit a ponížit do zcela nerespektovatelné míry. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (156)

  • Spielberg režíroval film ako poctu svojmu otcovi Arnoldovi Spielbergovi, ktorý slúžil v americkej armáde v signálnom zbore, a počas druhej svetovej vojny bojoval v Barme ako radista. (Raccoon.city)
  • Matt Damon (Ryan) a Tom Hanks (kapitán Miller) používajú muníciu 60 mm M2 Mortar  tak, že ju búchajú roznetkou o oceľ a hádžu ich ako ručné granáty na postupujúcich vojakov SS. Táto scéna je založená na skutočnej taktike Charlesa "Commando" Kellyho, ktorý naozaj takto použil 60mm náboje pri bitke v Taliansku. (Raccoon.city)
  • V prvý deň D sa v Normandii vylodilo približne 156 000 vojakov z toho 73.000 amerických. Na podporu vylodenia bolo k dispozícii 11 590 lietadiel a 6 939 lodí. Do konca 11. júna (D + 5) bolo na plážach vyložených 326 547 vojakov, 54 186 vozidiel a 104 428 ton zásob. V prvý deň padlo 3686 amerických vojakov a počas celého výsadku  6 603 Američanov. Počet nemeckých obetí nie je známy, ale odhaduje sa, že sa pohybuje medzi 4 000 a 9 000 mužmi. Celkovo 425 000 spojencov a nemeckých vojakov bolo zabitých, zranených alebo zmiznutých počas bitky o Normandiu. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama