Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

sud 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone se prostě nezapře. Kdo jiný by mohl o válce ve Vietnamu vědět víc, než tamější veterán Olí. Tři roky po "Četě", která je víceméně jeho autobiografií, se vrhnul na osud ochrnutého veterána Rona Kovice podle jeho autobiografické knihy "Narozen 4. července". Druhá "Četa" se sice nekoná, přesto pan Stone vytvořil silné dílo, které dalo vyniknout především Tomu Cruisovi, který opustil škatuli napomádovaných libových frajírků a střihl si charakterní postavu. A výtečně. Jak jsem ho nikdy moc nemusel, zde jsem mu fandil a soucítil s ním (zvláště když je s ním v posteli ta nádherná Mexická děvka a on prostě...no nemůže, no). I když zbytečně patetické hudby Johna Williamse a zkratkovitosti první poloviny, skloubené s rozvláčností (chvílema mi přišlo, že pan Stone neuvážil zda má točit seriál, nebo celovečerní film) se film neubrání, rozhodně patří mezi hodnotné snímky, dotýkající se Vietnamského traumatu. 80%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dlhú dobu som odkladal tento snímok s presvedčením, že pôde o nejakú klasickú, americkú vymývačku mozgov formou falošného vlastenectva a demokracie. Až dnes mi však došlo, že snímok natočil Oliver Stone, ktorý preferuje trošku inú formu podávania príbehov, a presne tak aj samotný film pôsobí. "Narodený 4. júla" je krutý, no zato priamym náhľadom do svedomia americkej "kultúry", pre ktorú je vojenská invázia, no najmä násilie páchané na ľuďoch mimo jej územia, večným "občianskym" konfliktom. Tom výborný, ako vždy .. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na politiku ve Stoneových filmech je třeba si zvyknout, i když zde je režisér poměrně uměřený v souladu s tím, že točil příběh o skutečném člověku, i když si knižní předloha s jeho názory relativně kvituje. Nepatrná část z Vietnamu je technicky naprosto vynikající a jelikož většina filmařů míří do pralesa, je jeho písečná sekvence relativně originální a o to více působivá. Přesto spočívá celé břímě filmu na hereckém koncertu Toma Cruise, který mě donutil rozvést vlastní polemiku, jak někdo, kdo dokáže zahrát takový part par excellance, se následně může shazovat ve všem možném. Uvěřitelně civilní projev, bravurně zvládnuté party (zvláště ten v nemocnici pro veterány je úžasný), to vše dělá z Cruise v tomto filmu pana herce. Pak snad už jenom škoda trochu nevyžitého prostoru Willema Dafoea a chvilkového sentimentu, jenž však k tomu všemu zřejmě patří a může se konstatovat, že do problematiky vietnamského komplexu přispěl Stone hodně zajímavých dílem, které nutí každého, aby se zamyslel nejenom nad tím, jak se chovat k vysloužilým vojákům. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise mi lez na nervy od první chvíle, co se objevil na obrazovce. Já toho týpka prostě nemam rád. Tady navíc hrál strašně nesympatickýho pablba, kterej pronáší věty typu: "Miluju USA. Chci sloužit své zemi. Chci bojovat protit komunistům." a podobný perly. V podstatě mi pak byl tragickej osud hlavní postavy dost lhostejnej, což je u filmu tohoto typu trochu problém. Navíc jsem už viděl několik lepších filmů s tématikou vietnamský války (např. Četa, Oběti války a Lovec jelenů). Z těchto filmů se to nejvíc podobá právě Lovci jelenů, ze kterýho jsem taky moc odvázanej nebyl. Jenže Lovec jelenů měl aspoň Roberta De Nira a scény s ruskou ruletou. Tady mě v celym filmu vyloženě nic nenadchlo a zejména tak od půlky jsem se dost nudil. Přesto dávám 3 hvězdičky zejména za povedenou část filmu, která se odehrávala přímo na bojišti. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bezmocnost jedince a pocity viny aneb Oliver Stone přesouvá „frontu“ do Spojených států. Trojnásobný držitel Oscara (právě za Narozen 4. července, Četu a za scénář k vězeňskému dramatu Půlnoční expres) se pustil do svého dalšího, klíčového a léta odkládaného projektu – portrétu naivního mladíka a zapřisáhlého vlastence, který se s nadšením něco pro svou zemi udělat dychtivě přihlásil do války ve Vietnamu (stejně jako samotný režisér, který patnáct měsíců služby ve Vietnamu strávil), aby nakonec, paralyzovaný od prsou dolů a hluboce rozčarovaný postoji ve Státech, čelil změnám ve své domovině. Trvalo to, ale nakonec vystřízlivěl z naprosté nenávisti i sebelítosti a stal se předním protiválečným aktivistou. Stone (stejně jako u předešlé Čety) dokresluje a dotváří pohled tápajících Američanů na vietnamský konflikt, neuhýbá pohledy do stran a natáčí v mých očích nejemocionálnější a nejucelenější drama z pomyslné trilogie. Jen ta délka! Tom Cruise zde zažívá jeden ze svých hereckých vrcholů, dokonale si osvojil tíhu kolečkového křesla a je velmi nepravděpodobné, že byste seznámení s jeho Ronem Kovicem litovali. Kameraman Robert Richardson a Spielbergův dvorní komponista John Williams opět nezklamali, ba naopak. 80% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Film měl být původně natočen v roce 1978. Čtyři dny před začátkem natáčení to producenti stopli. Tehdy měl opravdu natáčet Oliver Stone. Ron Kovic byl zklamaný, že se film nebude točit. V roce 1988 zavolal Oliver Stone Ronu Kovicovi a řekl mu, že tento film nakonec natočí. (Monco)
  • Slovo „fuck“ zazní ve filmu 289krát. (ČSFD)
  • Oliver Stone chtěl film natočit také z osobních důvodů. Chtěl zobrazit to, co prožívali vietnamští veteráni po návratu z války. Sám Stone bral po válce drogy a byl i ve vězení. Měl problémy zařadit se do společnosti. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama