Reklama

Reklama

Spiderhead

  • USA Spiderhead (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Vězeň zavřený v supermoderní věznici začíná pátrat po tom, k čemu má vlastně sloužit droga na ovládání emocí, kterou testuje pro geniálního farmaceuta. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (210)

Claw 

všechny recenze uživatele

Protagonisté nového netflixovského sci-fi nosí na zádech nenápadné krabičky, kterými jsou jim do těla vypravovány různé substance. S jejich pomocí jim může být navozena paralyzující deprese nebo naopak nálada tak veselá, že se budou chechtat i rwandské genocidě. Muži a ženy pohybující se rozlehlým komplexem jsou vězni a vězeňkyně. Dějištěm filmu, který se neumí rozhodnout, jestli bude raději sci-fi thrillerem nebo satirickou fraškou, je věznice nazvaná Spiderhead. Uzavřené vězeňské prostředí tvůrcům slouží především k navozování hypotetických situací a rozvíjení filozofických úvah nad svobodnou vůlí nebo přetechnizovanou konzumní společností. Ústřední premisa je dílem amerického esejisty George Saunderse. Spousta náznaků z kratičké předlohy byla při převodu do filmové podoby zbytečně dovysvětlena a závěr, kdy morální dilema střídají tvrdé rány, a příběh se zvrhává v grotesku, je mnohem hollywoodštější. Podnětné myšlenkové jádro ale bylo zachováno. „Spiderhead“ se však k satirickému portrétu naší současnosti propracovává dost dlouze. První polovina je jen dlouhá expozice bez žádného děje. Jakkoli je Kosinski nadaný režisér, což nedávno prokázal pokračováním Top Gunu, suverénně zvládá především akční a dojemné scény. S ironickou komedií, ke které má nadsazené vyprávění nejblíž, si moc neví rady a také během četných dialogových scén bude vaše pozornost ochabovat. Streamovacím platformám bývá vytýkána neschopnost vyprodukovat žánrový film, který by se kvalitativně mohl poměřovat s produkcí zavedených hollywoodských studií. Rytmicky nevyrovnaný film, v němž na sebe narážejí různé tóny, žánry i styly herectví, dává těmto hlasům za pravdu. /50%/ ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

A do prdele, tady se něco nepovedlo podle očekávaní. První hodina funguje celkem dobře, no poté je to urychlené klišé jako prase. Nejlépe by to fungovalo spíše jako seriál, protože na délku stopáže filmu je téma hrozně vcuclé a ke konci působí až moc hloupě. S očekáváním, že odejdu s pocitem ukojení mé potřeby vidět něco kulervoucího s pokusy na lidech, které dojdou až do bodu šílenství, jsem odešel od Netflixu spíše s pocitem zrušení předplatného. Absolutně nevyužitý potencionál zahozený do hajzlu. Ta třetí hvězda je čistě za Chrise, kterej celej film drží aspoň v tom průměru, bez něho by to bylo určitě za dvě. Miles Teller je taky super, ale vím, že se svým hereckým nadáním má rozhodně navíc. Velká škoda... ()

Reklama

Timak 

všechny recenze uživatele

Chris je fajn chlap a je to taky dobrý herec. Ale jeho snahy se vymanit z jakési škatulky mi připomínají počínání Arnolda v 90. letech. Nutno podotknout, že Spiderhead není takovej průser jako Junior nebo snad dokonce Vinovo Dudlíkátor, ale prostě do tohohle se Chris nehodí. Je to sympaťák a tohle mu vyloženě nesedí. Mimochodem, nesedí mi tam počty - napočítal jsem 6 látek, ale přitom se pořád řeší jen 5?! Slabé 3* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že Netflix zkurví už i režiséra, u kterého bych to jednoznačně nečekal. Podle ukázek to vypadalo dobře. Realita je ale tragická. Nápad super, herci super, zpracování a scénář pro ostudu. První polovinu filmu jsem doufal, že přijde scéna, která to zlomí a konečně dojde i k nějakému napětí. Když se to stalo, rozjela se série událostí, které z filmu udělaly hovadinu. Hovadinu s áčkovými hollywoodskými herci. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasické téma o drogách, co mohou změnit svět k lepšímu...dystopickému. Od Kosinskiho jsem čekal lepší film, navzdory zdejším nepřívětivým komentům. Snímek se neuvěřitelně táhne, a tak se zdá být ještě delší, než je. Jenže není pomalý artově, prostě mu chybí náboj. Jakmile dojde na stříkající krev, napětí zajiskří a divák očekává konečně jízdu. Jenže vše se vrátí do starých kolejí - tlachání, tlachání, rádoby filosofické úvahy....a prázdno. Nejlepší je tak slušivý vizuál a hlavně hudba, kde mne potěšilo retro (které už vždy taky nemusím). Supertramp (The Logical Song), Thomas Dolby (She Blinded Me With Science), Roxy Music (More Than This) a Blitzkrieg (Blitzkrieg). A Hemsworth se sice snaží, ale asi by měl raději zůstat u Thora.... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Důvodem Jeffova (Miles Teller) uvěznění ve Spiderheadu je řízení pod vlivem alkoholu, které má za následek nehodu. Miles Teller často hraje postavy, které jsou účastníky nebo téměř účastníky dopravních nehod. Je to vidět v jeho předchozích filmech Krev šampiona (2016), Kouzlo přítomného okamžiku (2013) a Králičí nora (2010). V některých případech to pomáhá zmírnit nebo vysvětlit pohled na jizvy na jeho tváři, které má z autonehody ve skutečném životě. (BMW12)
  • Rogan (Nathan Jones) si číta knihu "Tenth of December" od Georga Saundersa, ktorá obsahuje krátku poviedku "Escape from Spiderhead", podľa ktorej je natočený tento snímok. (belinko)
  • Přestože Mark Paguio ztvárňuje postavu „Verlaine“, je po celou dobu filmu oslovován jako „Mark“ (hercovo skutečné křestní jméno). (BMW12)

Související novinky

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Hemsworth, Smollett a Teller v nové sci-fi

Hemsworth, Smollett a Teller v nové sci-fi

01.10.2020

Režisér Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick, Nevědomí) si vyhlédl další projekt. Podle serveru Deadline filmař nyní chystá sci-fi Spiderhead pro streamovací službu Netflix. Děj filmu je přirovnáván ke… (více)

Reklama

Reklama