Reklama

Reklama

Maso a krev

  • Česko Krev a maso (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Na začátku šestnáctého století zuří kdesi v západní Evropě jedna z mnoha šarvátek podporovaných dosud ještě stále netuchající morovou nákazou. Italský šlechtic Arnolfini (Fernando Hilbeck) se snaží za každou cenu dostat zpátky svůj hrad a slíbí bandě žoldáků několik hodin plenění, pokud se jim podaří ho dobýt. Jenže žoldnéři jsou horší jak smečka vlků a tak se rozhodne svůj slib změnit. Odebere jim zbraně i kořist a pár jich pro výstrahu nechá pověsit. Malá skupina z nich vedená Martinem (Rutger Hauer) se ale rozhodne svou křivdu napravit loupením. A jaké je jejich překvapení, když se jim do kořisti připlete i sličná nastávající choť Arnolfiniho syna Stevena (Tom Burlinson) Agnes (Jennifer Jason Leigh). A netrvá dlouho a Martin se zamiluje... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (205)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli středověk vypadal takhle, ale rád si představuji, že ano. 1) Strhující dobrodružství v historických kulisách. První hollywoodský projekt v té době již známého holandského režiséra 47letého Paula Verhoevena, se zvláštním pojetím a podivnou stylizací (natáčelo se ve Španělsku) určitě zařadil mezi snímky, které si divák zapamatuje. 2) Míra brutality a sexu mi na rozdíl od mnohých nadšených či naopak pohoršených komentátorů nepřipadá přehnaná. 3) Některé scénáristické excesy na mě působí spíše zábavně než nepřípadně (úsměvné osvobození z řetězu úderem blesku). 4) Zaujali mě 29letý půvabný Australan Tom Burlinson (šlechticův syn Steven) a samozřejmě 41letý Holanďan Rutger Rutger (šéf nespokojených žoldnéřů Martin). 5) Výstižný koment: Bluntman*****. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Paul Verhoeven se nezapře. Jeho první "velký" film je natočen se skvěle zobrazenou dobovou autentičností, i přes svou délku ani na okamžik nenudí a herecké obsazení je přesné - sedí do charakterů zúčastněných postav. Je (na svou dobu určitě) velice odvážný, ba přímo dráždivý - a právě v tom vidím charakteristický podpis režiséra snímku. Postavy nejsou černobílé, jednají podle vlastních potřeb a chtíčů, nejsou tu k vidění přehnaně šablonovité postavy typu hodný princ nebo zlý grázl bez špetky citu. Film mě dokázal vtáhnout do děje, umožnil prožít si dobové dobrodružství s hlavními postavami, mnohé scény přímo nadchly a překvapily nezastíranou reálností. Mnohé také potěší mužské oko (obzvláště fanoušky J. J. Leigh). Příběh je kvalitní a nic neopisuje, hudba výborně dokresluje atmosféru, kostýmy i prostředí, kde se vše odehrává, jsou nádherné, překvapivě dobrý film. Zajímavé, že jsem o něm dvacet let vůbec nic neslyšel... ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tyhle středověké dobrodružné filmy mi ne vždy sedí, ale často je to tím, že buď středověk zobrazují strašně idylicky a nebo jsou vyloženě hard fantasy. Maso a krev v sobě rozhodně nemá to první, o to druhé se naštěstí jen otře, ale celkově to na svůj žánr docela funguje, jen mi chvíli trvalo, než jsem se do toho dostal. Bavit mě to začalo až někdy okolo 45 minuty, ale pak už si mě to opravdu získalo a bral jsem to jako film o neustálém boji o vlastní přežití v době, kdy celý život byl jen o tom a díky tomu jsem moc neřešil některé přehnané detaily. Nakonec to u mě skončilo stejně, jako zatím všechno, co jsem od Verhoevena viděl. Total Recall se mi stále líbí nejvíc, ale RoboCop se mi líbil doslova stejně jako tohle - taky má své mouchy, taky je v něčem přehnaný, ale jako žánrová zábava obstojí dobře. A asi bych neměl problém si to pustit znova, takže tu slabou čtvrtou hvězdu taktéž přidám. O středověku ale znám jiné a lepší filmy, které jeho drsnost ukazují výstižněji a přitom jim pro to stačí málo, jako třeba u scény morového "pochodu" v Sedmé pečeti. Slabé 4* ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hollywoodští producenti a popcornoví diváci tenkrát jistě civěli, co že ten Holanďan, který nedávno přišel, vytvořil za dílo. A civěl jsem i já, ani ne tak nad otevřeností a brutalitou (existuje spousty násilnějších filmů), jako nad naprostou uvolněností, nekomerčností a autorskou svobodou. Paul Verhoeven nám servíruje jeden zajímavější nápad za druhým a ani na okamžik nenudící svěží romanticko-dobrodružný děj, postrádající jakákoli žánrová klišé. Rutger Hauer v největší životní formě se pro roli žoldáka Martina narodil. Nejedno mužské oko jistě spočinulo na lepé Jennifer Jason Leigh, která tu svojí vypočítavou mrchu Agnes zahrála s grácií. Tom Burlinson byl rovněž skvělý a hodně se mi líbila postava kapitána Hawkwooda, kterého se na výtečnou zhostil Jack Thompson. Maso a krev určitě potěší každého milovníka dobrodružných filmů, kde se používají meče. P.S.: A taky jsem fandil Martinovi, skutečně měl vyhrát on. 80%. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

keď som bol malý tak sme boli s celou rodinou niekde na trhu. ja som strašne chcel kúpiť nejakú videokazetu, tak mi mama jednu dovolila. vedla seba som tam uvidel hook a krv a mäso. rozhodol som sa pre krajší obal (jasne že krv a mäso, veď na obale bol rytier). celý natešený že uvidím skvelý príbeh s mnohými bojmi, rytiermi a princeznami som si videokazetu pustil. čo som však zhliadol ma dosť šokovalo. drsný, miestami nechutný (hlavne čo sa týka morovej epidémie) film ktorý rozhodne nie je pre slabšie žalúdky. i keď keby som vtedy vedel čo je verhoeven zač tak by som sa mal určite na pozore. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení probíhalo ve španělských městech Belmonte, Cuenca, Cáceres a Ávila. (Terva)
  • Film inspiroval tvůrce Berserka Kentaró Miuru, který v rozhovoru v roce 2003, kdy získal cenu Tezuka Osamu Cultural Prize for Excellence (2002), uvedl, že design hlavního hrdiny Berserka Gutse vytvořil podle postavy Martina v podání herce Rutgera Hauera. (classic)
  • Hudbu k filmu složil Basil Poledouris pod vedením Londýnského symfonického orchestru. Vydavatelství La-La Land Records vydalo v roce 2013 rozšířené CD s hudbou, která obsahuje téměř dvakrát více hudby než původní LP/CD vydání z roku 1985 u Varèse Sarabande. (classic)

Reklama

Reklama