Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Amsterodamu se blíží turistická sezóna a zdejší občané jsou vyděšeni sérií vražd. Pátrání po děsivém vrahovi se ujímá inspektor Eric Visser, ale jeho práce nebude jednoduchá. Obětí přibývá, náhodná svědkyně mluví o vraždící obludě, poblíž typických amsterodamských vodních kanálů je čím dál tím více nebezpečno a starosta chce výsledky. Film, který byl v našich kinech uveden v listopadu 1990, nám mj. předvede i většinu turistických atrakcí nizozemské metropole. (Anthony)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (67)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl na základní škole, tak Fantom Amsterdamu patřil k mnohokrát propíraným a obdivovaným filmům (podobně jako třeba Karate Tiger 3 a tuny dalších). Bohužel jsem měl tenkrát deficit a neviděl ho, do rukou se mi dostal až teď. Na Nizozemí a dobu vzniku celkem povedená kriminálka, jejímž vrcholem je určitě hodně zdařilá honička člunů v amsterdamských kanálech. K nezapomenutelným scénám jistě patří ještě záběr na nůž, který se postupně přořezává skrz člun k ženě v plavkách. Mě ničím neurážející dílko, které působí místy trochu televizně si zaslouží objektivní 3*. Vidět to ovšem tenkrát na ZŠ, tak je to jasných 5*, takže uděláme kompromis. Jo a v miniroličce dirigenta na loďce slavný nizozemský dokumentarista Bert Haanstra. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Fantom Amsterdamu" dobu svého vzniku nezapře, ale přes jistou naivitu jak zápletky tak zpracování si tento snímek dodnes uchoval atraktivitu minimálně pro ty, kdo mají rádi Amsterdam jako takový, protože atmosféru tohoto města (které se zas tak moc nezměnilo) vystihuje opravdu výborně (včetně toho obřího flašinetu, který se ve filmu několikrát objeví a jenž je dodnes nedílnou součástí amsterdamského koloritu). A kvalitně natočená honička grachty na motorových člunech má rozhodně také něco do sebe. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Hororově laděná kriminálka z dřívější nizozemské produkce působí i v novém tisíciletí docela netradičním dojmem. Obří zásluhu na tom má ono prostředí amsterdamských grachtů, ve kterých začne řádit tajemný zabiják, na něhož je i policie krátká. Fantom Amsterdamu je hlavně drsným thrillerem, ale nabídne i trochu humoru (ten obzvlášť v podobě dvou malých sourozenců) a nesmí chybět ani slavná honička na člunech skrz město. Zápletka nestačí nudit, pořád se totiž něco děje, hlavní detektiv je sympaťák a vraždí se tu poměrně často a efektně (viz proříznutí pipiny nožem skrz nafukovadlo). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Holandská detektiva o mstě potápěče, která bodovala před lety, dnes boduje zase jednom u stejné generace diváků, kteří se k ní přiklonili tehdy. Další "fenomén", který mne minul, ale bylo zajímavé dát si další dávku hitů dle jiného vzoru. V 90. roce byl ten film mmj výletem do budoucnosti, která nás brzy doběhla, s veškerými projevy západního konzumu. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Evropské béčko, které sice krade, kde může, ale to vůbec nevadí. V první půli se množí vraždy a podezřelí, druhá půle je skoro nepřetržitá akce. Nic světoborného, režisér a scénárista v jednom si plní svoje sny - představit hrdinu ve stylu Dirty Harryho, natočit honičku lodí inspirovanou tímto přepisem knihy Alistaira MacLeana, či automobilovou honičku jako z Bullita, budovat napětí jako v Čelistech... Drží to pohromadě jen tak tak, ale nerozpadne se to. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Při zátahu policie na údajného "hlavního podezřelého" prchá pryč z hotelu na motocyklu Yamaha XT500. (Max_FX)
  • Drtivá většina filmu vůbec nebyla kvůli provozu turistických atrakcí natáčena v Amsterdamu, nýbrž v Haagu. (Robbi)

Reklama

Reklama