Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Hanzlík jde na vojnu jako totální idiot a maminčin mazánek a vojna z něj udělá chlapa (respektive o něco menšího idiota). Hanzlík tam fakt hraje takovýho kokota, že mi bylo až líto Jorgy Kotrbový, že se s nim musela někde tahat. No řek bych, že soudruzi chtěli filmem přesvědčit nebohý brance, aby se na vojnu těšili, i když na mě by to asi neplatilo. Berte to tak, že moje hodnocení je trochu ovlivněný tim, že jsem zapřísáhlej odpůrce armády. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

"Schopen, odveden!"... Jiřík Valentů ač nesmělý je hrd a šťasten, že může na vojnu a vůbec... Leč vojna není kojná, že - Jirka, neznalý světa a žen nakonec vzmužen jest a vůbec... Jó, byla to šťastná doba normalizační, "moderní družstvo a žádný Kocourkov" a taky "soudruh kapitán tady hlavu nikomu neutrhne" a vůbec... Nu a Jirka dělá dobré skutky a domů se nám vrátí jako chlap a vůbec... Vojenské prostředí a dobu vůbec značně idealizující komedie, z dnešního pohledu místy až odpudivě naivní film, nikterak nevybočující z tehdejší bezkrevně >angažované< tvorby. Až bych řekl, že tenhle film snad musel V.V. natočit >na společenskou objednávku< , jak bývávalo zvykem, že... ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skoro vždycky, když hodnotíme s uživatelem sud nějaký film, máme na něj stejný nebo hodně podobný názor. Fakt, že se jedná o agitku naprosto přehlížím, protože takovéhle naivní agitce nemůže věřit ani sám agitátor natož agitovaný, ale hlavně a především, mě vůbec nepřišlo, že tady jde o armádu, která děla z chlapečků chlapy. Především jsem vnímal jak sám život cvičí s dobráckým mazánkem takovým způsobem, že i výcvik u speciálních jednotek je proti tomu nic. Navíc herecký výkon Jaromíra Hanzlíka je super kvalitní a tak nemám žádný problém rozsvítit nad dvouma mužema ohlašující svůj příchod zářivé tři hvězdy. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na film koukal, přišlo mi, že v TV programu píší o úplně jiném filmu. Psali, že je film o chlapci, kterému říkají Švadlenka, jenž dostal povolávací rozkaz a vojna (prostřednictvím otcovského soudruha velitele) z něho udělá chlapa. Není to tak úplně pravda. Tato dějová linie tu sice je, zvláště v první půli. Zobrazení vojny je značně zidealizované a romantické. Ovšem dle mého je hlavní dějovou linií vztah Švadlenky s dívkou Julkou. Tudíž tento film je pro mne spíše než komunistickou agitkou celkem dobrým melodramatem o chlapci, který se ožení s dívkou, která má nemanželské dítě, aby vyvrátili sousedské pomluvy. 50%. ()

brasek odpad!

všechny recenze uživatele

Nudný a nechutný film plný naivity. Naozaj neviem čo chceli povedať autori týmto snímkom... To je akože smiešne, že nejaká čubka nechá svojho vlastného syna cudziemu na krku, aj keď ten dementný chudáčik si ju vzal za ženu a osvojil si jej pancharta? Podľa mňa jeden z najhorších československých filmov. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Režisérovi Václavu Vorlíčkovi se původně do filmu moc nechtělo: „Obával jsem se látky z vojenského prostředí, což zrovna nebyl můj šálek kávy. Přidělili mi to z Barrandova. Když jsem si ale přečetl scénář Gustava Oplustila, který v něm popsal své zážitky z vojny, říkal jsem si, že by to nemuselo být špatné. Trochu jsme to pak ještě ale upravili.“ (SONY_)
  • Před odjezdem na vojnu balí „Švadlenka“ kufr, plný oblečení. Kufr je tak plný, že jej nejde zavřít. V následujícím záběru nese kufr její otec a je vidět víko kufru vpadlé dovnitř. Kufr je prázdný. Další chyba je v tom, že balit kufr plný civilního oblečení, je nesmysl, protože první, co se na vojně provádělo, bylo převlečení se do modrých tepláků, zabalení veškerého civilu do papírového pytle a odeslání domů. Na toto byli odvedenci upozornění předem, takže balení kufru na vojnu je nesmysl. Po odeslání civilu domů následovalo ostříhání a nafasování kompletní výstroje – ešusy, pracovní uniforma s obuví, maskáče s kanadami, vycházková uniforma s obuví a další a další propriety včetně spodního prádla. (pjotri)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno