Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Slovné spojenie crazy komédia vzniklo práve pre takéto filmy. Vorlíček si tentoraz vrchovatou mierou užil sklon ku kombinatorike a mal k tomu k dispozícii celkom slušný ansámbl. Janžurová (skvelá v každej zo svojich podôb), Kopecký, Menšík, československý sex symbol Schoberová, najmenej gayský gay Cupák, a veľa ďalších. Príjemne a hlavne totálne nenudne strávený čas, ktorý disponuje kvalitnou zápletkou. Jedna z najlepších českých (československých) komédií. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

V roce 1970 to s českou komedií nevypadalo dobře. Nové vlně definitivně odzvonilo, Martin Frič byl stále mrtvý, Zdeněk Podskalský definitivně rezignoval na vlastní vkus a točil čím dál loajálnější komunální satiru. Za vraty Barrandova netrpělivě uslintávali uvědomělí komouši Trapl, Sequens a Kachlík, připraveni točit ty nejpodřadnější ódy na Veřejnou neBezpečnost, budování paneláků a bodré soudruhy v odpovědných funkcích. Ale pánové Macourek a Vorlíček se nedali rozhodit a přišli s něčím úplně jiným. Crazy komedie o koktavém astrologovi, transplantacích mozků a vražedném potenciálu telecího masa dala řadě herců a dalších spolupracovníků ukázat, co skutečně umějí. A přišel film, který ucpal huby malověrným. Film TAK NEUVĚŘITELNĚ skvělý, že nad precizností všech jeho složek by poklesla čelist i Billymu Wilderovi. Nejlepší český film v historii si víc než kterýkoli jiný zaslouží 100 % ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pardon, absurdní humor sice mám hodně rád, ale v tomhle podání mi vůbec nesedl. Asi třikrát jsem se pousmál, hodně se mi líbil herecký výkon Ivy Janžurové a ani ostatní herci nezaostávají, ale jinak mě ten film nudil, nebavil, děj mi přišel úplně zbytečně překombinovaný, vtipných scén je zde míň než jsem čekal a i u těch, co tu jsou, se mi koutky úst pohnuly skutečně minimálně. A ačkoli riskuji, že budu obřadně nabodnut na kůl, mě nepřijdou vtipné ani ty hlášky, co zde každý druhý až otrocky opakuje v každém komentáři. Nikomu to neberu, nikomu nebudu nic vymlouvat, když se mu to líbí, ale mě Pane, vy jste vdova prostě nezaujalo. Horší z těch českých crazy komedií bylo snad jen Zabil jsem Einsteina, pánové... Lepší 2* ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No, po tom co jsem si tady přečetl tolik nadšených ovací si připadám jako bytost z jinýho vesmíru. Já se vůbec nesmál, až na každou scénu z Jiřím Sovákem a sem tam nějakou tu vyprdlou hlášku. Nezastírám, že to dílko je originální, ale k čemu to, když jsem se během film drbal a přemejšel jestli blechy psí na člověka skutečně nejdou. Nechci tady to obrovské nadšení z tohoto filmu nějak kazit, tak toho už radši nechám. Výhodou / nejen / tohoto filmu je Olga Schoberová je totiž strašně koukatelná. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová je český herecký fenomén a v tomto filmu ukázala své jasné herecké kvality naplno. Zahrát muže, který se ocitl v ženském těle, je vskutku nevídaná role, kterou mohou vymyslet jen páni Vorlíček a Macourek. Vrchol absurdnosti situací a jedinečného humoru v doprovodu nejlepších českých herců. Prostě komediální sci-fi, originalita každým coulem. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Cvik "k poctě zbraň" prováděný Bobem (Jan Libíček) je naprosto smyšlený. Základem tohoto cviku je koš (šavle nebo kordu) před obličejem a následně k pravé noze, nikoliv před sebe a dolů. (HJ-FILIP)
  • Ako priznal Václav Vorlíček v knihe spisovateľa Petra Macka "Pane, vy ste režisér!", pôvodne autori zvažovali obsadenie Jiřiny Bohdalovej. „Lenže keď sa začalo pripravovať natáčanie, práve mala problémy kvôli filmu Ucho a dostala zákaz,“ povedal. (Raccoon.city)
  • Když se během příprav na natáčení Helena Růžičková a Iva Janžurová dozvěděly, že ztvární šílenou vražedkyni Stubovou, vydaly se na "exkurzi" do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích. (IvcaG)

Reklama

Reklama