Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Jsem tedy netušila, že maj vykopávky svůj vědní a studijní obor. Přiznám se, že pro mě je to trošičku citlivé téma, protože přicházím do let, kdy mám k vykopávce poměrně blízko. Se s tím tedy snažím bojovat, nakoupila jsem si všechny ty drahý vyhlazovací krémy s všemožnýma kyselinama. Jedna kyselinka má vrásky vyhladit, druhá je vyplnit. Další dva krémy mám jen na oční okolí. Pak nanesu sérum, to jen vklepávám prsty. tohle všechno zafixuju minerální vodou a plácnu na to arganovej olejíček. Ale bacha, nesmí ho bejt moc, jinak se ucpou póry. Hodim na to ještě noční anti-age gelík a můžu jít chrupkat. Na ranní péči se mě neptejte, ta je jednou tak dlouhá. Jestli to zabírá, to nevim, já se zatím jen brutálně osypala, takže jsem svůj kosmetickej nesersér doplnila ještě o Fenistil. A v hlavě se mi honí myšlenky, jak je to nespra, že chlap s vráskama je ok, zatímco žena vyzobaná slunečnice. Fuck off světe. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o jednom z největších archeologických nálezů v předvečer Druhé světové války. Snímek The Dig staví zejména na vztazích mezi postavami a na tom, že každý z nás je součástí historie. Musím zde rovněž ocenit fakt, že se režisér Simon Stone po celou dobu stopáže věnuje pouze nálezu nebo výše zmíněným atributům a nepřidává další vedlejší dějové linie, což by zřejmě celou tuto skvěle načrtanou záležitost zcela jistě zničilo. Za zmínku zde také stojí stoická kamera, civilní herecké výkony a nádherný doprovod klavíru, jež celému snímku dodává velmi atraktivní punc. Pokud tedy hledáte poklidnou filmovou jednohubku zabývající se málo známými historickými událostmi, The Dig je pro Vás přesně to pravé. Skvělá práce! (Netflix) „From the first human handprint on a cave wall, we're part of something continuous. So, we... don't really die.“ ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Možná by mě to bavilo, kdybych byl Indiana Jones, ale takhle mě to nudilo, ostatně jako většina anglických filmů, kde mají starší oblečení ehm kostýmy. Ženský tam furt bulej, chlapi kecaj, všichni se hrabou v hlíně. Jediný za co dávám ty dvě hvězdy za dějovou linii kolem Edith Pretty, ale i tak si myslím, že ten film až moc nadhodnocuji. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezký, lyricky vyprávěný film, ve kterém někdo odhodlaný realizuje největší archeologický objev, někdo nenaplněný nachází životní lásku a někdo pro někoho nesmírně důležitý.... Za tónů klavíru, pocitů úzkosti ze začínající války a nenucených západů slunce a existenciálních myšlenek spojených s uměním a jeho věčností. Všichni herci TOP a místy pro ozvláštnění atypický střih, kteří nemůže říct že by se nelíbil, ani ani obráceně. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když archeologové vydloubnou první knoflík, je jejich radost nakažlivá. Škoda že podobných momentů nebylo víc a film občas až příliš sklouzával k melodramatičnosti, romantice a postupem času i k všepohlcujícímu smutku. Ne že by to bylo v těchto ohledech špatné, ale čekal jsem trošku něco jiného. Nicméně koukat se na Ralpha Fiennese a Carey Mulligan je zážitek, takže zklamání bylo nakonec jen velmi mírné a přejít se dala i občasná suchopárnost. 70% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Film zpracovává události kolem vykopávek raně středověkého pohřebiště Sutton Hoo v anglickém Suffolku, kde v květnu roku 1939 objevil na pozemcích Edith Pretty (Carey Mulligan) archeolog-samouk Basil Brown (Ralph Fiennes) s pomocí zahradníka Johna Jacobse (Joe Hurst) a hajného Williama Spoonera unikátní příklad tzv. pohřbu v lodi ze 7. století. Dřevo 27 metrů dlouhé a 4,4 metru široké lodi se sice z velké části nedochovalo, avšak její tvar zůstal dokonale obtisknut do písku. (J.F.B.)
  • Většinu předmětů objevených v lokalitě Sutton Hoo dnes nalezneme v Britském muzeu, kam je Edith Pretty (Carey Mulligan) ještě v roce 1939 věnovala jako dar celému národu. (J.F.B.)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama