Reklama

Reklama

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

  • Austrálie Furiosa: A Mad Max Saga (více)
Trailer 16

Obsahy(1)

Svět se rozpadá a mladá Furiosa (Anya Taylor-Joy) je unesena z Green Place a končí v rukou velkého motorkářského gangu vedeného Dementem (Chris Hemsworth). Když si prorazí cestu Pustinou, dorazí k Citadele, ve které velí Immortan Joe. To způsobí bitvu mezi oběma vůdci a v této válečné zóně bude muset Furiosa přežít mnoho zkoušek při hledání cesty domů... (Magic Box)

(více)

Videa (5)

Trailer 16

Recenze (622)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Miller napodruhé už ďábelské tempo neudržel. Jeho Furiosa je sice dějově košatější a má snahu být emocionálnější, ale údernost a tah na branku ztrácí. Je to jako kdyby Fury Road byl unikátní strojek té nejlepší hodinářské manufaktury, kde je každý komponent dokonale promyšlený a do detailu zpracovaný versus špičková áčková masovka, která bude fungovat taky dobře a jen tak se nezadře, ale top craftsmanship už tam není. Nejlepší akční momenty kopíruje Furiosa z jedničky a jinak nemá moc co nabídnout. Anya Taylor super, škoda faktu, že na ní musíme čekat tak dlouho. Velmi zamrzí ohromné množství okatě digitálních efektů, které jsou mnohdy odfláklé, což je v kontextu s jedničkou solidní bummer. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

´Mad Max´ je australský kulturní poklad, který měl zůstat jenom u tří, respektive čtyř dílů. První hodinu mi to přišel jako takový sled mini-příběhů, kde nechutně přehrávající Hemsworth sebou škube jako holub, když zrovna zobe zrní a svým (ne)herectvím z toho dělá vlastně takové na sebe navazující polo-komediální skeče, které fakt v sáze Mad Maxe vídat nechci. On tu byl nejslabším článkem filmu. Tím dalším tu byla přemíra zřetelného greenscreenu a přestylizovaných barviček. Tehdy před lety, u prvních dvou dílů jsem obdivoval tu punkovost, která z nich čišela. Punkovost, která souvisela s nízkým budgetem, kdy se všechno dělalo takříkajíc na koleně, kdy wastelandery hráli skuteční motorkáři, policajty skuteční policisté, rekvizity se vymýšleli v pauzách při natáčení a čišela z toho divokost a opravdovost, kterou Miller částečně oživil ve stejně divoké ´Fury Road´. Tohle má spíše blíže ke třetímu ´Dómu hromů´, který byl rovněž přestylizovaný a nevěrohodný v zobrazení postapo světa. Nevěřil jsem tomu. Šílenému Maxovi nesluší nabobtnalý rozpočet, protože pak se Miller neudrží a ve snaze tam narvat toho co nejvíc, je to s ním jako v té pohádce o pejskovi a kočičce, co vařili dort s tolika ingrediencemi, až se z toho poblinkali (scéna z lomu je příliš over the top). Postupem času zjišťujete, že vás osud Furiosy vlastně ani moc nezajímá, protože pro vás, na rozdíl od Mela Gibsona, není stěžejní určující postavou, neprožíváte to s ní a k tomu se celou dobu modlíte, ať tam je co nejméně Hemswortha. Vlastně jediné, co stojí za vyzdvihnutí, je desetiminutové dobývání cisterny, protože z něho je cítit ta punková opravdovost, kde si poctivě mákli kaskadéři společně s těmi, co vymýšleli choreografii. A to mi přijde málo, Georgi. Moc málo. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Zatímco většina legend filmu na stará kolena točí unudlaný autobiografie, pocty kinematografii nebo sračky o tom, jak nedokáží jít ruku v ruce se současnou dobou, George Miller se s ničím nesere a jede prostě bomby, který trhají na kusy všechny generace současných filmařů (že si natáčení usnadnil využitím CGI je zrovna tady naprosto v pořádku)! A tak zatímco posledně naservíroval kulervoucí dvě hodiny akce, tentokrát dodal příjemně brutální, fantasticky nasnímaný a ozvučený, téměř komorní drama s nosným příběhem a živým světem, plný detailů a příběhových nuancí jdoucích za hranice mýtů a legend! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jednotka bola skvelá zábava zabalená do vizuálnych orgií. Dvojka prebrala spústu nápadov z počítačovej hry, no a je to taktiež veľmi solídna zábava v rovnomernom šate ako v prípade prvotiny. Sú pasáže, počas ktorých rovnako ako v jednotke človek len so zatajeným dychom sleduje, čo sa bude diať. Pokiaľ si pustiť “nezmyselnú” zábavu bez pointy či hlbšej myšlienky, tak jednoznačne niečo takéto. Muselo to byť bohovo drahé. Ale jebať nato, keď to baví a nešlo to z našeho vrecka, pričom stále lepšie investovať do niečoho takéhoto, ako dotovať takého Arpáda Soltésza s tými jeho demagogickými výtvormi. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Devět let stará písková divočina to u mě měla na čtyři hvězdy a kousek. Teď to jsou čtyři hvězdy bez kousku, ale radost mám obdobnou. Pokračování je ambicióznější, žánrově rozevřenější a asi i lépe pracuje s postavami, jinak jde ale znovu o nekompromisní audiovizuální nářez plný hřmotného hudebního doprovodu, ze řetězu utržené kreativity, propracovanosti zpustošeného světa, zdegenerovaných postav, vynikajících kaskadérských kousků a nespočtu nápadů. Kamera, wow! Před lety šlo zároveň o jednu velkou akční jízdu, teď se karty odkrývají postupně, přičemž po úvodní (skvělé) naháněné unesené dcerky tu máme skoro hodinku bez většího akčního svinčíku, i když pořád něco visí ve vzduchu. Mnohé nahradí (přeci jenom tempo v první polovině krapet drhne) vzápětí přehledně zkomponovaná akční scéna s naloženou cisternou o slušném počtu minut. A frčíme dál. Furiosa se odehrává na prostoru několika let, sledujeme střet dvou armád s bizarními a zvrácenými vůdci a celé se to skládá z pěti kapitol ze života okaté dračice, která vyrůstala obklopená násilím a šílenstvím. Přesto bych místy uvítal větší dravost a syrovost (minule to víc létalo, padalo, skákalo i bylo víc barevné, polonahé krasotinky se toho nebály nebo fanatické postavy se prostě jen šíleně řehtali), stejně tak bych lépe pracoval s naznačenou romancí. Prostě to celé tolik nedrtí smysly jako posledně... Z Chrise Hemswortha jsem úplně neucvrkával, Anya Taylor-Joy a její intenzivní upřené pohledy, to je jiná radost. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (35)

  • Charlize Theron byla sice zklamaná, že si Furiosu nemůže zahrát sama, nicméně vyjádřila souhlas s tím, aby ji nahradila Anya Taylor-Joy, kterou v jednom rozhovoru označila za „jednu z nejlepších hereček“. (Johnny.ARN)
  • Producent filmu a první asistent režie P. J. Voeten o obsazení Chrise Hemswortha (Dr. Dementus) řekl:George si Chrise Hemswortha nejprve vyhlédl ze zdvořilosti a pak se do té myšlenky zamiloval. Bude hrát zcela proti typu, hlavního záporáka. Bohužel musíme najít všechny naše další postavy, které už tu nejsou: nového Nesmrtelného, nového Farmáře s kulkami a několik dalších.“ (Johnny.ARN)
  • V jedné z potitulkových scén je vidět, že převrácený náklaďák je postaven na podvozku Tatra (tatrovácká koncepce centrální nosné roury). (blondak16)

Související novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

31.05.2024

Sympatický rodák z Austrálie se stále vehementně snaží vymanit se ze škatulky marveláckého Thora. Nejspíš si je velmi dobře vědom toho, že ze slávy boha hromu se věčně žít nedá, proto se snaží… (více)

Reklama

Reklama