Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Poslední recenze (7 508)

plakát

Výtah (1984) 

Tenhle film jsem viděl poprvé u nás na Jižní Moravě na ORF koncem 80. let takhle v noci, a přišlo mi tenkrát hodně napínavé, ačkoliv z rozhovorů jsem pobíral jen něco. Jakmile začaly v půlce 90. llet prorážet digitální média, snažil jsem se film sehnat, ale nedařilo se. A ejhle, on to Willy Kufault jen tak mírnix tírnix nasadí do Virtuálního kina. To mě dostalo. Musím s odstupem říct, že ten film je dokonalý. Třeba ze scenáristického hlediska jsem řičel blahem - dokonale dodržené veškeré postupy, poučené vedení děje, fázování informací o postavách, práce s divákem a jeho očekáváními, ale i s tím, co si musí domyslet za rámec filmu (a že k tomu veškerá a přesná vodítka dostal, ne jako v moderních opusech, kde sám autor netuší, jak to ukončit, tak nechá vyznění na divákovi samotném, ať si domyslí dle libosti). Pak se mi film líbil kamerou - jako bychom skutečně v té kabině výtahu byli, jako bychom sami lezli po těch lanech šachty, hereckými výkony a především realističností. Konec mne trochu zklamal, ale on nemohl být jiný, nedíval jsem se na pohádku. Ono ve filmu pár věcí zůstane jen naznačeno a nevyřčeno, ale hlavním tématem je skutečně nijak pozitivní přístup k lidem jako ke spotřebnímu zboží, bez ohledu na nějaké city. (Už proto nemohl film skončit jinak.) V tomto směru je dokonalé, jak ti čtyři přesně představují jednotlivé fáze vývoje - mladá nadějná, co půjde přes mrtvoly a různé postele, mladý a všeho schopný rebel, a pak starší verze takového dřívějšího rebela, a ještě starší verze toho na konci mladosti. Funguje zde velmi dobře psychologie postav, kdy nikdo není vyloženě hodný, ani zlý, každého dokážeme pochopit (a i to je scenáristický majstrštyk), ale i chvilkami nám může lézt na nervy - jako v životě. A když už to vypadá ve střední části, že nebude oč hrát, objeví se tzv. háčky (jak se tomu ve scenáristice říká), aby divák čekal, až se dozví konec jedné historky nebo řešení logické hádanky a tak. Fungují zde i druhé a třetí plány - když tak nad tím přemýšlím, samotná ta historka o chlapovi z mrazáku je vlastně symbolem toho, co se stane jednomu z hrdinů, aniž o tom má tušení. Možná časem ještě dopíšu edit s dalšími věcmi a přesahy, které jde ve filmu najít, ale je jich už teď mnoho. Podobně mnohovrstevný a ještě navíc profesionálně dokonale zpracovaný film jsem už dlouho neviděl.

plakát

Specialisté - Šalali (2024) (epizoda) 

Popravdě, nebýt paní Švormové, asi bych tak vysoko nehodnotil. Ale překvapivě opět díl, který dával hlavu a patu, nikdo zde nikoho nehoní, nedojde k záchraně na poslední chvíli, vyšetřování probíhá uvěřitelně, dokonce i poldům včas docvakne, kde by mohl být zakopaný pes - vážně si myslím, že i tenhle díl psal někdo úplně jiný než všechny ty předchozí bláboly.

plakát

Specialisté - Pod povrchem (2024) (epizoda) 

Překvapení. Zajímalo by mě, jestli začal psát scénáře někdo jiný? Konečně něco, co dávalo smysl, pachatel/ka se nedal/a odhadnout hned v úvodu, docela uvěřitelný příběh, ačkoliv chvílemi trochu zbytečně šponovaný. Dokonce mám pocit, že tam žádný podezřelý nezačal zdrhat a nemuseli ho honit, a že dokonce nedošlo k záchraně v poslední chvíli, protože si ten hlavní motiv tak nějak jenom vyříkali.

Poslední hodnocení (7 810)

Výtah (1984)

04.06.2024

Specialisté - Šalali (2024) (epizoda) (S08E17)

04.06.2024

Specialisté - Pod povrchem (2024) (epizoda) (S08E16)

04.06.2024

Greenland: Poslední úkryt (2020)

04.06.2024

Huba toho druhého (1979)

02.06.2024

10.000 dollari per un massacro (1967)

02.06.2024

Vesmírná bitva (1959)

01.06.2024

Childhood's End - The Children (2015) (epizoda) (E03)

01.06.2024

Childhood's End - The Deceivers (2015) (epizoda) (E02)

01.06.2024

Reklama

Poslední deníček (8)

Malá úvaha nad pohoršenými komentáři

Nebaví mne číst pohoršené komentáře na komentáře, s nimiž dotyčný nesouhlasí. Každý má právo na názor. Na jakýkoliv názor. Povyšovat svůj názor nad cizí je projev samolibosti a namyšlenosti.