Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výkladní skříň naší paleontologické vědy:) Současní paleontologové prominou, že takto adoruji víc než půl století staré objevy, z nichž některé dnes již třeba byly slušně řečeno aktualizovány, ale bráno měřítkem kinematografické historie je Cesta Do Pravěku špičkové dílo do dnešních dnů. Nicméně ten konec-nekonec mi úplně nesedí ani dnes (říkat proč by asi byl spoiler) a kdysi jako dítě jsem ho považoval za velkou zradu:) Proto dávám 70%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ze všech Zemanových filmů, které jsem zatím viděl, mě tento zde nejlépe hodnocený počin nejméně zaujal. Před výborně udělanými pravěkými potvorami smekám klobouk a uznávám, že na tehdejší dobu to nejspíš muselo být něco fakt převratného, ale to je asi tak všechno, co bych chválil. Protože jinak byl pro mě tento snímek jedna zoufalá (a téměř nekončící) nuda. Jako malému se mi tento film nějakým záhadným způsobem vyhýbal, takže nemůžu srovnávat (navíc odpadá možnost nostalgie), ale docela by mě zajímalo, co by na to řekla dnešní cílová skupina (tj. děti, protože dospělého mohou opravdu zaujmout maximálně ta monstra). Takže protentokrát to budou (při vší úctě k osobnosti pana režiséra Zemana) pouze 2*. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Karel Zeman, J.A. Novotný .. Bezkonkurenčně nejlepší hraný film Karla Zemana. Zajímavý nápad putování několika chlapců za poznáním do pravěku, kdy chronologicky, avšak pozpátku cestují až k pradávnému moři, kde se zrodil život na Zemi. Stěžejní je ovšem mistrovská animace tehdejší fauny. Dávná zvířata jsou jako živá a na tehdejší dobu se jednalo určitě o dech beroucí podívanou. Tímto archaickým kouzlem se dá poctivě kochat i dnes. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Excelentní mistrovský kus Karla Zemana. S pomocí (na svou dobu) geniálních triků, velice jednoduchých Barrandovských kulis, čtyř kluků, jedné loďky a překrásných kreseb Zdeňka Buriana natočil dílo, které ve své době ve svém žánru položilo na lopatky Hollywood. Prostě nestárnoucí klasika, která se líbí nejen dětem a pamětníkům, ale nachází si stále nové diváky. A doufejme, že ještě dlouho nacházet bude. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Více jak půl století stará klasika z tuzemské produkce by to i dnes natřela mnohým céčkovým hororům, co se speciálních efektů týče. Zeman opravdu dokázal oživit dávno vyhynulé tvory a tím zařadil Cestu do pravěku hned vedle americké fantasy filmy, na nichž se podílel velikán Ray Harryhausen. Snad jen jedinou vadou na kráse u tohoto skvostu je titulní čtveřice chlapců, kteří působí až příliš (ale opravdu příliš) strojeně. Zkrátka jeden z těch českých filmů, na který můžeme být skutečně hrdí. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Při náletu ptakoještěra spadl Jirka (Vladimír Bejval) do řeky i s veslem, které nikdo nezachytil, a které uplavalo. Později jsou však opět všechna vesla zpět. (nedvva)
  • Výjezd z jeskyně na začátku filmu se točil na zamrzlém rybníku v Jindřichově Hradci, následné scény v obrovských ledových krách zase na přehradě Souš v severních Čechách, kde pyrotechnici rozbili po vypuštění led výbušninami. Exteriéry filmu byly dále natáčeny v meandrech řeky Moravy u Bzence v přírodní rezervaci Osypané břehy. (Karlas)

Reklama

Reklama