Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (481)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Finové si natočili takový válečný western. Nádherná krajina hodně pomáhá a dodává tomu punc izolovanosti. Hlavní drsňák není žádný akční herec, ale postupné budování jeho legendy mě bavilo, že jsem pak s chutí toleroval ty nesmysle, co přežil. Je sympatické, že si natočili takovýhle přímočarý film, ale na nejvyšší ligu chybí lepší hrdina, akce nebo alespoň rafinovanější děj. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Zábavná a kreativními momenty dostatečně plná finská akční řežba, kterou se Jalmari Helander snadno vykupuje a dokazuje, že se pro dobrou akci nemusí hledat pouze v Hollywoodu. Sisu je v tomto ohledu až příjemným akčním zjevením, které krapet sympaticky připomene i filmy, které se dnes netočí. A je ještě větší radost ho díky tomu sledovat.... ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Tarantino vs. John Rambo vs. nacisti v Laponsku. Z čista-jasna nám severania servírujú abnormálne prekvapenie, ktoré svojou akciou zatienilo aj tohtoročné pokračovanie Johna Wicka. Hlavná postava, mĺkvy hrdina druhej svetovej vojny, ktorý sa postaví osudu a z nemeckých nacistických hajzlov by naplnil svojou zabijáckou spanilou jazdou masový hrob. Toto by v amerických štúdiách v dnešnej dobe neprešlo, a tak som rád, že v nadšenci žánru ešte nevymreli, a že sa odvážia prísť do kín aj s takouto hardcore chuťovkou. V danom žánri už mám toho napozerané naozaj mnoho, a myslel som, že už ma len tak hocičo neprekvapí, ale takú razanciu a originalitu jednotlivých scén a usmrtení som naozaj nečakal. Dôraz na surovú atmosféru, realistickosť súbojov bez zbytočných 'tanečných' kreácií, aby scény vyzerali cool z dnešných moderných produkcií. 85%. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Zjevná pocta Tarantinovi, okatě a občas komicky přepálená ve směru nesmrtelnosti hlavního hrdiny, jehož zdrojem má být finské sisu, které posbíral mezi vřesem v Laponsku. Jorma Tommila hraje dobře, jakoby tak nějak napůl vypadl z filmu Aki Kaurismäkiho. Jeho protipól Aksel Hennie je ale ještě o něco lepší. Zvláštní zmínku zaslouží Ilkka Koivula jako pilot Stuky, kterého maskéři namaskovali do úžesně umatlané slizkosti. Kamera fajn, efekty fajn, CGI mohlo být lepší. Dialogy jsou tu vlastně jen filler a proto občas nepůsobí přirozeně. Slušná zábava, i když mě napadá, že nějlepší kousky byly tak nějak odhaleny již v traileru... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sejmi rezidenta. Laponska.. Konkrétně veterána Korpiho, jehož pes sice vypadá jak jehně, ale on sám není žádný beránek. Má totiž sisu větší jak Mirek Topolánek! Trailer nabízel lákavou podívanou na sisu-osinu v nacistických arsche, ale kdo mohl tušit, že je to tak nějak všechno. Helander nepokrytě okrádá jiného zloděje (od fontu názvů epizod až po hroudy Au svítící do obličeje jak otevřený kufr na Vincenta Vegu), ale v tom penzu fyzikálních anomálií, násilí, krve a zpomalených záběrů mě ten způsob nadsázky docela míjel. Jinak předpokládám, že tenhle snímek byl přílohou k žádosti Finska o vstup do NATO.. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • Letadlo, kterým přiletí piloti k benzínce shánět benzín, je střemhlavý bombardér Junkers Ju 87 zvaný Štuka. (Maulincio)
  • Exteriéry byly natočeny v Laponsku u vesnic Nuorgam a Kaamanen. (Puxina)
  • „Sisu“ je finské slovo překládané jako stoické odhodlání, statečnost, odolnost a otužilost. (mikki089)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama