Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (481)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Předobrazy jsou jasné; autor ani nijak neskrývá, že by neměl nakoukané to samé co vy. V první serióznější (neplést se seriózní) polovině to šlape o poznání lépe než ve druhé, která záměrnou guilty pleasure rovinu tlačí poněkud na sílu. I tak je to dobré, hravé a stylové. Jen to mělo být celé buďto ve stylu první poloviny či od počátku ve stylu té druhé. Takto je to trochu jako kdyby se vzala první polovina z Ramba jedničky a závěr z trojky. Stylem a pojetím to neštymuje jako jeden celek. Každopádně prequel ze Zimní války s pořádným rozpočtem bych si nechal líbit, ne že ne. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Fanoušci Quentina Tarantina uvádí... Kdysi dávno v nacisty páleném Laponsku... Když seveřani natočí něco jako Western dá se tomu říkat Northern? Zprvu nenápadný konflikt prospektora šťastlivce, který narazil na pořádnou hromadu zlata, se zbitým nacistickým komandem v kradené sovětské T-55, se promění na krvavou řez, kterou je třeba brát s nadhledem a spíše jako zábavu než jako výpověď s historickou hodnotou a filozofickým přesahem. Krev tak cáká proudem a všechno je natočené fanoušky žánru. S chutí, s pěknými nápady a citem pro vizuál. Nehraje tu nikdo známý s výjimkou Aksela Hennieho v roli nacistického obersturmführera. To je to lano na kterém jsme věšeli Korpiho... ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Úvod vypadal skutečně zajímavě. Komornější příběh na způsob zestárlého finského Johna Wicka na konci druhé světové války. Hned v druhé kapitole se to slušně rozjede a vypadá to na solidní tří hvězdičkovej akčňák. Tomu se však poměrně rychle podlamují kolena a snad ještě v tentýž kapitole tomu dochází šťáva. I když zpočátku tolik nevadilo, že hlavní postava popírá snad všechny přírodní i fyzické zákony, postupně to začínalo být otravné, až to ke konci působilo spíše jako velmi špatný vtip. Dílo navíc velmi rychle začíná být monotónní a nudné až mne finální scéna v letadle znechutila natolik, že jsem byl nucen ještě jednou poupravit hodnocení. A samozřejmě, že to přežil! Mělo to i několik světlých momentů a tak nechávám alespoň 50%, ale sledování to bylo prázdné a příliš jsem se nebavil. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádný finský John Wick. Když už, tak Volný pád. Finskému dědkovi prostě přeteče míra a posedne ho berserksgangr, což odnese jednotka ustupujících esesáků. S nějakou vymakanou choreografií si tu nikdo hlavu nelámal, ale to vůbec nevadí, protože v tomto případě jde o plnohodnotnou řezničinu s rozprskávajícími těly, létajícími končetinami a nouze není ani o rozšmelcované kebule, přičemž hlavní zbraní titulního hrdiny je krumpáč. Když se to zrovna nemydlí, tak to sice není žádná hitparáda, ale když už nic, tak kameře se podařilo sem tam zachytit nehostinné finské prostředí a některé záběry jsou krásně morbidně poetické. Sice jsem čekal, že si z toho sednu na zadek, ale i když k tomu nedošlo, jsem spokojen. 70% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tleskám kreativitě scénáristy, řvu smíchy nad ahistoričností prakticky čehokoliv, co se objeví na plátně a souvisí to s Němci, a konstatuji, že slabá hodinka a půl (bez titulků) je dnes už trestuhodně málo vídané umění, zvlášť pokud jde o žánrové filmy. A tohle není nic jiného než přepálená "one man army Nazi killing spree" žánrovka, kterou zjevně tvůrci dělali s velkou radostí:) Westernová, resp. Tarantinovská stylizace funguje na výbornou, ale přesto ke konci už to všechno bylo i přes neskrývaně záměrnou přehnanost prostě moc. Ale i tak nelituji ani jediné minuty, kterou jsem u téhle brutální záležitosti strávil. Ryzích 80%. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • V čase 58:16 môžeme vidieť vo filme, že veliteľ nacistického oddielu zaznačuje do mapy miesto. Je to však mapa Slovenska - konkrétne na mape môžeme vidieť obec Veľký Slavkov, Milbach, Poprad, či napríklad aj Spišskú Teplicu. (AdPo)
  • Exteriéry byly natočeny v Laponsku u vesnic Nuorgam a Kaamanen. (Puxina)
  • Letadlo, kterým přiletí piloti k benzínce shánět benzín, je střemhlavý bombardér Junkers Ju 87 zvaný Štuka. (Maulincio)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno