Reklama

Reklama

Titanic

  • Česko Titanic 3D (více)
Trailer 1
USA, 1997, 194 min (Alternativní 187 min)

Obsahy(1)

V dubnu 1912 vyrazila luxusní zaoceánská loď Titanic z Anglie na svou první, a bohužel i poslední plavbu. Své pasažéry ale do cíle cesty nikdy nedovezla – narazila na ledovec a klesla pod hladinu. Tím začalo drama největší námořní katastrofy v dějinách lidstva. V ledových vodách Atlantiku skončilo mnoho životů a osudů. Mezi nimi byla i jedna láska, která vlastně ani pořádně nezačala. Americký velkofilm v režii Jamese Camerona, oceněný jedenácti Oscary®, katapultoval mezi nejzářivější hvězdy Hollywoodu oba představitele hlavních rolí – Kate Winsletovou a Leonarda DiCapria. (Cinemax)

(více)

Videa (35)

Trailer 1

Recenze (1 993)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak předně je to kvalitní film. Avšak o počtu oskarů by se rozhodně dalo polemizovat. V každém případě fakt, že tento film zná určtiě mnoho uživatelů čsfd, už napovídá, že tu mluvíme o nezapomenutelném filmu. Leonardo DiCaprio splnil to, co měl, ale nepřidal nic navíc (narozdíl od Co žere Gilberta Grapea) a výkony ostatních herců (snad s vyjímkou Kate Winsletové) lze pominout. Ale rozhpodně je tu poutavý příběh, skvělá kamera, výprava a také výtečná hudba. Film bych si do top 10 nepřidal, ale musím hodnotit 5*. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Absolutní filmová špička. Nejlepší romantické drama jaké, kdy bylo natočeno, vynikající režie, skvělí herci, božská hudba (pro mě nejlepší soundtrack, co byl kdy vydán). Titanic je jeden z největších projektů, který se opravdu povedl a vždy se na něj rád podivu. Filmu nic nechybí. Je v něm láska, drama, napětí. A celé to má neuvěřitelný spád. Cesta na Titanicu ani nemohla být lépe zpracována. Dávám jasných 5 hvězdiček. Nejsem nelida abych takovémuto mistrovskému dílo dával tři hvězdičky a házel ho do kategorie teenagerovských komedií. To snad ani nejde..... ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

"Je zo železa. Uisťujem vás, že sa MÔŽE potopiť." Toto už nie je film. Toto je majestátny kinematografický kolos. Kráľ Cameron stvoril magickú oslavu pohyblivých obrázkov, ktorá presahuje žánre, hoci nezabúda byť plnohodnotným „len“ katastrofickým filmom, špičkovou "iba" historickou drámou a nádhernou "len" romantikou (s najprecítenejšou erotickou pasážou roka). Geniálna vizuálna stránka, famózne pozadie vzniku filmu (prekročenia pôvodne stanoveného – beztak nie malého – rozpočtu, Cameron vzdávajúci sa honoráru lebo „verí svojmu projektu“, štúdio preventívne sa pripravujúce na bankrot), vynikajúce herecké obsadenie (DiCaprio, Winslet, Zane, Paxton, Stuart, Fisher, Hill, Hyde, Warner), fantastická Hornerova nad-hudba (vrátane krehkej pesničky Celine Dion) a príbeh, ktorý svojou úprimnou láskou dvoch mladých ľudí trhá srdce. Na konci, keď Rose hádže drahokam do oceánu a my vidíme čierno-biele fotky na koni, nezostane jedno oko suché. Súčasnosť. Ponorka skúma vrak nepotopiteľného Titanicu. Mrazivo tichá morská hĺbka, čudné ryby. Jedna chyba a výskumníci sú mŕtvi behom stotiny sekundy. Bledé svetlo odhaľuje piesok, z ktorého trčia tu starodávne dioptrické okuliare, tam tvár porcelánovej bábiky zo začiatku 20. storočia. Keď sa kamera obtrie o zvyšky klavíra, zamarí sa nám, že sme práve začuli dávnu ozvenu kláves. Toto už nie je atmosféra. Toto je skutočnosť. V rovnakom roku síce vznikol ešte jeden film o megalodi, ale ten by som preventívne nechal bez komentára (pravdaže Nebezpečná rýchlosť 2: Zásah). „Ženské srdce je hlboké, ako oceán. Teraz ale už viete, že Jack Dawson existoval – a zachránil ma vo všetkých spôsoboch, v akých len človeka možno zachrániť. A ja nemám ani jeho fotku.“ Kino Považan NMnV 1998 (5krát!) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Když někdo dostane takřka neomezené finanční prostředky a natočí nadneseně řečeno romantický blábol, je to propadák. Tedy rozhodně ne finanční...(ale finanční zisky snad kvalitu filmu neurčují?! I když podle některých komentářů zde zřejmě ano?! Dáváte také Kameňákům absolutní počet hvězdiček?). Propadák umělecký to ale určitě je. Neupírám Jamesi Cameronovi režijní talent, stejně jako další filmové profese odvádějí profesionální práci, kaskadéři skáčí o život a trikaři probděli jistě hezkých pár bezesných nocí, ale tomuhle filmu prostě něco chybí. A to je přesvědčivost a opravdovost. Celý slavný Titanik je totiž jen velmi umně nakašírované plácnutí do (filmové) vody. Jistě bude díky svým ziskům zejména v amerických análech zapsán jako film-milník (také se zde jasně jeví, jak jsou Oskaři provázány s komerční stránkou věci), ale k milníku má podle mě stejně daleko jako DiCaprio k dokázání, že obstojí v charakterní roli. Ne že by neuměl hrát (a v mnohých jiných filmech to i dokazuje - viz třeba Co žere Gilberta Grapea?), ale tady prostě není co hrát... Celý film mi připadá jako takový filmový plakát. Ne že by to byl špatný plakát, dokonce je to skvěle udělaný plakát. Ale obraz, plátno to prostě není... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě fascinuje, kolik lidí musí umřít, aby dva poznali, že se mají rádi. Di Caprio ještě v době, kdy jsem ho nesnášel. Sám se později nechal slyšet, že teď by radši, kdyby v Titanicu nehrál. Dát odpad by bylo nefér, i když zpatlaný kýčovitý scénář by si to zasloužil. Ale je fakt, že kdyby se vystřihla z filmu milostná linie a místo ní nasadil nějaký méně srdceryvný a silnější příběh, špatné by to nebylo. Katastrofa Titanicu totiž skutečně trochu symbolizuje dějinný předěl a konec starého světa, který byl smeten 1. světovou válkou. Místo toho však Cameron nasadil stokrát viděnou tragickou lásku dvou nerovných lidí, a to bez jakékoliv invence, pouze ji umístil do velkolepých kulis a hrdiny nechal vyslovovat neutrální politicky korektní fráze. Na druhou stranu nutno uznat, že i když tu v mých očích selhal coby umělec s integritou, projevil značný obchodnický talent:)). Takže sbohem, Leo, Kate (radši si vás budu pamatovat z Letce resp. Věčného svitu) a Celine Dion, my mind will go on. ()

Galerie (410)

Zajímavosti (384)

  • Americký spisovatel Morgan Robertson napsal v roce 1898 povídku „Zbytečnost“. Je o obrovské britské osobní lodi nazvané „Titán“, která je označena za nepotopitelnou. Tato loď v povídce v dubnu narazí v severním Atlantiku do ledovce a potopí se. Na palubě nebyl dostatečný počet záchranných člunů. (Duoscop)
  • V rámci šetření byla hydraulická maketa lodi, která měla původně mít tři různé fáze náklonu, vyrobena tak, že měla fáze jen dvě. Při natáčení scén, které se měly odehrávat v prostřední fázi náklonu byla tedy pootočena kamera a herci byli instruováni, aby se v těchto záběrech nakláněli oni. (NIRO)
  • Velikosti lodě by měla odpovídat velikost kormidla. Kormidlo Titaniku bylo téměř 24 metrů vysoké a více než 4,5 metru široké. Vážilo přes 100 tun. Pro Titanic ale i takové kormidlo bylo příliš malé a tím byla omezena jeho manévrovatelnost. (Duoscop)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

18.01.2024

Warneři si nejspíš připíšou další hit, alespoň po kvalitativní stránce. Do nového filmu se jim totiž podařilo zlákat samotného Leonarda DiCapria. Co je ale přednější - od Scorseseho přechází DiCaprio… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno