Reklama

Reklama

Saw X

  • USA Saw X (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

John Kramer (Tobin Bell) je zpět. Dosud nejznepokojivější díl série Saw zkoumá nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi Saw I a II, kdy nemocný a zoufalý John cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu - jen aby zjistil, že celá operace je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Vyzbrojen nově nalezeným cílem se nechvalně proslulý sériový vrah vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým niterným způsobem. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (280)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo veľmi dobrá vec. Myslel som si, že séria už nebude mať čím novým prekvapiť a že sa bude do posledného dychu držať starých zabehaných koľají, ale svete div sa, mýlil som sa. Bavilo ma to a táto zmena (v podobe intímnejšieho nahliadnutia do vnútra pána Kramera, ktorým sa zaoberá prvých asi štyridsať minút filmu) ma veľmi potešila. Nie kvôli tomu, že by ma film donútil s ním súcitiť (naopak, je to obyčajný sadista, ktorý sa snaží vyzerať ako morálny sudca), ale skôr preto, že je tak nejak zaujímavé zisťovať čo všetko ho poháňa vpred, aké sú jeho motivácie a čo je vlastne zač. Keď príde na tú brutálnejšiu časť, z vážneho tónu prejdeme na zábavnú notu, keďže naháňanie "zlosynov" je vtipne-napínavé a ich dopad uspokojivý. To všetko v doprovode trefných dialógov ("Čo robíte vo voľnom čase?" - "No, mám jedno také hobby") a zvukovo-vizuálneho aspektu, čo pôsobí cool a štýlovo. Páčili sa mi aj dejové obraty na konci filmu, ktoré síce boli tupé jak hovädo, ale je zábavné sledovať s akou chujovinou zase scenáristi prídu. Bavil som sa, dosť. Škoda len toho menej uspokojivého konca, keďže paradoxne človek, na ktorého smrť sa tešíte najviac, utiekol z boja s tým úplne najmenším zranením. Čo je tak nejak... hm? Prečo? Prosím? Uniká mi niečo? Potitulková scéna fajn, len jaksi nedotiahnutá do konca. ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Sérii Saw mám hodně rád, zejména v první dekádě tohoto století, v době jejího největšího hypu, jsem ji doslova žral. S odstupem času musím říct, že mě to trochu pustilo a mám už radši jiné věci, ale pořád mě to baví, takže se nestydím označit Saw za svou srdcovku. Na desátý přírůstek jsem byl zvědavý, ale hrozil jsem se dvouhodinové stopáže – po zhlédnutí mohu konstatovat, že s délkou filmu nemám žádný problém a v rámci narativu je opodstatněná. Saw X předchozí dění nijak nerozvíjí, naopak se pořádně zaměřuje na Johna Kramera – představuje nám ho do větší hloubky, podrobně rozpitvává jeho psychologický profil a dokonce nám v plné parádě předvede i jeho lidskost a zranitelnost. V první části se děj nikam nežene, dává si na čas, aby vybudoval silné podhoubí pro pozdější dění. Jde samozřejmě o Saw film, takže se to v určitý moment zlomí a je nám v nahuštěném sledu nabídnuto to, co všichni od této série očekáváme a vyžadujeme – a nutno podotknout, že některé pasti jsou extrémně intenzivní, takže po krvi a řezničině lačnící diváci si nepochybně přijdou na své. Jednu konkrétní past, zaměřující se na mozek (vzpomněl jsem si u toho na legendární scénu z Hannibala), bych postavil na úroveň toho nejlepšího, co kdy série vyplodila – několik opravdu extrémně intenzivních minut, které mi slušně pocuchaly nervy. Fanoušci série musí být zákonitě spokojeni, tohle snad ani lépe dopadnout nemohlo. Pokud by mělo jít o poslední díl s Tobinem Bellem, tak jde o vydařenou labutí píseň. BTW: Ze všech deseti kousků skládačky považuji jediné Jigsaw za sranec, což je u takto plodné série zázrak. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na úvod je třeba říci, co asi může čekat divák od dalšího dílu Saw? Samozřejmě hru o život a důmyslné pasti. Pokud je však překvapen, že tohle dostal, pak může plakat jen sám nad sebou. Přitom ale první část filmu funguje překvapivě dobře jako drama člověka umírajícího na rakovinu. Jenže samozřejmě čekáte, jak už jsem zmínil výše, kdy začne masomlejn. A úvodní snová scéna jen navnadí. Hra s doktorkou byla opravdu chytrá, a i když jsem pořád čekal nějaké překvapení, tak to vypadalo velmi dobře - že Johna nachytala na švestkách. Samozřejmě hvězdu dávám za střeva ven, to ani nijak nejde, a protože z nich udělali lano, tak to musím ještě jednu přihodit. A tak ze silných dvou jsou najednou čtyři. Jinak poslední čtvrtina měla pěkný spád a mezititulková scéna byla už jen hezkou tečkou. A škodolibě nelituji nespokojence s jednou hvězdičkou, protože snad už mohli vědět, co mají čekat - proto dobře jim tak! ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Saw nemám příliš nakoukané a desítka naštěstí zásadním způsobem nestojí na znalosti předchozích dílů, ačkoliv fanoušci určitě ocení hned několik pomrknutí. Příběh se točí okolo Johna Kramera a je překvapivě dost osobní. Úvodní expozice je delší, ale pěkně ukáže důvod toho, co se odehraje v následujících dvou třetinách. Efekt je až takový, že po celou stopáž působí Kramer svým způsobem jako sympaťák a tvůrci se ho až nuceně snaží vyobrazit jako někoho, s kým má divák soucítit. Film je paradoxně nejvíce napínavý a děsivý když se teprve schyluje k celé „hře“. Ta totiž nenabízí příliš zajímavých pastí a kromě občasného znechucení spíš nudí. Nepomáhají tomu ani postavy, které mě absolutně nezajímaly, protože scénář dává od začátku jasně najevo, že to jsou slušně řečeno parchanti. Přesto je závěrečné odhalení za zvuků známé hudby povedené a celkově bych novinku rozhodně neoznačil za vyloženě špatnou. Spíš si říkám, jestli může výrazněji zaujmout kohokoli, kdo není vyloženě milovníkem série. 5/10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že strukturu příběhu této hororové série jsem absolutně zapomněl už někde u 3 dílu a mnoho let od posledního Saw tomu také moc nepomohlo. Proto jsem se na nejnovější, desátý díl, díval jako na další, krvavý horor. V rámci krve a brutality, má Saw X co nabídnout ale ve chvíli, kdy si někdo sám řeže nohu nebo se vrtá v mozku, tak už mi předimenzovaná nerealističnost vadí, zvlášť když si divák brzy uvědomí, že to stejně nemá pro záchranu postav význam. Pro hardcore nadšence této série to asi bude jeden z těch lepších kousků, ale na mě to už bylo moc a moji pozornost film ztratil už v první třetině a nezachrání to ani očekávaný megazvrat na konci. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (19)

  • Potitulková scéna se odehrává v interiérech koupelny z prvního dílu série Saw: Hra o přežití (2004). Takže když John Kramer (Tobin Bell) a Mark Hoffman (Costas Mandylor) promlouvají k oběti další hry, můžeme v pozadí vidět těla Adama Stanheighta (Leigh Whannell) a Erica Matthewse (Donnie Wahlberg). Kramer se tak z hlediska přesnosti děje musel pro Henryho vrátit nejdříve až po událostech filmu Saw IV (2007). (Worry77)
  • Pôvodne sa uvažovalo o vizuálnych efektoch, ktoré by omladili Tobina Bella a Shawnee Smith, pretože medzi ich smrťou v Saw III (2006) a týmto filmom prešlo 17 rokov. Greutert návrh zamietol: "V niektorých filmoch omladili postavy a vytvorilo to zbytočnú priepasť medzi postavami a publikom." (Arsenal83)
  • Ve filmu John (Tobin Bell) používá k odeslání e-mailu Cecilii (Synnøve Macody Lund) e-mailovou adresu „kramerjohn994@gmail.com“. Tato adresa je funkční a diváci na ni mohou posílat e-maily. Obdrží odpověď, že John je pryč, ale odepíše, až bude znovu dostupný. (catnipped)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Reklama

Reklama