Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

První polovinu filmu jsem žasl, jak film vypadá po skoro padesáti letech po technické stránce. A i ve druhé části (dokonce ještě výrazněji) byla znát obrovská snaha o reálnost vzdušných soubojů a všech těch možných letadel. Jen výjimečně byl rozeznat model od skutečného letadla a pády letadel do moří nebo na pevninu byly opravdu velkolepé. Snad jen na výbuších ve vzduchu se podepsal zub času. Problém filmu je v tom, že kromě technické stránky toho moc nenabízí. Pár hrdinů sice má nastíněno své osudy, ale je to bez emocí a tak nějak o ničem. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak skvěle natočené letecké souboje jsem ještě v žádným jiným filmu neviděl. Dodnes považuji za malý zázrak, že Anglie vyhrála. Když však vidím s jakým odhodláním a odvahou letci ve služnách RAF bojovali s německými letci, říkám si jen jedno - takhle se brání svoboda. Je zajímávé, že i když znám výsledek této bitvy stejně jsem během sledování tohoto filmu cítil velkou starost o osud celé Anglie. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Britové při rekonstrukce slavné bitvy o Británii nenechali nic náhodě, režisérské křeslo obsadil bondovský režisér, ve filmu si zahrála množství slavných britských herců a naprosto neskutečný počet techniky.  Výsledek je technicky asi nejlepší letecký snímek ze staré školy. Famózně pojaté letecké bitvy s desítkami strojů, perfektně nasnímané, plné rozpadlých letadel, parašutistů i hořících lidí. Člověku vyráží dech jako to dokázali v té době natočit bez jakýchkoliv vložených doku záběrů, navíc tu nechybí i výborné bombardovací scény letišť (se záběry na hořící Londýn to už je slabší). Bohužel je to pojaté dost suše a dokumentárně, většina herců v podstatě nemá moc co hrát k postavám není šance si vytvořit jakýkoliv vztah a emocionální dopad byl nulový. Čemuž odpovídá i to, že jsem kdysi film viděl, ale nic si z něj nepamatoval. A čistě subjektivně mě víc baví pěchota/tanky než letadla, takže v souboji těžkých vah roku 1969 by zvítězil Most u Remagenu. Jako hraný "dokument" ovšem naprosto vynikající a silné 4*. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený válečný film,který je o čtyři roky mladší,než Bitva v Ardenách,ale co se věrnosti techniky týká,je nesrovnatelně lepší.Pravda,Messerschmitty Bf 109 by potřebovaly doladit v oblasti od vrtule po kabinu,ale i tak jsou k poznání.Film je navíc výborně obsazen,takže by musel těžce selhat scénář nebo režisér,aby se nepovedl.Nic z toho se naštěstí nestalo a výsledkem je parádní podívaná,u které se člověk nestačí divit,co všechno se dalo natočit bez počítačových triků. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Když jsem se ve škole učil o bitvě o britanii, tak jsem si říkal, že by to nebylo špatné vidět to jako film. Nedávno jsem zjistil, že je film ( stydím se za to, že jsem to objevil až teď ) a musel jsem ho prostě vidět.Od režiséra Guye Hamiltona jsem doposud viděl pouze bondovky, tudíž jsem byl docela zvědav, jak natočil něco jiného a musím napsat, že to dokázal natočit na výbornou. Film popisuje události od května do září roku 1940, takže jsem si krásně zopakoval dějepis, protože bych řekl, že to bylo dosti dopodrobna. Ohromily mně letecké souboje. Je to staré skoro 40 let ale ty letecké souboje jsou perfektní.Z herců jsem poznal jen Michaela Caineho a ostatní jsem vůbec neznal, ale důležité byli jejich dobré výkony. Jeden z těch lepších válečných filmů!!! ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Použité stíhačky Supermarine Spitfire a Hawker Hurricane jsou původní válečné stroje. (Foxhound#1)
  • V čase 01:20:00, když Herman Goring (Hein Riess) přijíždí do Calais, tak na vlaku je americké kulometné dvojče s dvěma kulomety Browning .50. (liebgott)
  • V opravdové bitvě o Británii Němci použili i jiné létající stroje, než můžeme vidět ve filmu. Mezi některými jmenujme například Messerschmitt 110, Dornier 17 nebo bombardéry Junkers 88. Když se ale film natáčel, nebyly k dispozici žádné funkční exponáty. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno