Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (1 020)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Shaun je bystrý mladík, který je však příliš zaměstnán vlastním egem na to, aby si všiml, že se bledé postavy na ulicích pohybují s podivně trhanou pomalostí. Po prvním laškování se zabržděnými zombíky mu dojde, že se musí smířit s matkou, vnutit svou maličkost své nyní ex-přítelkyni Liz a přitom rozmlátit různými předměty čím dál tím přítulnější stáda zombíků. Lze však harmonický vztah s Liz stavět výš než pařby na playstationu s kamarádem Edem? ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale tahle komedie je opravdu výborná. Viděl jsem ji již několikrát a pokáždě jsem se celou dobu příjemně bavil. Mám velmi rád brtiský humor, a zde - stejně jako ve většině britských filmů - najdeme všechny jeho druhy. Máme tu krkacího Eda s přihlouplými vtípky a Liz, která do mnoha situací přináší inteligenci a příjemný ženský přístup k věci. No a pak se tu ještě můžeme podívat na partu zombíků, kteří zde však jsou spíše v pozadí. Což je ku prospěchu věci. Soumrak mrtvých totiž není žádná parodie, ani zombie komedie, to vůbec ne, masy nemrtvých zde slouží jen jako třešnička na dortu, i když nemá cenu si namlouvat, že tenhle film na nich nestaví. 100% ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Soumrak mrtvých je skvělá a hodně vtipná parodie na ten podivný subžánr zombie hororů, který obvykle příliš originálního nenabízí a odvíjí se jen podle víceméně přesně daných zákonitostí a schematismů. Edgar Wright vzal právě tahle šablonovitá místa a dal možnost divákovi podívat se na ně z jiného úhlu - a ten s překvapením zjistil, jak může být taková trhaná zombie chůze a iracionální chování (vynikající scéna setkání s první zombie na zahradě) či likvidace zombie kriketovou pálkou (o gramofonových deskách nemluvě) vtipná... Bohužel tenhle film má dvě části - první, která má rozměry tradiční britské sociální komedie a její kvalita je v mých očích absolutní (navíc tvůrci si tu krásně hrají s divákem a jeho očekáváním, náznaky se blíží pomalu, neznatelně a hlavně v druhém plánu, což je zdroj komična a očekávání - i mírného napětí...) a druhou, od setkání s prvními zombie, kdy (čím blíže k závěru) jde jen o to rozsekat či rozstřílet co nejvíce nemrtvých a snímek postupně upadne do cyklení nejbizarnějších anihilací nemrtvých tvorů... Přesto je Soumrak mrtvých hodně vtipným a originálním příspěvkem v módní vlně filmových parodií a pro Edgara Wrighta je především předstupněm jeho následující alfaparodie Jednotka příliš rychlého nasazení... Podobné filmy: Choking Hazard, Fido, Od soumraku do úsvitu ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Komédia so sekundárnou ingredienciou zombie hororu. Tri dni po projekcii si poriadne nepametám jedinú poriadnu gore scénku, zato ale hŕbu anglicky suchých jokov, jedno emocionálne peklo a dve existenciálne socky, večne naložené v smradlavom pube. A sledovať trmpoty hrdinov, ktorým nefandíte dokáže byť pri takomto survival filme občas až otravné (hlavne teda Ed). Na druhú stranu je to celkom odvážny mix, ktorý má tempo, má nápad a moje sympatie. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zombíci se trmácejí Londýnem a největší looser (teda, druhý největší…) jim tváří v tvář nachází své hrdinské já. Po letech jsem dal téhle fanouškovsky oblíbené komedii ještě jednu šanci a nelituji - alespoň jsem si ty 3* konečně potvrdil. Začíná to dobře a docela svěže a i když to není úplně k popukání, vtípky tak nějak vycházejí. Jenže odchod z Peteova domu znamená náhlou ztrátu dechu a zbývající dvě třetiny filmu jsou, co se zábavnosti týče, vyloženým průměrem. I tak ale relativně vyvedená buddy komedie/ hororová sranda/ zombícká parodie, s hrstkou dnes již kultovních gagů. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • V televizi se objeví kapela The Smiths s písní "Panic". (aseedi)
  • Když Liz (Kate Ashfield) na konci filmu rychle přepíná televizní stanice a narazí na program s názvem “Fun Dead“, tak v pozadí můžeme slyšet stejnou hudbu, která zní ve filmu Úsvit mrtvých (1978) v obchodním středisku. (Stocki)
  • Režisér Edgar Wright si ve filmu střihl cameo. Můžeme ho vidět téměř na konci filmu v televizním programu “Remembering Z-Day“, kde se pět zombíků potácí parkem. Wright je ten černě oblečený, co se skácí k zemi. (Stocki)

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama