Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

honajz 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to. Sice to jamajské voodoo mi přijde jako přehypovaný nesmysl, ale v té době docela frčelo, i když spíše v hororech (Wes Craven by mohl povídat), ale jako zajímavá kulisa zde funguje. Scénář má hlavu a patu, a dokonce je mi sympatické, že se tentokrát nezachraňuje svět. On ten chlápek s neomezenou armádou niggaz stačil pouštět hrůzu sám o sobě, včetně své velmi dobře organizované sítě. Jane Seymour sice hraje stejné sladké dřevo jako jinde, ale naštěstí zde ji do tohoto dřeva nastylizovali její rolí dřeva - vykladačky karet, takže to funguje. Velmi dobré nápady akčních scén, propracované do detailu, vynikající honička na lodích, výborné "pohřby" v New Orleans, a tuna vtipných hlášek a hříček se slovy ("Byl poněkud nafoukaný.") či parodie buranských policajtů. Inu, a kongeniální písnička Paul McCartneyho, ta celkový pozitivní dojem jen dotváří. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Roger Moore skáče po hřbetech krokodýlů, pere se s černochem se železným pařátem a likviduje hlavního padoucha kulkou na žraloky, všechno přesně jak to předpověděla tajemná Solitaire. Dokonce se podíváme i k Bondovi domů...Ovšem páni scénáristé, nezapomněli jste náhodou na někoho!? (Myslím toho pána co furt něco kutí a bez jehož přítomnosti ztrácí bondovky 10% svého kouzla) ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvá Bondovka s Rogerom Moorom prekonáva všetko čo sme doposiaľ u Bonda mohli vidieť. James Bond zmenil absolútne svoj image, a je ťažko povedať, či je to dobré alebo nie. Tam kde Connery vsadil na svoj šarm a pokojnú chôdzu vo vypätých situáciach, Roger Moore nahrádza väčšou dávkou akcie a mladíckeho entuziazmu. Live a let Die je omnoho akčnejšie, výpravnejšie ako jeho predchodzovia. Záporák už nie je člen zločineckej organizácie SPECTRE ale drogový barón veriaci v osud a voodoo. K tomu všetkému prirátam fantastickú réžiu Guya Hamiltona, ktorý stál pri zrode série a ktorý vie nasnímať, či už akciu tak aj emócie. Kopec rôznych vychytávok a úvodnú pieseň od Paula McCartneyho. a keď k tomu prirátame krásku v podani Jane Seymour a jednu z kultových postavičiek, ktoré séria o Bondovi vyprodukovala - šerif Pepper - dostávame jednu z najlepších bondoviek vôbec. Nezostáva mi nič iného len tlieskať. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak stareho Conneryho vystriedal este starsi Moore. Neuviedol sa zle. Ma charizmu, zvadzanie zien a hlasky mu idu perfektne, v bitkach pôsobi neohrabanejsie ako Connery, ale hlavne sa nesnazi Conneryho imitovat a vydal sa svojou vlastnou cestou. Horsie je na tom zapletka. Bond je na stope nejakeho drogoveho krala. Co by este nemuselo byt uplne zle, ale ten narkobaron sa nachadza v Harleme, takze biely tajny agent medzi vsetkymi tými negrami prilis tajne nepôsobi a hned vsetci vedia, ze je agent. Takze namiesto nejakeho spionskeho patrania maju prim akcne sceny. Vrcholom je nahanacka na clnoch, ktoru komentuje buransky serif Pepper. Celkovo to nepôsobi ako spionsky film ale ako blazniva akcna komedia, ktora je bohuzial okorenena voodoo tematikou, ktora mi vôbec nesedi. Hlavny zaporak Yaphet Kotto nie je prilis vyrazny ani prefikany. Jeho poskok s umelou rukou je priemerny. Bondgirls su dve. Hnusna cernoska a mladucka Jane Seymour, ktora posobi az prilis nevinne. Nepacilo sa mi, ze zredukovali az prilis vela Bondovskych trademarkov a medzi nimi aj postavu Q. Asponze sa vydarila ustredna McCartneyho pesnicka. Vysledkom je pre mna doteraz najslabsia Bondovka a prva podpriemerna. 4/10. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

8. Bondovka - Roger Moore se poprvé zhostil role agenta 007 s povolením zabíjet. Nebezpečný kaskadérský kousek, při němž Bond projede dvouposchoďovým autobusem pod nízkým mostem a dojde k odělení vrchního patra, odjel Maurice Patchett, který byl skutečným profesionálním řidičem z Londýna. K dalším nezapomenutelným scénám patří Bondův útěk z krokodílí farmy a jeho následné pronásledování záporáky na člunech. K této akční jízdě se připlete komická postava louisianského šerifa J.W. Peppera (Clifton James), která je nezapomenutelná a svými hláškami ("To je ten syčák! Dostal jsem ho! - Kdo si myslíš, že seš? - Strůjce soudnýho dne? - My tu máme dost silnou klec na takovou zvěř, jako seš ty! - Tajnej agent?! - Na čí straně?!") a chováním pobavila. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Hlavní Bond girl Solitaire měla být původně tmavé pleti (uvažovalo se o zpěvačce Dianě Ross) a Rosie Carver měla být běloch. Nakonec to kvůli obsazení Jane Seymour jako Solitaire bylo naopak. (Colonist)
  • Při hledání vhodných míst k natáčení narazil štáb na krokodýlí farmu, kterou vlastnil jistý Ross Kananga. Tato krokodýlí farma se dostala do scénáře a Bondův protivník získal jméno Kananga (v knižní předloze figuroval jen jako Mr. Big). (Colonist)
  • 70. léta, kdy osmá bondovka vznikla, byla dobou tzv. blaxpoitation, ve které se výrazně prosazovala afroamerická kultura. Vliv na Žít a nechat zemřít je evidentní. (hippyman)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama