Reklama

Reklama

Horská hlídka

  • Čína Kekexili (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2004, 85 min

Obsahy(1)

Kekexili je rozsáhlá oblast na Čchingchajsko-tibetské náhorní plošině a v současnosti i největší čínská přírodní rezervace. V posledním dvacetiletí minulého století tu však řádili pytláci, kteří snížili stavy antilopy tibetské (čiru) ze dvou milionů kusů pod deset tisíc. Proti nim se postavili dobrovolní horští strážci. V roce 1996 se pekingský novinář Ga Yu zúčastnil sedmnáctidenní výpravy proti pytlákům a jeho článek měl později zásadní vliv na změnu v přístupu státních orgánů. Film v paradokumentární formě zachycuje novinářovo putování s tibetskými strážci, vedenými zkušeným vůdcem Ri Taiem. Vychází ze skutečných událostí, jež se odehrály v letech 1993 až 96. Strohý záznam nebezpečné a náročné cesty v tvrdých klimatických podmínkách ve výšce okolo 5000 metrů kombinuje tvůrce s prvky westernu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Kubick 

všechny recenze uživatele

Obětovat svůj život ve prospěch přírody a záchranu antilop – to je smyslem jejich života. Jediné co jim pomáhá je naděje, odhodlání, protože to ostatní nemají. Peníze, porozumění, oporu – to vše jim chybí. Naděje svitne až v okamžiku, kdy se do jejich hlídky přidá nový člen v podobě novináře, který má za úkol napsat článek o jejich „povolání“ a možná jim tak i pomoci a částečně se podílet na záchraně toho, co z této krajiny ještě zbylo. Nikdo z nich však netuší, že se chystají na výpravu, kde bude potřeba i obětí, aby jejich přání a prosby byly vyslyšeny Syrový snímek, založený na základě skutečných událostí, vás možná přiměje zamyslet se nad hodnotami lidského života a určitě ve vás zanechá spoustu smíšených pocitů. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Chuan Lu u mně opět zabodoval. U tohoto filmu mně hodně mrzí, že jsem ho neviděl v kině, to sem fakt kreten, že mně proklouz, protože ty záběry a ta atmosféra to je prostě vysoká filmařská. Působí to hodně realisticky, vlastně člověk má občas pocit že sleduje nějaký dokument a skutečně co my lidi dokážeme vyhubit na této planetě to je opravdu velmi ubohé. Horská hlídka na ochranu antilop určitě podpora, ale tady mně přišlo, že oni se rozeběhli na úplně každýho člověka, kterýho spatřili. Navíc jsem přemýšlel z čeho asi mají ti ochránci zvířat/antilop oblečení. Nicméně to nesnižuje velký význam a důležitý sdělení filmu a už vůbec to nesnižuje filmovou kvalitu, kterou snímek disponuje. ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jste v nadmořské výšce okolo 4700 metrů, k dispozici máte zbraň, starou terénní Toyotu, náklaďák, nějaké to jídlo a další vybavení nezbytně nutné pro přežití v těchto extrémních podmínkách. Není toho moc...Odjeli jste od svých blízkých za prací, za kterou vám nikdo neplatí. Za prací, při níž můžete snadno přijít o život. Chráníte vzácné antilopy - váš rajón zahrnuje několik desítek tisíc kilometrů čtverečních. Snažit se vypátrat pytláky v této nelítostné krajině vypadá jako holé šílenství...Jenže vy nemůžete jinak - Kekexili je váším domovem, je součástí vaší duše. A nikdy tomu nebude jinak..."Horská hlídka" za svým nenápadným názvem skrývá fascinující výpověď o nehostinném kraji, v němž se lidé rvou o holé přežití nejen s přírodními živly, ale také mezi sebou. Nic není černobílé - každý se ušpiní, záleží jen na tom, jestli jeho srdce zůstane čisté - v tomto smyslu hovoří jedna z postav "Horské hlídky". Po skončení filmu pocítíte k obyvatelům Kekexili obdiv, a možná si někteří z vás uvědomí, že jim ten jejich drsně jednoduchý způsob života vlastně závidí... ()

bogomira 

všechny recenze uživatele

Místní všeobecný nadšení z asijských filmů nesdílím a tohle byla prostě nuda, až na jednu scénu s pohyblivým pískem. Krásný hory by uměl natočit i blbec s kamerou v mobilu. Emocionální náboj filmu? Kde, ptám se? Kde tam byla jediná postava, se kterou by mohl divák cítit nějaký spříznění? Dvě hvězdy jsou až moc, jedna za vcucnutí a jedna za stopáž, která mě nenutila koukat na to ještě dýl. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kekexili, Tibet – krajina spíše krutá nežli krásná, stejně jako lidé, jež jsou s ní spřízněni a jež mezi sebou vedou mnohaletou válku: pytláci a členové tzv. horské hlídky. Po jedné tragické události (vylíčené na samém začátku) přijíždí do této oblasti pekingský novinář – právě jeho nezasvěcenýma očima budeme sledovat pravdivý příběh, v němž rozhodně nepůjde jenom o pomstění tisíců pro kůži zabitých antilop. Tématické rozpětí Horské hlídky je vzhledem k její komornosti udivující. Je to příběh o dobrovolném i nedobrovolném splynutí člověka s přírodou, o lidských sociálních potřebách, o ztrátě národní identity, o zoufalém boji se všechny a všechno pohlcujícím režimem, neochotným podat pomocnou ruku, dokud se situace v Kekexili nedostane do středu zájmu zahraničních médií. Kromě toho nechybí akční linie, okázalé záběry monumentálních hor a silný morální podtext. Žádný záběr není delší než je potřeba, žádný nepřebývá, vše je vytvarováno do bezmála dokonalého monolitu. Nebojte se projít písečnou bouří, nepřivírejte oči před nepříjemným pískem a užijte si nádherný duchovní zážitek, založený paradoxně na silných fyzických prožitcích. 85% Zajímavé komentáře: Radko, Jordan, wipeout, uhlajz ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Členové horské hlídky se přepravují vozidly BAW BJ2023 Zhanqi nebo BJ2032, což jsou terénní auta vyvinutá z ruského GAZ69. (tulakfelix)
  • Drsné podmínky si vybíraly daň na filmovém štábu a několik členů onemocnělo, včetně režiséra Lu. Také Alex Graf, vedoucí výroby z Columbia Pictures, byl zabit na místě při dopravní nehodě ve věku 32 let. (Piercee)
  • Gaova zpráva o zvěrstvech v Kekexili otřásla zemí. Poté, co úřady původně zatkly čtyři členy hlídky za prodej kožešin, na protest veřejnosti je nechaly propustit, ale hlídka je přesto rozpuštěna. O rok později čínská vláda vyhlásila Kekexili za „národní přírodní rezervaci“ a založila lesní úřad, který ji chránil. Počet antilop v době vydání filmu vzrostl na 30 000. (Piercee)

Reklama

Reklama