Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 4

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (1 795)

Fr 

všechny recenze uživatele

Tony Stark je sympaťák, který poslouchá dobrou muziku. A za týden dokáže udělat třeba brnění.… Co stoprocentně upoutá, je vizuální stránka. Afghánská overtura mne příjemně naladila. Bohužel po ní přichází pianissimo, které mne už do tempa nedostalo. Jednoduše řečeno: málo akce. Prázdné dialogy, něco je k s míchu, něco i směšné. A tak se těším na finální bitvu. Ta je technicky dokonalá, ale jinak S L A B O T A !! Krátká, bez většího nápadu. Z mého pohledu sice nadprůměrný komiks, který však mohl pobavit daleko víc. Ovšem co by potom zbylo na další díly. Přesto však minimálně fandové nových technologií budou nadšeni. A my ostatní? Počkáme si na Neuvěřitelnýho Hulka! Nebo…? ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Po dlouhém čekání a velkém očekávání jsem se konečně dočkal Iron Mana v kině a dostal jsem to co jsem čekal ;-) Výrazně humorně laděná komiksová adaptace, kterou vynáší nejvýš samotný „železný muž“ Robert.Downey Jr. Kdo by nechtěl být jako on, nebo aspoň mít podobně obsáhlé bankovní konto, tak moc cool garáž, nemluvě o trošku více nóbl vilku než je zvykem ;-) akce je dobře natočena, rockově doladěna a na plátně ji to moc sluší, zvuk je čistý a úderný. Konečně jsem viděl dokončené a dosazené do děje, tolik známé útržky z trailerů, nejvíc jsem se těšil na scénu s tankem a audi Q7, celkově tam bylo až moc „AUDIn“ Velká zábava a hodně dobře přepsaný komiks, těším se popřípadě na další díly. 9/10* ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Je zřejmé, že většina místních hvězdiček vyplývá z Downeyho neoddiskutovatelného charismatu. Bez něj by totiž Iron Man nebyl ničím. Vtípky nejsou tak fantastické, aby z nich šlo postavit ironickou šarádu, která nadchne přes celé dvě hodiny, akce se trousí po špetkách, přičemž tyhle špetky někdo usypával z prášku na spaní (hlavně finále je smutně suché a bez náboje), a v dramatické rovině se jede podle klasických comicsových šablon. Nic z toho by ale nevadilo, kdyby Iron Man naplno využil své stylové a koncepční jinakosti, kterou tak proklamuje už od prvních minut. Bohužel, Iron Man se tváří dospěle, jeho hrdina přitom absolvuje stejná morální prozření jako okostýmovaní puberťáci. Tváří se neokoukaně, ke konfliktu hrdiny se záporákem přitom kráčí po stejně omletých a wtfózních cestičkách jako Spider-Man nebo Daredevil (ať žijí pohovory s padouchy). A tváří se jako popcornová pecka, která směřuje k velkému finále, ta trocha akce je přitom až úmorně statická. Když člověk okrájí Downeyho povídačky (k vtipnosti sakumprásk mají hodně daleko), nezůstane víc než prázdná comicsová šablona v podání odrostlejších a elegantnějších herců. Žádám víc. I když to jako fajn rozjezd léta obstojí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Železňák není žádné směšné béčko, ale do kvalitního počinu mu ještě pěkných pár kilometrů schází. Scénář by v rámci žánru nebyl ještě tak zlý, ale ty dialogy, ty tedy vážně ne. Nečekám od přímočaré popcornové zábavy druhého Shakespeara, ale co je moc, to je moc. Mohla to zachránit nadsázka. Jenže na tu se tak nějak zapomnělo a těch pár rodinných vtípků to nevytrhne. O pořádné akci nemůže být ani řeč (a je smutné, že i tohle je několikrát lepší), o efekty přeci nejde (ale ujdou, když už jsem je zmínil) a tak to celé stojí pouze na "Rambo like" Downeym, který se více ohání svým charismatem než, že by nějak moc hrál (krom toho on stejně je sám sebou, když to vezmeme do důsledků). Ovšem to jeho charisma je natolik enormní, že utáhne celou stopáž. O tom, že by se Iron Man stal nadčasovou klasikou jako "jeho" Black Sabbathovská verze, či dokonce vlajkovou lodí žánru, si můžou tvůrci nechat leda tak sladce zdát, ale bez větší újmy se to vidět dá. Jednou. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Iron Man je komiksová podívaná, která sebevědomě kráčí k vysoké oblíbenosti a vlastně už i dokráčela k vysokým výdělkům, díky čemuž se chystají další dvě pokračování (jen houšť). Teď už jen ponechat režiséra, vykrášlit obsazení (přeci jen Jeff Bridges nebyl tím záporákem s velkým Zet), vylepšit akční scény a probůh, hlavně ponechat scény ze Starkovy factory garáže, dle mě se nejlepší okamžiky odehrávaly právě tady. Robert Downey si konečně našel tu svou životní roli (kterou paradoxně o pár chvil později zastínil v Tropické bouři) a já mu to jen přeji, přeci jen patří k nejlepším hercům své generace, což dokazuje i fakt, že spousta dialogů a bonmotů právě hlavního hrdiny byla čistá improvizace. Celkově je Iron Man asi druhá nejlepší komiksárna roku (samozřejmě po TDK) a vděčí tomu hlavně díky svému nadhledu, ironii a cynickému hlavnímu hrdinovi. Narážky na současné politické dění jsem jen přehlížel, neboť zábavnější byly narážky na ostatní dnešní komiksárny a klišé v nich. Byl jsem spokojen, ale ne úplně. Příště už snad Iron Man bude celistvější dílo. ()

Galerie (173)

Zajímavosti (182)

  • Piloti letounů F-22 mají kódové označení „Whiplash 1“ a „Whiplash 2“. V komiksech je Whiplash superpadouchem, který má pár rukavic s ocelovými dráty ve formě biče. Takto ztvárněného antagonistu jsme později mohli vidět ve filmu Iron Man 2 (2010), kde jej ztvárnil Mickey Rourke. (Kubaaa97)
  • Na logu teroristické skupiny Deseti prstenů (Ten Rings) si můžeme všimnout znaků v prstenech. Designérka Dianne Chadwick, na popud scénografa J. Michaela Rivy, si s ním dala záležet. Teroristická skupina měla být od počátku spojována s Mandarinem, a tak měla adekvátně odkazovat na jeho původ k Čingischánovi. Chadwick se tak spojila s překladateli a kaligrafy, kteří ovládali tradiční mongolské písmo, jež se zavedlo během vlády Čingischána. Slova ve znacích odkazují na kmeny a klany mongolského a turkického původu. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama