Jon FavreauKamera:
Matthew LibatiqueHudba:
Ramin DjawadiHrají:
Robert Downey Jr., Terrence Howard, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow, Leslie Bibb, Shaun Toub, Faran Tahir, Clark Gregg, Bill Smitrovich, Paul Bettany (více)VOD (4)
Slavná komiksová postava Iron Man patří mezi nejhýčkanější superhrdiny sdružené pod křídly giganta jménem Marvel. Přesto (nebo možná právě proto) se až teď mohl přidat ke svým sourozencům Spider-Manovi, Fantastické čtyřce a X-Menům, kteří o sobě mohou hrdě prohlašovat, že o nich natočili film. Nečekejte ovšem dalšího spasitele lidstva, kterému k jeho mimořádným schopnostem pomohlo pavoučí kousnutí nebo ozáření. Muž se železnou maskou, občanským jménem Tony Stark, se ke své výjimečnosti "poctivě" propracoval. Uvozovky jsou namístě, Tony se živí jako VIP výrobce a dodavatel technologicky vyspělých zbraní pro americkou armádu a jeho životní filozofii vystihuje věta: Nejlepší zbraní je ta, ze které stačí vystřelit jen jednou. Na cestě z povedené prezentace nejnovější zbraně hromadného ničení pro armádní špičky ho na horké afgánské půdě unese jistá teroristická skupina. Muž, kterému ležela Amerika u nohou, se tak rázem ocitá v držení lidí, kteří po něm chtějí jediné - aby začal vyrábět zbraně pro ně. Díky své vynalézavosti, výjimečnému intelektu a schopnosti improvizovat si Tony v zajetí vyrobí "brnění", které mu pomůže dostat se na svobodu. Tehdy také dostane nápad tenhle improvizovaný kovový oblek ještě výrazně vylepšit. A tak se zrodí Iron Man. (oficiální text distributora)
Recenze (1 801)
I přesto, že se jedná o komiksovou postavu, myslím, že Tony Strak bez obleku nemá žádné nadlidské schopnosti. Tak jak mě někdo vysvětlí, že pád tak ze sto metrů (hned na začátku v tom prvním šrotu z jeskyně) přežil téměř bez škrábnutí? Myslím, že i v komiksových filmech by se mohla dodržovat určitá dávka reality. ()
Scénář: Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum, Matt Holloway .. Jon Favreau snesl zlaté vejce, překopal nejednu scestnou prognózu tolika „filmových znalců“ (tímto zvláště zdravím dvorního experta pana Beguivina ;-)) a především pobavil. Iron Man se skutečně skvěle ro(dí)zjíždí, uprostřed lehce zvolní a ke konci ještě sklouzne do nejzajetějších žánrových klišé, ale utahuje si po celou dobu jak z nich, tak ze sebe sama, takže očička se přivírají a odpustí i tu slabší závěrečnou metalickou ruční bitku. Je totiž o dost lepší, když Iron Man otevře hubu, než když sevře pěsti. Obojí sice jiskří, jenže dialogy - oproti dobře vyvedené, přesto nijak ohromující akci - mnohem výrazněji. Robert Downey Jr. jako cynický zbrojní génius-sukničkář je bezesporu excelentní volbou a totéž bych si dovolil říct i o obsazení Gwyneth Paltrow. Celkově jsem někde mezi tou čtverkou (scénář a podařené naroubování na problémy 21 století) a trojkou (je tam pořád dost stupidity). K již vyřčenému zvolání „žádám víc“ bych se vlastně také mohl připojit, ale vzhledem k výdělkům si v hodnocení trochu nadsadím - s tím, že se všeho žádaného nejspíš v druhém díle dočkám(e) . Určitě za něj zase rád zaplatím. 75%. ()
Legendární komiks se dočkal svého filmového zpracování z něhož mám velmi rozpoluplné pocity. Za zápory považuji poměrně málo akce a docela slabý scénář. Na druhou vizuální efekty jsou úžasné, ale za hlavní devízu považuji obsazení Roberta Downey jr., který v mých očích neskutečně zvednul výsledné hodnocení. Také nechápu proč režie byla svěřena do rukou Jona Favreaua, který opravdu nepatří do první ligy na podobné projekty (kéž by to dostal do rukou Bay :)). Nakonec jsem se přiklonil ke čtyřem hvězdičkám, ale za to může hlavně R. Downey jr., protože štastnější ruku tvůrci mít nemohli. Ale dalo se z toho vytřískat mnohem víc........ ()
Zábavné a pěkné. Iron man už od prvního nápadu nemohl být na zfilmování zrovna jednoduchý. Samotný Tony Stark, hlavní a stěžejní postava, musel být naprosto přesně vystižen a to se povedlo na 200%. Robert Downey Jr. dokazuje, že vždy byl skvělým hercem, ale potřeboval roli, která by ho vystřelila do Hollywoodské TOP třídy. Tu teď našel a pochybuji, že se jí bude chtít vzdát, protože Tony Stark je mnohovrstvá postava, které nebude stačit jedne film, doufejme ani trilogie. od prvního vtipu, prvního pohledu až po závěrečnou (geniální) tiskovou konferenci je RObert Downey Jr. klenotem celého filmu a tím pravým Iron manem. Marvel si nemohl přát lepší první film, než Iron mana plného efektních scén, částečně i akce a skvělých postav obsazených výbornými herci. Někoho možná zklame Jeff Bridges, ale na druhou stranu neměl tolik prostoru a taková Gwyneth Paltrow s Terencem Howardem jsou další trefy do černého. Jon Favreau se drží stylového řemesla dokonale a nedopouští se jediné chybičky. Takhle vtipný akční film s výbornými herci tu dlouho nebyl a snad nikoho neodradí ani snad (podle mě tomu tak není :-))) "dětinsky" vypadající Iron man. ()
Rozhodně o něco míň uvěřitelné než třeba DARK KNIGHT, ale sympatické. Downey Jr. utáhnul svého superhrdinu hlavně charizmatem, který moc comixových postav nemá. Celé to navíc dobře odsípá už od samého (a celkem libového) úvodu až do konce. Jinak ale musím souhlasit, že finále je poněkud vlažné a Jeff Bridges jakou hlavní padouch je relativně neškodný (ale dobře zahraný, navíc holá hlava a plnovous mu pasují), což mi ale moc nevadilo. Jsem zvědavý na dvojku. 75% ()
- Postavu Obadiaha Stanea (Jeff Bridges) vymysleli autoři Dennis O'Neil a Luke McDonnell a poprvé se objevil v sešitu „Iron Man #163“ z října 1982. (Kubaaa97)
- Replika vozu 1967 Shelby Cobra SC, kterou má Tony (Robert Downey Jr.) v garáži, byla vyrobena v polské továrně MiG. (Kubaaa97)
- Když se Jeff Bridges (Obadiah Stane) dozvěděl, že Obadiah je biblické jméno, tak si ve "Starém zákoně" pročetl "knihu proroka Abdijáše" (angl. "Book of Obadiah"). Byl překvapen, když zjistil, že jejím hlavním tématem je odplata, kterou jeho postava představuje v tomto filmu. (Kubaaa97)