Reklama

Reklama

Oblečen na zabíjení

Trailer

Obsahy(1)

Každý zlý sen má začátek, tenhle ale nechce skončit. Michael Caine v sugestivním americkém dramatu o psychopatickém vrahovi. Žijící klasik americké kinematografie Brian De Palma během své kariéry natočil řadu filmů, které svým kontroverzním námětem způsobily jistý rozruch, zároveň však vynikaly brilantním a do detailu promyšleným filmovým zpracováním. Nejinak je tomu i v případě snímku Oblečen na zabíjení, v němž De Palma v hitchcockovském stylu rozehrává nervy drásající thriller o tajemném zabijákovi atraktivních žen. O jeho identitě by mohl něco vědět psychiatr Robert Elliott, k němuž v souvislosti s problémy v manželství pravidelně dochází Kate Millerová. Její osud se zase protne s příběhem protřelé Liz, které v té chvíli začne jít doslova o život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Strhující vizuální jízda nabitá erotikou. DePalma v absolutní formě, tomu prostě říkám filmová lahůdka, výborní herci, skvěle klapající film, na svou dobu určitě odvážný film. Geniální scény jako návštěva muzea nebo úžasně natočený sex ve sprše na začátku patří ke zlatému fondu světového filmu. Jistě, zlí jazykové budou Palmu obviňovat z inspirace několika filmy od Hitchcocka, ale svou inspiraci rozvrstvil, dodal svůj vlastní vyjímečný styl a posedlost ženami. Alfréd by byl za takového žáka rád. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

PRE DOMÝŠĽAVÝCH MOŽNO NEPRIAMY SPOILER !!!!! DePalma sa snaží byť o krok pred divákom ale je bohužiaľ 20 rokov za Hitchcockom. Priznaná variácia na istý maestrov film , tak snaživá a dôsledná až si zničí moment prekvapenia ohľadom závečného twistu a navyše sa kvalite originálu nevyrovná. Ale inak veľmi pekná prácička a povinnosť pre každého filmového fanúšika. Len by ma zaujímalo kto na úvod filmu pristrihol 5 minút nemeckého 70´s porna :) ()

Reklama

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Myslím, že tohle přirovnávat k Hitchcockovi je urážka Hitche. Nabuzený De Palma, který v každém filmu musel mít každou herečku (nebo aspoň její dublérku) nahou, mi svým sexuálním postižením připomíná Kachyňu nebo toho současného českého pedofilního rejžu tureckého původu. De Palmovy filmy mi přišly vždy přeceňované - možná právě kvůli těm nahotinkám, kterých na plátech kin v 80. letech moc nebylo a chlapa vzrušil o odhalený kotník herečky, ale in neumí ani jako režisér a tenhle film je toho zářným příkladem - špatná postavení kamery, špatná mizanscéna, mizerné dialogy, prostinký příběh na 20 minut, a ne celovečerák... No, chtěl jsem se po letech, kdy to ČT znovu uvedla, ujistit, že mé dřívější dojmy se nezměnily, a ujistil jsem se, že je to ještě horší, než jsem si myslel. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou první setkání se slavným režisérem Brianem De Palmou. No byla to jedna primitivní hororová kravina a ještě z větší části nudná. Slavnému Psychu Alfreda Hitchcocka jsem nadělil 3 hvězdičky a ač jde o zdařile natočený film, nemůžu se u něj zbavit jisté pachuti prvoplánového děsení diváka, stejně jako znuděného pocitu z nekonečného rozjezdu. De Palma na Hitchcockův styl přímo navazuje, či dle některých vyjádření přímo vykrádá, nicméně žeby ten brakový příběh o vrahovi v ženských šatech získal v jeho podání nový zajímavý rozměr navíc... no, pro mě bohužel ne. Spíše bych řekl, že tak silná inspirace notoricky známým filmem byla spíše na škodu, protože pointu zde divák poměrně brzy vytuší a nedokáže už ani tolik šokovat. Režisér se až nechutně vyžívá v zabijáckých scénách plných krve a současně nahoty, ale mezi tím si na chvíli u mě napravil renomé, když se mu podařilo vybudovat v druhé polovině působivou atmosféru, včetně zajímavých vizuálních nápadů (zejména s prodělením plátna, kdy v jednu chvíli sledujeme dva děje kolem klíčových osob souběžně). Ovšem i to napravené renomé si znovu stihl skazit lacině psychopatickým zvratem k závěru. No nic, pokud jde o variace na Hitchcockovy slavné motivy, pro mě osobně legendární zůstávají Chabrolovy Kloboučníkovy přeludy (1982). 35% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Čím více jste z De Palmovy "hitchcockovské" tvorby viděli, tím méně se budete pravděpodobně bavit. Pokud je to vaše první setkání, mohla by to být láska na první pohled ( nebo taky zhnusení - u De Palmy člověk nikdy neví ). Fanoušci dostanou to, co očekávají. Pino Donaggio složil jeden ze svých nejhezčích hudebních motivů. A asi nikdy jsem neviděl takhle esteticky nasnímanou břitvu. -- Pro mě osobně ale zůstává nejzábavnější depalmovkou 80. let Dvojník... ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Ordinace Michaela Cainea se nachází na Upper East Side v newyorkském Manhattanu. (MrCreosote)
  • V mládí Brian De Palma na žádost své matky používal nahrávací zařízení ke špehování vlastního otce, aby ho zachytil ve společnosti jiné ženy. Tato událost inspirovala film. (Matty)
  • Ve Spojených státech byl film mládeži do 16 let nepřístupný. Nesestříhaná verze totiž obsahuje několik detailů první vraždy navíc a poněkud "intimnější" scénu ve sprše. (Petrus1)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama