Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

Webb 

všechny recenze uživatele

Nudný a nereálný katastrofický film bez dobře odvedené práce lidí, podílející se na tomto filmu (režie odfláknutá, scénář je vycucaný z prstu, hudba nezajímavá, animace a digitální triky jsou opravdu podprůměrné). Nezachrání to ani Pierce Brosnan a Linda Hamilton. Elizabeth Hoffman se mi ani zdaleka nelíbí a zde hraje těžko uvěřitelnou postavu, která je posedlá zůstat na místě pod horou za každou cenu, že jí hora neublíží atd. ....no prostě nesmysly jako řemen :-) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Výrazně lepší (a údajně i vědecky méně pitomé) než tupá a Zlatou malinou po zásluze ověnčená konkurenční SOPKA z téhož roku a celkově jeden z lepších zástupců vlny katastrofických filmů v druhé polovině 90. let (DENNÍ SVĚTLO, TWISTER, DRTIVÝ DOPAD, ARMAGEDDON, POVODEŇ, TITANIC...). Oproti nudné SOPCE a jejímu reportážnímu stylu nabízí svižně odsýpající příběh poctivě budující napětí ticha před bouří, sympatické postavy a několik silných zapamatovatelných scén (horký pramen, cesta přes jezero kyseliny, most, jízda přes lávu) soustředěných převážně v silném finále, které víc než dostojí českému distribučnímu názvu filmu. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tenhle spektákl se moc nepovedl. Mám rád Brosnana mám rád katastrofické filmy, ale tenhle mě nikdy moc nebavil. Furt se to jenom rozjíždí a rozjíždí. Pak si nějakou tu akci se slušnými efekty užijeme, ale závěrečný finále filmu je zase takový nijaký. No a kromě Brosnana (kterej teda tady taky nehraje nic extra) mi byli ostatní postavy ukradený nepomohla ani Sára Connorová její děti byli vyloženě otravný, plus ještě navrch jedna otravná staromódní baba. Prostě tuna klišé, žádnej překvapivej zvrat nebo moment kterej by tomu filmu pomohl. Takže dám 2* asi jenom za těch pár efektů. Jinak dost prázdnej a nudnej film o ničem. Škoda.40% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Práve na takýto druh katastrofického filmu som mal teraz náladu. Už som ho videl niekoľkokrát, ale moc som si ho nepamatal a dobre som urobil, že som si ho opäť zapol. Sú tu sympatické postavy, ktorým som držal palce, aby to dali. Ten film sa tvári na začiatku nevýrazne, len bublajúca voda či nejaké otrasy, ale svojich niekoľko minút slávy dostane a roztočí sa naozaj peklo. Logicky by sa filmu dalo všeličo uprieť, ale kvoli svižnému tempu a niekedy vynikajúcim trikom ma film bavil. Nie je to určite nič prevratne, ale aj tak ja som z výsledkom úplne spokojný. Silné 4*. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je recept na žabaciu polievku?“ – „To je recept na katastrofu.“ V r. 1997 v Hollywoode vznikli dva konkurenčné katastrofické trilery o sopke umiestnenej na veľmi nepravdepodobnom mieste, pred ktorej smrtiacou lávou uniká charizmatický vedec a po boku má inteligentnú, štíhlu krásku. Ťažko povedať, ktorý z týchto filmov je lepší. Či skôr slabší? Ani jeden z nich ma totiž nestrhol. V dobe premiéry to bolo fiasko, to si živo pamätám a po desaťročiach sa situácia síce zlepšila, ale stále to nie sú žiadne zázraky. Tommy Lee Jones ma bavil viac, ako Brosnan, ale zas vidiecka výprava ma oslovila viac, ako mestská v Sopke. Obidva filmy každopádne majú po realistickej stránke fakt naivné scenáre (v Sopke sa prechádzal pol metra popri láve, tu Brosnan pláva v drevenom člne lávovým jazerom), rutinnú réžiu, ospalú atmosféru a nevýraznú vizuálnu stránku, zbavenú výraznejších nápadov. Celosvetová tržba nebola zlá, skôr naopak (178) miliónov, ale treba vziať do úvahy i patričný rozpočet (116). ()

Galerie (40)

Zajímavosti (63)

  • Doktor Dalton (Pierce Brosnan) uvádza (čas cca 19 minút), že z pôdy sa uvoľňuje dostatok oxidu uhličitého na to, aby usmrtil stromy a živočíchy. Zatiaľ čo to platí pre živočíchy (ktoré by udusili), stromy a iné rastliny by sa rozvíjali pri zvýšenom množstve oxidu uhličitého. Myslí tým oxid siričitý, ktorý je toxický pre rastliny aj živočíchy a vysvetľuje zvýšenú kyslosť vody. Oxid uhličitý je smrteľný pre stromy a iné rastliny v dostatočne veľkom množstve. (Pat.Ko)
  • Okno na strane spolujazdca je úplne zlomené, keď auto narazí do Harryho (Pierce Brosnan) nákladiaku v rieke, no vo všetkých nasledujúcich scénach je tam opäť, celkom neporušené (čas 1 h 3 min). (Pat.Ko)
  • Psy, ktoré hrali Roughyho, boli vlčie hybridy (čiastočne vlk a čiastočne Airedaleský teriér). (MarcelB)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno