Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Tento filmu musi byt ve statech Unie velmi popularni, preci jen se jiste s porazkou od Konfederace nikdy nesmirili, tak jako hlavni hrdina Josey. Na sve ceste, kdy se snazi uniknout vojakum a lovcum odmen na sebe postupne nabali velimi roztodivnou smesici lidi - mimochodem prave z tohoto filmu ukradl Jarmush stareho indiana do Deadmana - po statech, kde se setkava s povesti chladnokrevneho vraha, ktera ho predchazi a ktere docela casto pomaha ovsem vetsinou pod rouskou dobrych skutku. Film ve me vzbudil dojem, ze se jedna o skutecnou postavu, ale bohuzel jsem zadne prameny nenasel. To ale vubec nevadi, je to dobra podivana s drsnym Jesym, co prvni plive, a pak az teprv strili... ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Psanec Josey Wales" je první opravdický režisérský western Clinta Eastwooda ("Jezdce z širých plání" beru jako takovou Leoneovskou poctu). Definitivně se rozloučil se špageťárnama a vybral si pro western jiný kabát - špinavější, syrovější a hlubší. První polovina je syrová a špinavá jak zákon káže. Polovina druhá, ne že by byla špatná, je jen jiná. Objeví se starý indián, sqaw a z drsného bushwhackerského vyvražďováku se stává spíše road movie. Jak už to tak bývá, narazí na kolonu, přepadenou bandity, kde zachrání krásnou dívku (Sondře Locke to nikde nesluší víc, než tady) a starou bábu, která zřejmě měla být vtipným elementem, stal se z ní ovšem element rušivý (ale neobjevuje se zas až tolik). Všechno vylepšilo závěrečné realistické zúčtování a "Shaneovský" závěr. "Psanec Josey Wales" začal psát dějiny Eastwoodovského westernu (vrcholí "Nesmiřitelnými"), kterému k dokonalosti chybí především dějová vyváženost a převažuje místy křečovitý pokus o humor (babka). Film po celou dobu nenudí, i když celých 130 minut nejede na plný plyn. V každém případě stojí za pozornost a žádného fanouška westernů či Eastwoodovek by neměl zklamat. 80%. ()

Reklama

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Svérázný a řádně machovský western, ze kterého Clintův styl přímo stříká. No, i když styl. Spíš styly. Film jich střídá hned několik a umně mění tempo vzhledem k událostem v něm. Chvíli jsem si na netradiční způsob zvykal, ale pak mě tento skvost přikoval takovým způsobem, že jsem snad zapomněl i mrkat. Hláškuje se, všude po všem a po všech se plive tabák, střílí se hodně a dobře, skvěle sekunduje opravdu hodně vedlejších postav. Pocta žánru jak má být. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Příběh bývalého farmáře, zahořklého, odvážného Josey Walese, který žije pro pomstu za vyvraždění rodiny v časech po ukončení americké války Severu proti Jihu. Brzy se však sám stává pronásledovaným psancem, přesto se rozhodne pomáhat jiné rodině farmářů na cestě, kterým hrozí nebezpečí. Nadprůměrný mix westernu a road movie od mého oblíbeného Clinta Eastwooda jako režiséra i hlavní postavy, která střílí ihned po uplivnutí... Potěší i starý indián v podání Chief Dana George - téhož indiánského herce, který byl za roli indiánského dědečka Staré Kůže ve filmu Malý Velký Muž nominován na Oscara. Trailer k filmu: http://www.youtube.com/watch?v=iLehqkX-gkk ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Clintových westernů. I když je pravda, že se nejedná o úplně typického zástupce žánru, jakým je například slavná dolarová trilogie. Přesto musím říct, že se mi Josey Wales líbil víc. Je to v podstatě road movie, kdy hlavní hrdina potkává podobné vyděděnce, jakým je on sám, kteří s ním dále putují rozlehlou texaskou prérií, až doputují do skutečného ráje, blízko Blood Butte. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "Gone To Texas", který napsal Forrest Carter. (Hans.)
  • Revolvery, které Josey Wales (Clint Eastwood) používá, jsou Colt Walker, Colt 1849 Pocket a Colt 1860 Army. Puška s optikou je pak Sharps 1865. (Saccard)
  • „Dělám všechno to, co by John Wayne nikdy neudělal. Hraji velice komplikované postavy, které se nerozpakují střelit někoho do zad. Řídím se vlastním prospěchem,“ reagoval Eastwood na svého slavného hereckého kolegu, který Clintovy westerny nejednou kritizoval. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama