Reklama

Reklama

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (1 121)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Podivný žánrově nezvládnutý slepenec, jehož jedinou devizou jsou (kromě Olivie Wilde, jejíž postava by ovšem, tak jako téměř všechny ostatní, nesměla promluvit) vizuální efekty. Takhle nějak by dopadla Wolrd War Z, kdyby se nějakým kouzlem tamní scénáristické kejkle nerozpadly do třech samostatně zvládnutých minifilmů, ale normálně se naházely na jednu hromadu, jako se to přihodilo té bandě, která tady psala scénář pro starouše Spielberga. Tohle zkrátka nefunguje a dalo se z toho vytěžit mnohem, mnohem víc... 60% za nadprůměrné efekty, ale jako takový tento film rozhodně nedoporučuji. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

To, co se ze začátku jeví jako neotřelá bejkovina, plná šťavnatého vizuálu (je zde vidět rukopis režiséra Ironmana) se postupem času mění v kupu klišé a tupou přehlídku vizuálních efektů rozličných forem i kvalit. Dlouhou dobu jsem neviděl něco koncepčně a dramaturgicky tak nezvládnutého, jako je závěr tohoto filmu. Klišé na klišé - finální bitva a classic katarze, kterou jsem viděl milionkrát předtím. Od tohoto kousku už dle názvu možná nikdo nic moc nečekal a ani se nedočká. Nechápu ten šílený rozpočet. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Nevím, co je horší. Představa, že to Craig a spol. natočili jako jeden velkej tunel, nebo že to Jon Favreau myslel vážně. Chápu, že natočit zábavnej a svěží western musí být pro plno lidí sen, tohle je ale fail po všech stránkách - od Orciho s Kurtzmanem to ještě chápu, ale i ty, Lindelofe? Chjo. 3/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Terapie, díl druhý. "Jedna květina bez listu, druhá bez nohy a třetí bez prstu, to dělá rovné dva dny." Mimozemská logika může být svérázná, přesto ta z Macha a Šebestové jistej smysl dává. Logika alienů z prvního nefalšovaného scifiwesternu však smysl nedává ani trochu, chytřejší jsou i Rusáci ve filmech z reaganovskýho období nebo Indiáni z Větrova. Přitom před jejich nazemivstoupením to budilo i jistý naděje, Craig byl za drsňáka a Paul Dano ještě nebyl trestuhodně nevyužitej. Pak ale asi přebral štafetu další ze šestice scénáristů a podobně jako Američanům v Soulu mu vypadl kolík (páč moc myslel na Olinku a neunesl tíhu), a zatímco se to snažil zamaskovat jeho vrácením zpět, zvládal napsat jenom každou třetí větu. Další už pak radši na kolík ani nešahal a za cenu zopakování několika scén začal znovu od začátku, přičemž si nevšiml, že nepřátelé nejsou rudoši, ale návštěvníci z rudé planety, a tak je nechal pobíhat bez taktiky a logiky sem a tam. Animátorům navíc nějak unikla proporce mezi Alienama a jejich ohnivejma létajícíma ořema, ale to už je jen vrchol nezvládnutého díla. Leč svůj úkol to splnilo, blbej film totiž trochu funguje jako chlast, ve větší míře škodí, ale v přiměřený a při správným mixu blbosti s hloupostí dává na chvíli zapomenout. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha hollywoodsky zajímavých nápadů, který se dočkal realizace, leč nedočkal se valného úspěchu. Takových nenaplněných nadějí už bylo v minulosti dost a řada dalších určitě ještě čeká za dveřmi. Mohl to být kasovní trhák, ale zbyla jen průměrná filmařina s kvalitními efekty (skoro tak dobrými jako v "žánrově podobném" Máma mezi Marťany ;-) ), drsňáckým Danielem Craigem (který zde určitě nenajde Quantum of Solace), sympatickým Adamem Beachem (bohužel nedošlo na Kouřové signály) a klasickým Harrisonem Fordem (pro nějž byla až tohle asi ta Poslední křížová výprava). Největším (doufám, že) nesporným kladem filmu tak zůstává Olivia Wilde. A nemusí ani nic říkat, nikam chodit, nic hrát - stačí se na ni jen koukat. :-) Jinak musím ocenit, že si tvůrci dali pozor na doočíbijící nelogičnosti, já postřehl během dvou hodin jen cca 3-4 úlety. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (23)

  • Film je natočený podle stejnojmenného komiksu Scotta Mitchella Rosenberga. (Terva)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

14.08.2012

Jde samozřejmě především o zbožné přání producentů a tak trochu laciný způsob, jak před premiérou dvojky ještě jednou vydatně zčeřit mediální hladinu. Zkusme si z toho ale vytáhnout i relevantní… (více)

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

24.07.2012

V sobotu 21. 7. oficiálně odstartovalo natáčení thrilleru o korporátní špionáži Paranoia. Chrisův mladší brácha Liam Hemsworth (v pořádné akci se předvede díky roli v The Expendables 2) si ve filmu… (více)

Reklama

Reklama