Reklama

Reklama

Indiana Jones a nástroj osudu

  • USA Indiana Jones and the Dial of Destiny (více)
Trailer 1

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (897)

Tosim 

všechny recenze uživatele

DĚJINY JSOU PLNÉ CHYB, DR. JONESI, JDE JEN O TO, ČÍCH. Rozporuplné, ale ne nelogické, jinak viz též Douglase. Mangold není Spielberg a čas nezastavíš. Každému je jasné, že Indy už nebude takový, jako dřív (ale je to vůbec možné?) a fakt si nebudu stěžovat na pár horších triků, není mi totiž čtrnáct. Snímek rozhodně není bez chyb, vnímám je, ne že je, no jo, ale při sledování jsem se zároveň bál, smál a byl jsem dojat. Nedá se svítit, zatím zkrátka hodnotím více srdcem než rozumem a předpokládám, že s pětkou to u mě bude jako s dílem čtvrtým - podumám si, zhodnotím pro a proti, dám druhé zhlédnutí a pak něco možná přehodnotím. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Herci a hudební motiv Johna Williamse potěší. Harrison Ford je omlazenej parádně. Překvapení ve finále je přijatelnější než minulý nesmysl s mimozemšťany. Ale všude přítomný digitál, kdy ani tuk-tuk brázdící tenké marocké uličky není skutečný, v Indiana Jonesovi NECHCI. Protože ho mám zažitého a rád z první trilogie pro invenční a poctivou filmařinu. Tato rutinní podoba, kdy tvůrci nemusí být filmařsky kreativní, protože za ně všechno udělá CGI postprodukce, je úplný opak původního Spielbergova přístupu. A trpí tím potenciál každé scény. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se na posledního Indyho chystal a musím říci, že jsem si pošmákl jako za starých časů. Hned v úvodu začne hooodně akční jízda a akce střídá akci. Vše je plné neskutečných nápadů u kterých jsem se výborně bavil, třeba ten flakový vagón zasažený kotlářem a vlak jedoucí do zatáčky.  Perfektní! A samozřejmě tam toho bylo víc. Neskutečné honičky, taky kupa srandy. Prostě Indy tak jak to má být. Zmíním třeba jen ty vyvalené astronauty Apollo11 v otevřené limuzíně zírající v úžasu na Indyho. :-). Madse jsem snad v roli nácka ještě neviděl a to krom Lenina snad hrál už všechno. A samozřejmě skvěle. Starýho Banderase jsem málem nepoznal, ale je to pořád on s těma jiskrnýma rošťáckýma očima.  Phoebe je asi další Britka, do které jsem se zamiloval. A pak, že Angličanky jsou prý ošklivé... Závěr byl v pravdě epický a doslova jsem zíral kam až se Indy dostal. Je vidět, že s nadupaným rozpočtem a nadupaným písíčkem lze dnes opravdu už natočit naprosto cokoliv.  Jedinou výtku mám samozřejmě k tomu Heinkelu -111. Proč tomu do háje tvůrci dali rohatej ocas jak od Dornieru-17?  Tohle nikdy za války nelítalo a mám dojem, že po přistání v nacistickém Německu by na to divně vejrali sami Němci. Celkově ale velká spokojenost a na závěr hluboce smekám před starochem Fordem. Dávám za 4 kousky dórských sloupů do bazénku, aby tělesa ponořená do kapaliny byla nadlehčováno silou, která se rovná tíze kapaliny stejného objemu jako ponořené části těles. * * * * ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Poslední dobrodružství Indiana Jonese má momenty vzbuzující nadšení, ale zároveň i chvíle hlubokého zklamání. V dnešní době určitě nadprůměrný dobrodružný film, ale jako závěr zavedené značky to nestačí. Nemůžu setřást pocit, že Spielberg by z tohohle příběhu udělal úvodní desetiminutovku a pak by se věnoval úplně jiné honbě za úplně jinými artefakty. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Možná hodnotím trochu mírně, ale jako nenáročná zábava to ujde. Smysl natáčet dalšího Indyho s 70letým hercem teď neřeším. Úvod ve vlaku s mladým Fordem a vlastně všechny akční scény jsou fajn, scény, kde se mluví a snaží se vysvětlovat děj jsou slabší a trochu zmatené. P.W.B. není moc sympatická a nechápu, proč si autoři myslí, že si ji lidi oblíbí. Odteď SPOILER. Závěr ve starověku mě potěšil moc a vůbec jsem nepochyboval, že tam Indy zůstane. Bylo by to krásné zakončení života této postavy. Proto mě poněkud zaskočil (nemile, ofc) skutečný konec. Evidentně americkým bydlenkám na testovací projekci se konec nelíbil a chtěly, aby se Indy vrátil k Marion... Tak snad aspoň bude původní konec v bonusech na BluRayi...:/ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (47)

  • Děj filmu se odehrává v roce 1969, ale Hauke (Olivier Richters) používá samopal MAC 10, který se vyráběl až od roku 1970. (JohnSmith)
  • Miesta natáčania: Anglicko (Londýn, North Yorkshire Moors Railway, hrad Bamburgh), Škótsko (Glasgow, Glencoe, Biggar), Taliansko (Sicília - hlavne Syrakúzy a provincia Trapani), Maroko (Fez a Oujda). Pôvodne sa malo natáčať aj v Indii, avšak kvôli opatreniam v súvislosti s Covidom sa natáčanie presunulo do Maroka. (Arsenal83)
  • Nacista Dr. Voller (Mads Mikkelsen) je ve filmu mužem, o kterém říkají, že dostal Američany na měsíc. V roce 1945 vláda schválila přesídlení Wernhera von Brauna a jeho týmu nacistických raketových vědců do Spojených států. To byl začátek amerického vesmírného programu. (sator)

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Reklama

Reklama