Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o starém skladateli s nadpozemskou představivostí, který si stále myslí, že je mladý chlapec. Ve spánku cestuje do své vzdálené minulosti, kde se jeho stařecké sny smísí s fantazií malého dítěte a hudbou. Zde započne pátrání po vzpomínkách, které jsou pro něj nejdůležitější. (dresi)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (167)

Hromino 

všechny recenze uživatele

Za odhalení možná stálo by, kdybych řekl, že jsem fanouškem hudby Nightwish a že je opravdu rád poslouchám téměř kdykoli a kdekoli. Konkrétně album Imaginaerum, spolu s nímž tento film kráčí ruku v ruce, řadím mezi nejoblíbenější alba od nich, proto jsem se celkem přirozeně na filmový výsledek. A jaký je? Inu, zklamání to vyloženě není, nadšení ovšem také zrovna dvakrát ne. Vlastně jsem dostal to, co jsem v podstatě očekával – dávku audiovizuálního potěšení, kde scénář za moc nestojí, ale nemálo toho vykompenzují nápady a některá muzikálová čísla. Ne, samozřejmě jsem nečekal nějakou muzikálovou bombu à la Moulin Rouge!, kterou asi jen tak nějaký muzikál nepřekoná, ale stejně jsem si myslel, že film nabídne mnohem komplikovanější zápletku, ne tak schematické postavy a více hudby od Nightwish. Teda ne že by měly muzikály obecně nějaký mnohovrstevnatý děj, to ne, ale zvláště část odehrávající se v realitě strašně trpí nedostatkem nějakých dobrých nápadů na ozvláštnění děje. Jde hodně poznat, že film točili pánové Harju a Holopainen opravdu s láskou a radostí (především v oné fantaskní části to jde vidět), ale stejně bych si představoval na pozici režiséra či spoluscenáristy někoho, kdo má s filmařinou větší zkušeností, umí se filmovým jazykem lépe vyjadřovat a dodat filmu jako celku řádný náboj. Efekty jsou vzhledem k nízkému rozpočtu poměrně slušné, herci nejsou vůbec špatní, jenom mi teda připadalo, že dcera skladatele občas dosti přehrávala, ale co už. Sečteno podtrženo: Imaginaerum určitě není špatný film, jenž bych neváhal doporučit nejen fanouškům Nightwish a opětovnému zhlédnutí bych se určitě nebránil, ale myslel jsem, že ve mně zanechá mnohem více dojmů. Jak už bylo řečeno – spíše než muzikál mi to připadalo jako takový nesourodý, dlouhatánský videoklip. Ale pěkný dlouhatánský videoklip, to musím uznat. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Dúfal som, že raz tie akordy opäť zahrajú. Bez nich len blúdim v prázdnote..." Prvých 10 minút som sa cítil trochu neistý, ale potom som sa spolu s hlavným hrdinom ponoril so snov a blúdení mysle. Niektoré pasáže sú výnimočne podarené, iné menej, ale isté je, že hudba od Nightwish to celé výrazne ovplyvnila a celému filmu dodáva punc originality. Ťažko film k niečomu prirovnať, asi najviac to pripomína dlhý videoklip, hlavne od svojej druhej polovice. Často hrajúca hudba, inak výborná, je sama o sebe znesiteľná a počúvateľná aj pre uši, ktoré metal a tvrdý rock nemôžu ani cítiť. Osobne ich mám veľmi rád a pre každého ich fanúšika je to povinná jazda, už aj z dôvodu priamej účasti členov kapely v tomto filme. Ľutujem akurát, že som to nevidel v lepšej obrazovej a zvukovej kvalite. 80%. ()

Reklama

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné a po dlouhé době opravdu fantasy, co dostojí svého významu, ze kterého jde cítit příběhová kreativita a osobitý rukopis na míle daleko. Přičemž se při velice dobrém vizuálním zpracování s několika vyloženými lahůdkámi nezapomělo ani na správně "imaginární", ale přesto silně poutavý příběh. Název filmu jeho pojetí vystihuje zcela přesně. Osobně patřím taky mezi ty, co Nightwish neposlouchají a rozhodně nejsem jejich fanoušek, ale musím uznat, že ta hudba je k filmu přímo skvělá a při každém zaznění melodie prudce roste atmosféra. Ať už létající scény se sněhulákem, ty mě velmi bavily, tak dojemné pasáže. Kdybych musle kritizovat, tak jen to, že muzikál to opravdu není, což mě ale vůbec nevadí, protože jsem se na to kvůli žánrovému dovětku muzikál nedíval :) Chtěl jsme fantasy a toho jsem dostal poctivě. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako mix béčkového Gilliama a All That Jazz bez jazzu, který tu nahrazuje hard rock (nebo to už byl metal?). Tedy jednodušeji - je to mnohem méně zajímavé, než se na první pohled může zdát. Pár zajímavých nápadů to sice má, také zde je promyšlené propojení fantazijního světa se skladatelovými skutečnými vzpomínkami a situacemi, které se okolo něj dějí v nemocnici a docela solidně to vypadá, ale jako by tomu chyběla duše. Nic emotivnějšího jsem z toho necítil, silnější scénu aby tu jeden pohledal, hudby je tu málo a i tak mi moc nesedla (ale zase jsem rád, že to vůbec není muzikál, toho jsem se krapet bál, jelikož tenhle žánr nemusím) a zklamal mě i klišovitý závěr, který bych po vší té neotřelosti a snahy si s tím na maximum vyhrát opravdu nečekal. Projekt sice zajímavý, ale pro mě ve výsledku dost průměrný. 3* ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Film je patrně dobrý, nicméně má jakousi pro mě nepříjemnou pachuť po knize Malý princ. Není to sice žádný sentimentální kýč jako zmíněná Exupéryho novela, ale určité náběhy k tomu tam jsou, ba i jistá vnější podobnost. Tam putuje chlapec, s někým se setkává a něco řeší, tady putuje chlapec, s někým se setkává a něco řeší. To, že otec chlapce z Imaginaera byl letcem a Exupéry byl také letcem, bude opravdu asi jen náhoda, ale já jsem na takové synchronicity dost vnímavý. Nemyslím si, že by Stobe Harju něco obšlehnul, prostě jenom čerpal svoji inspiraci z trochu podobného zdroje shůry. Kromě toho je jeho film sofistikovanější než Exupéryho literární dílko. Jenomže tady mě zase trochu rušily muzikálové scény. Jistě, má to logiku, neboť co asi tak najdeme v nevědomí umírajícího hudebního skladatele? – ale stejně. Můj dojem z filmu byl poněkud rozporuplný, avšak díky znamenitému vizuálu v podstatě příznivý. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Film se natáčel na území Finska, ale zejména v Kanadě v Montreálu, vzhledem k tomu, že byl film dotován kanadskou vládou, která trvala na tom, aby dílo vzniklo na kanadském území. (Turbinen)
  • Jméno dcery umírajícího skladatele je Gem (Keyanna Fielding). Jméno je přesmička akordů. Ve filmu se snaží skladatel změnit G na E moll. Jméno vzniká spojením těchto akordů. (animaxis)

Reklama

Reklama