Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (250)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc mi to připomínalo Stalingrad. I tady byli ukázáni vojáci wehrmachtu ne jen jako nemyslící zvířata, ale jako lidé s osudy, na kterých se válka nesmazatelně podepsala. Ovšem oproti Stalingradu je tady i díky formátu ten pohled komplexnější a nezahrnuje jen východní frontu a vojáky, ale odehrává se i v Polsku či v Německu a zabývá se osudy židovského mladíka, zdravotní sestry či pěvecké hvězdy. Němci i v tomto případě nemilosrdně pálí do vlastních řad, ale poukazují i na zvěrstva ze strany Ukrajinců či antisemitismus polských odbojářů. Někomu to může připadat jako ukazování prstem a obvinění, že "nejen my jsme byli ti špatní", ale mě to tak nevyznívá. Co se technické stránky týče, tak není co vytknout a v tomto případě Němci rozhodně nešetřili. O tomhle si může nechat zdát i naše filmová produkce. A hercům taky není co vyčíst a mě neznámé tváře mile překvapily. Velká spokojenost. 85% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce co chce, já si z těch čtyř a půl hodin užil každou minutu i sekundu. Ač by se tak dle námětu mohlo zdát, minisérie se nevyžívá v sentimentalitě a patosu, ale skutečně prezentuje krutost války z německého pohledu, což, přehlcen americkou a sovětskou/ruskou produkcí, vždy velmi ocením. Zvlášť, když je to tak povedené jako Unsere Mütter, Unsere Väter... ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

I když pominu to místy příliš okaté prolínání osudů ústřední pětice protagonistů a pár nedotažených dějových nitek v pozadí (kolaborující zpěvačka, dezertující důstojník, polští partizáni), pořád mi z toho vychází jedno z nejuhrančivějších válečných dramat posledních let. Na televizní minisérii dobrý. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na německou televizní produkci překvapivě hodně kvalitně zpracované dílo. Pohled na válku z německé strany je hodně naturalistický a člověku až zamrazí, kolik se dokázalo sejít chladnokrevných sviní na jednom místě, díky čemuž trpěl nejen celý německý národ, ale defacto celý svět. Tenhle trojdílný film je příběhem pěti přátel, kteří si tím peklem museli projít. Oceňuji tedy, že se film nesnaží látku obsáhnout přehnaně rozmáchle, ale spíše se zaměřuje na užší skupinu lidí. Přesto se mu však daří zprostředkovat poměrně komplexní pohled na celé 4 roky. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Famózna, filmová mini séria s vojnovou tematikou, ktorá teda rozhodne nepatrí medzi moje najobľúbenejšie. Nuž ale, keď tento snímok disponuje snáď všetkým, čo má vojnový film predstavovať, ponúknuť. Kam sa hrabú tie americké kokotiny s grcoidným, vlasteneckým nádychom o hrdinoch, ktorí sú jebnutejší ako ten najväčší retard zo špeciálky (Hacksaw Ridge). ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Autor scenára Stefan Kolditz napriek istej kontroverzii argumentoval: "Každý, kto tieto udalosti zažil, mal svoju vlastnú pravdu a vlastnú pamäť." (Arsenal83)
  • V 15. minutě je možné vidět několik vraků ruské výzbroje, jmenovitě houfnici D-30, střední tank T-34/85 a nákladní vůz US 6 Studebaker. V červenci roku 1941 se ale poslední dva jmenované vozy nepoužívaly. T-34/85 přišel do výzbroje Rudé Armády až v roce 1944 a Studebaker v roce 1942. (bejkovec)
  • O filme sa vášnivo debatovalo v Nemecku i za hranicami. Film Poliakov pobúril natoľko, že sa ozvala i diplomacia krajiny. V marci 2013 písal televíznej spoločnosti ZDF list poľský veľvyslanec v Nemecku a veľvyslanec Ryszard Schnepf v USA apeloval na firmu Music Box Films, aby ho nedistribuovali v USA. (gogo76)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno