Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

honajz 

všechny recenze uživatele

S odřenýma ušima tři hvězdičky. Negativy jsou i na tak krátkou stopáž mizerný střih (častokrát to chtělo pro vyznění scény střihnout dřív), samotné vleklé scény, a nakonec i ten příběh vlastně nenabízí nic navíc, než co odhadneme po pěti minutách a pak se k tomu těžce dopracováváme. V Kamile Janovičové je však alespoň na českou pohádku neotřelá tvář „princezny“, výprava docela ujde, dokonce zde máme i jednu „davovou“ scénu, a sem tam fór (včetně současných politických konotací) rovněž pomáhá jakémus takémus mírnému nadprůměru. Tomáš Klus mi byl vždy protivný, a zde mu často dochází dech, asi jak je jeho nakynulé tělíčko upnuté do královských šněrovaček. Celkově filmu chybí lepší rytmus, drajv, je pomalý, a to dokonce i v „akčních“ scénách. Ale jak říkám, není to zcela hloupé, snaha tu je vidět, na mírný, ale skutečně jen mírný nadprůměr to jakž takž vysupí. (Btw, vůbec jsem nepochopil, co se stalo s její matkou - teta má právě narozené dítě na ruce, matka nikde, jestli byla víla nebo umřela, Bůh suď.) Jo, a proč to celé vyprávění uvádí mimo obraz ženský hlas s výraznou slovenskou dikcí? To nemohla Fialovou nadabovat nějaká česká herečka, aby to neznělo divně? Jakože to tady fakt zní divně. Kudla. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že Tomáš Klus poklusem bez vkusu zamíří i do dalších sfér šoubyznysu, aby na nás vyvalil své hbité prsty proklatě nízko, protestsongy a kdo-ví-co-ještě. Bál jsem se zbytečně. Toť z mého pohledu jeden z mála kladů. Ale bohužel jsem těžce nepobral přítomnost Lábuse s Vladykou snažící se o jakousi humornou dvojku zavádějící daň z hlíny. Já - vyznávaje pojetí humoru M. Horníčka (humor je o moudrosti, ne dělání ze sebe debila) - musím konstatovat, že oba pánové se trefili do současného trendu pohádek, které více než na silný a jednoduchý příběh sázejí na dementní postavy a karikatury. Pitvoření mi nikdy vtipné nepřišlo a přehrávání už vůbec ne. Ať se vrátí Třetí princ s Janem a jeho podivuhodným přítelem!!! Ačkoli v případě daní se pohádka trefila bambitkou do černého. ()

Reklama

Krissty 

všechny recenze uživatele

Z českých pohádek, které poslední dobou nestojí za nic, patří rozhodně k těm lepším. Je to vtipné, je to milé a jsou tam super songy + hlas Tomáše Kluse :) Jiří Lábus a Miroslav Vladyka byli jednoznačně to nejlepší na celém filmu, to oni umí.. Občas tam sice byly věci opravdu hodně nelogické, až to bilo do očí.. Ale dalo se to přežít :) (Shlédnout můžete zde.) ()

juta 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá pohádka a také i občas vtipná. Pokaždé je divné, když zpěvák hraje ve filmu a navíc když si tu zazpívá. Já si na to nikdy nezvyknu. Hlas Vondráčkový mě už taky nudí, ale co, k pohádkám to prostě patří. Obsazení je hodně dobré, krom Kostkový, která se sem absolutně nehodí, nehodí se nikam. :-) Nějak se tu moc komolila sprostá slova a jestli se nějaké dítě dostane později do politiky, tak se bojím, aby díky této pohádce nezmagořilo a nezavedlo nesmyslné daně. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Kudla z pudla, nebylo to tak špatné :-). U pohádek bych nebyla tak kritická, soudit by měli hlavně ti, kteří po zhlédnutí jdou vypáčit mámin šatník, jestli by se tam nenašel nějaký černý převlek, černý šátek, rukavice... Mně tam ohromně sedl Ondra Vetchý a oba hlavní rádci, Lábus s Vladykou. Kdo tu kritizuje, ať se někdy mrkne na nedávno natočené německé pohádky, které zpracovávají klasická témata, to je čirá hrůza, pohádkovost veškerá žádná, skutek utek. Oproti tomu je bambitka dostatečných 85%. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)
  • „Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem (Tomáš Klus) v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus). Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Anička (Kamila Janovičová) nejprve sekyrou porazí strom, aby zabránila jízdě královským rádcům s jejich vozem na peníze, ale v další scéně ona sama s tímto vozem pokračuje v jízdě cestou, která by měla být zahrazena stromem. (Izabela)

Reklama

Reklama