Reklama

Reklama

ACAB: Všichni policajti jsou parchanti

  • Itálie A.C.A.B.: All Cops Are Bastards (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Posměšnou zkratku ACAB (All Cops Are Bastards) znají dnes z fotbalového prostředí i malí kluci, setkáváme se s ní na autobusových zastávkách a posprejovaných továrních zdech, objevuje se na transparentech fotbalových ultras a dokonce i jako motiv oblečení.
Když se kácí les, musí lítat třísky. Hoši z italské policejní zásahové jednotky Cobra (Pierfrancesco Favino), Negro (Filippo Nigro) a Mazinga (Marco Giallini) o tomhle vědí své. Když místo s rodinou tráví neděle v ochozech stadionů, kde čelí plivancům, lahvím a vytrženým sedačkám, a nesmí se pohnout, dokud nedostanou rozkaz, každý jejich tvrdší zákrok vyvolá bouři nevole a následnou kritiku veřejnosti a jakýkoliv průser končí u přestupkové komise nebo rovnou u soudu, kde se v lepším případě zahladí křivým svědectvím, jsou něco jako brutální andělé v uniformě. Nováček Adriano (Domenico Diele) nepřichází do jednotky zrovna v nejklidnější době, v Itálii je před volbami, země čelí problémům s nelegální imigrací, narůstá trestná činnost páchaná cizinci a na druhou stranu se zvyšuje i počet rasisticky motivovaných útoků krajně pravicových hnutí. Po jednom střetu s tifosi skončí pobodaný Mazinga v nemocnici a jeho parťáci se zavážou pomstít. (dopitak)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (168)

BlackTom 

všechny recenze uživatele

"Celerino figlio di puttana, celerino figlio di puttana...!" Jeden z nadkategórie - nejedná sa "len" o film päťhviezdičkový, ale o film dokonalý, t.j., poviem si "keby to skončilo presne teraz, tak je to dokonalé". ACAB má v podstate jednoduchú konštrukciu, ako majú aj mnohé seriály z prostredia jednej profesie - tu sa jedná o poriadkové oddiely - to znamená: na place sú to v prvom rade profesionáli, ale zároveň musia čeliť rovnakým situáciám ako bežní občania. Starostlivosť o dcéru, súd pre viacnásobný neprimeraný zásah, syn fašoun a zmrd, ktorý ma dokaličil, či vysťahovanie z bytu... ACAB je tak dobrý preto, že je ľudský. Žiadne zbytočné hry na city, žiadna pokora pred divákom, či moralizovanie. Len tvrdá realita a logické vyústenia, ako napr. pochopiteľný, no predsa fanatický nacionalizmus zo strany poriadkárov, ktorí sa cítia nedocenení a vidia tú istú realitu svojimi očami. A keď sa zmýlia, je len na nich, či je rozhodujúca česť ich povolania, alebo česť pred priateľom. Poteší úderovka The Clash - Police On My Back, tiež cover 4Skins - A.C.A.B., ktorý tu "akože" hrajú náckovia (no vzhľadom nato, že sú to herci, nebudem tu zbytočne plakať na nesprávnom ramene) a samozrejme výborný Pierfrancesco Favino. ()

ac3r 

všechny recenze uživatele

Všichni kdo od toho čekají podobný zážitek jako v Hooligans, tedy výborný film z fotbalového prostředí a fanoušků, okamžitě ruce pryč, protože o tomhle tam jde v úplně v poslední řadě. Bohužel jsem nečetl komentáře a jako vášnivý fanoušek se nechal zlákat názvem filmu, který se autorům asi jako jediný povedl :) V podstatě je to o bordelu v Itálii a čtveřici policajtů, kdy jeden má problém se svým nevychovaným synáčkem, druhý se ženou, třetí sám se sebou a čtvrtý s vystěhováním z bytu. Neskutečna utahaná nuda, tohle už nikdy víc. Chybami se člověk učí :) ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nad očekávání dobrej film. Je to vyprávěno z pohledu římských těžkooděnců, jejichž denní chleba jsou bitky se zdivočelými tifosi, dohled nad deportací nelegálních imigrantů, vystěhovávání chudých obyvatel z bytů a další chuťovky, co vám zrovna na náladě nepřidají. Soustředí se to na jednotku čtyř kolegů a jednoho, co ho v minulosti od policie vyhodili. Všichni mají depky z práce, a do toho řeší docela husté osobní problémy, na kterých se dobře ilustruje dilema, kdy jste ještě dobrý policajt, a kdy už překračujte určitou mez. Film nevynáší soudy, neglorifikuje policii a zároveň jí nekritizuje. Snaží se to na určitých, podle mě dobře vymyšlených, příkladech ukázat, jak složitá může problematika hooligans, nelegální imigrace a z ní proudícího rasismu a následné policejní brutality být. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

POLICEJNÍ SÍLY, BANDA PĚKNEJCH ZMRDŮ.... /// Těžkooděnci. Jednotka den ze dne populárnější. Kdo jsou ti, jenž stojí na stadionu čelem k fotbalovejm fandům (???), jménem radnice vyklízej byty a bráněj demonstracím či bitkám ,,ultras“? Cesta do nitra policejních bastardů, jejichž ochranou proti přesile je brutalita, a se kterejma bych asi vyrazil čistil zemi od ,,té lůzy“. ŽIVOTU NEBEZPEČNÁ ZÁBAVA a věci, který tady nevedou ani tak k jejich nenávisti, jako k touze natočit další dokument. Jestli na tom má větší podíl super muzika, policejní teror, konání dobra nebo tuny sraček můžete posoudit sami. Příběh totiž vyvolá hodně pocitů i otázek, což je jeho další plus. Bejt policajtem..... je totiž poctivá práce! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal Carlo Bonini číst nebudu. 2.) Líbí se mi, když je vyklízenej rumunskej tábor. 3.) Rád si poslechnu dobrou muziku. (Aha, tak co tohle?) 4.) Thx za titule ,,TomStrom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Když od toho nebudete čekat "italské Tropa de Elite", uděláte lépe. A.C.A.B. je opravdu vydařený film a zvolené téma (pravomoce policie, politikaření, nelegální přistěhovalectví, rostoucí vlna extremismu...) zdaleka nepálí v současnosti pouze Itálii, ale celou Evropu. Film vám nepodsouvá nějaký definitvní názor, ale poskytne vám do celé situace víceméně nestranný náhled a názor si musí udělat divák svůj. To je jistě fajn, ale na stranu druhou na mě nefungovalo jakékoliv citové propojení s postavami a zkrátka mě to nechalo chladným. Ve výsledku tedy mezi 3* a 4*, ale bez ohledu na nějaké hloupé číslo, vám všem A.C.A.B. DOPORUČUJI. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Producentom filmu je brat hlavného šéfa futbalového klubu SSC Neapol - Dino de Laurentiis. (vander19)
  • Na začiatku filmu, ako ide záber na stôl s výzbrojou, môžeme na stole zhliadnuť samopal, no ani jeden z členov jednotky nemá počas filmu samopal vo výzbroji. (Odpocivadlo)
  • Zápas, po ktorom bol poranený veliteľ ťažkoodencov, sa odohral medzi AS Rím a SSC Neapol na Olympijskom štadióne v Ríme. (vander19)

Reklama

Reklama