Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (1 548)

sepp 

všechny recenze uživatele

Ok, ta finální bojová scéna je přehnaná, ale jinak dohromady se zbytkem filmu vystihuje zcela přesně šílenost té války. Přečetl jsem mnoho knih o WW2 a tento film, když si to v hlavě srovnám s těmi memoáry přeživších, bych řekl že vystihuje dobře ducha té šílené mašinérie. Nějaký ten patos a velikášství zde není na škodu. Jen ta scéna s těma Němkama mi lautr neseděla co v kontextu zbytku filmu. Jinak za mě velmi solidní, zasloužené 4*. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá akčná vojnová dráma od Davida Ayera. Má vydarený príbeh o posádke jedného tanku Sherman, ktorá si toho prežila už viac než dosť na niekoľkých bojiskách, ale práve pri postupe Nemeckom prišli o jedného člena a nahradiť ho má neskúsený mladík. A tak sa snažia spoločne vytvoriť funkčný tím, pričom mladík získava bojové skúsenosti a prvý krát aj sám prežíva skutočné hrôzy vojny. A Nemci si svoju krajinu len tak nepustia a preto posúdku čakajú tvrdé chvíle. Spracovanie je na tom celkom dobre, síce mám pocit, že potenciál bol predsa len trochu väčší a aj to tempo som čakal o niečo dynamickejšie, ale aj tak si nemôžem výraznejšie sťažovať. Až prekvapivo dobre mi sadli postavy, z ktorých väčšina síce nepôsobí práve najnormálnejšie, ale to sa dá samozrejme vzhľadom na ich prežité udalosti úplne chápať, hlavne, že sú zaujímavé, cítiť z nich tie skúsenosti a sú aj celkom vtipné, takže občas to príjemne odľahčia. Dej nepôsobí výnimočne, ale ani mi neprišiel až tak priamočiary, ako som očakával a tak občas ponúkne aj nejakú zaujímavú nebojovú sekvenciu, obzvlášť časť pri dvoch nemeckých ženách sa nadmieru vydarila. A veľkým plusom je aj tú surová atmosféra, prakticky až naturalistické prevedenie a chválim, že sa tu Američania neprezentujú tým svojim klasickým štýlom, ale ako ľudí, ktorých vojna veľmi poznačila a od bežných kladných hrdinov majú poriadne ďaleko. Takže väčšinu času sa na to pozerá viac, než dobre. Akcie je tu priemerné množstvo a páči sa mi, ale stále mohla byť aj o niečo lepšia. Až na tie zvláštne strely v niektorých scénach je perfektne natočená, takže sa to dá skutočne užívať, chválim slušnú rozmanitost, pričom nechýba boj v meste, pri lese a ani súboj s tankom, nájde sa tu plno výborných momentov, na ktoré sa dá dlho spomínať a prišlo mi to aj dosť napínavé. Ale čakal som väčšiu realističnosť, hlavne finále je už úplne mimo a tiež na to, ako film inak pôsobí surovo a naturalisticky, tak práve v akcii paradoxne nie je ani zďaleka tak drsný, ako som čakal, síce občas sa niečo nájde, ale väčšinou sa jedná len o také normálne zásahy vojakov a techniky. Najviac sa mi páči napínavý súboj s Tigrom, ale na všetku akciu sa pozerá dobre. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, výborné zloženie posádky, hlavne Brad Pitt, ktorý mi tu sadol až prekvapivo dobre, ale Jon Bernthal, Michael Peña, Shia LaBeouf, ale aj mladík to zvládli veľmi dobre, takže som si ku všetkým vytvoril nejaký vzťah, no nesklame ani tých pár vedľajších postáv. A čo sa týka réžie a technickej stránky, David Ayer si tentoraz vybral podstatne veľkolepejší projekt, než doteraz a zvládol to našťastie solídne, obzvlášť vizuálna stránka a atmosféra, len ako som spomínal, trochu ma sklamala realističnosť a surovosť akcie, tu som od neho čakal trochu viac. Takže celkovo som spokojný, určite sa nejedná o nejaký žánrový klenot, ale páčilo sa mi to a rád si to ešte pozriem. 75% ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Film „Čtyři z tanku a Pitt“ jednoznačně boří zažitá klišé o tankistech. Tank tu již není útulným a vyvoněným místem ovládaným partičkou čistých, sympatických a za všech okolností kamarádských pšontků. Ne, je to hnusná, smradlavá a klaustrofobická kobka, kde se chčije a sere do plechových beden, s posádkou, na níž by si nejeden psychiatr s úspěchem udělal atestaci, ve složení jeblý Mexičan, vypatlaný a agresivní bruklynský vrah, transka jménem Šejla a hnusná, iritující neherecká mrdka Percy „JaxekurvamohdostatdofilmusPittem“ Džeksn. A tak jedinou sympatickou postavou je opět jen ten dvounohý miláček žen, dětí a mnohých mužů, za všech okolností rozkošný, přesličný a zářící Bret v roli Šaryka. Je to v podstatě úplně o ničem a s koncem, u kterého má jeden neodolatelnou chuť kopat se do koulí za zvuků Emejzink grejs, avšak tankisté naprosto splňují požadavky na ně kladené, tedy ovládat tank a kosit Wehrmacht, a natočeno je to až úděsně sugestivně a realisticky. No, realisticky… Na vojně ani ve válce jsem nikdy nebyl, rovnou od lučištníků jsem byl převelen do zázemí a jsem ten hodný strýček, co se v případě mobilizace důkladně postará o zabezpečení týlu a bude vám s nasazením šukat manželky a přítelkyně, aby nebyly mrzké, kdybyste se náhodou ze zákopů nevrátili v pytlích. Takže co já můžu vědět, že? Nicméně bylo to působivé jaxviňa a vůbec celkově úžasné. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Auf wiedersehen asshole! Tak tohle byl naprosto parádní vejplach a suverénně největší guilty pleasure roku. Přesně takhle jsem doufal, že ten film bude vypadat a spokojeně se tetelím blahem, protože jsem dostal co jsem chtěl. Ayer se nesere z nějakým příběhem a seznamováním z postavami a rovnou pěkně od začátku hodí hlavní hrdiny do mlejnku na maso. Zbytek filmu pak vypadá zhruba asi tak, že Pitt a spol kosí nácky po stovkách do toho se vydatně fuckuje a závěrečný finále je správně přehnaný a nereálný, ale k čertu s tím já na to kvůli reálnosti nešel a když si k faktu, že akce byla prostě boží, špinavá a stylově syrová přidám skutečnost, že ani ty neakční scény mi nepřišli nijak nudný a ty 2 hodiny mi utekli jako voda, tak prostě pod 5* jít nemůžu i když je to místy tak blbý až to bolí a ten konec s náckem co se slitoval už byl totálně mimo, ale já na to jebu. Pokud platilo, že po Patrole byl u mě Ayer režisérem na odpis, tak letos po Sabotage a Fury se u mě předělal v režiséra na kterýho měním názor a už teď jsem zvědavej na jeho další projekty.95% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ke škodě věci se jedná o dosti rozporuplný film, který ani přes pár velmi výrazných kladů nedokáže potlačit otravná klišé a lehce se vkrádající pocit průměrnosti. Hercí se snaží, jenže jejich postavy nejsou dostatečně zajímavé. Pittův Don musí utáhnout prakticky vše, obzvláště v sekvenci při jídle s německými civilisty (která je asi nejlepší částí filmu) se mu to i daří, jenže od nikoho dalšího se mu nedostává pomoci. V mých očích otravný zajda Norman mu zkrátka nepomáhá a všichni ostatní jsou dvojrozměrné karikatury. Motivace postav, proč zůstat a "hrdinsky" zahynout je spíše scenáristickou berličkou k vystavení "epického" souboje, který je ale bohužel na rozdíl od ostatních bitev o mnoho levelů méně realistický. Závěrečná bitva je tedy americké klišé a paradoxně nejhorší část filmu. Kdyby v ní byl zachován věrohodný pocit z války a boje o přežití, jistě bych šel s hodnocením výš... 7/10 ()

Galerie (82)

Zajímavosti (81)

  • V úvodní scéně se objevují německý Panther Ausf. D, Panzer IV Ausf. H a Jagdpanzer 38(t) "Hetzer". (Maulincio)
  • Mýtus, že tank Sherman je smrtící past, vznikl po vylodění v Normandii, kdy byla většina těchto tanků zničena požárem. Těmto strojům se proto údajně přezdívalo Ronsons (což byla značka zapalovačů), protože „chytne vždy napoprvé“. Tank se dá opravit prakticky vždy, pokud není zničen požárem, takže i například i poté, co ze zasaženého tanku utekla posádka, Němci do něj stříleli dál, aby byl už nepoužitelný (většinou vznikl požár v prostoru munice, nikoliv u benzínového motoru). Navíc se z tanku Sherman vystupuje prakticky nejrychleji ze všech uzavřených tanků druhé světové války, a tak když začal hořet, měla posádka největší šanci na přežití. Americká armáda poslala do Evropy 49 516 tankistů, z čehož jich padlo 1574 - to jsou pouhá 3% (například u pěchoty to bylo 18,5%). (Maulincio)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama