Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (1 548)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ale pořádně mě z něj zaujaly vlastně jen dvě scény, z nichž jedna se navíc odehrávala u jídelního stolu (ta druhá byla likvidace tigeru). Zdálo se mi, jako by David Ayer chtěl zkombinovat Velkou červenou jedničku a Tenkou červenou linii, jenže na takovou laťku zkrátka za pomoci klišé a nezajímavých postav dosáhnout nemohl. Přitom Brad Pitt se do role hodil stoprocentně a bylo vidět, že si velitele tanku zahrál s chutí, a ta špinavá zabahněná atmosféra měla také hodně do sebe. Jenže proč to celé bylo tak dlouhé, ačkoliv se v tom toho tak málo stalo? ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. David Ayer se mi začíná čím dál tím víc líbit a Fury je další parádní zářez na jeho pažbě. Nejen proto, že se rozhodl vydat trošku jinou cestou (podstatná část filmu se odehrává v malém tankovém prostoru a stejně to není nuda) ale hlavně, že mu to krásně vyšlo a dal dohromady tak skvělý casting. Každému herci jsem tu postavu vojáka věřil a dokonce jsem i zapomněl, že se koukám na Brada Pitta. Přesně tak, pokud obsadíte takovouhle celebritu do válečného filmu, tak se musíte postarat, ať nepůsobí rušivě na diváka a to (alespoň u mě) vyšlo. Nebojím se napsat, že pro mě se tento film stal jedním z nejlepších filmů roku 2014 a rozhodně nejlepším válečným filmem od roku 1998, kdy vznikl takový malý snímek jménem Saving Private Ryan. Jak říkám, pan Ayer se mi líbí čím dál víc. 100 %. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Výtečná WW2 týmovka kde náš oblíbený "Aldo Raine" s tankem a svojí posádkou čistí SS v jejich vlastní vlasti a pozdní fázi boje na západní frontě. Proč jsem nadšený? Předně proto, že jde o nekompromisní zobrazení explicitního násilí a temna v rozbahněné rozbombardované krajině, doprovázené vulgaritou narušených vojáků, zkrátka obrázek bližší realitě. Opravdu moc se mi líbí jak umí Ayer podat drsnost, jak už letos(!) předtím v SABOTAGE, tak do určitě míry i v END OF WATCH, které se dočkalo dosud nejlepšího přijetí. FURY je na Hollywood až klenotem právě v tom, jak beznadějný a nesentimentální smrad války nám tu předkládá. Odlidštěný nepřítel bez tváře (tak jak byl myslím skutečně často vnímán), sychravo, zdecimovaná zem, přemítání Krista. Přesto dojde i na nejkrásnější emoce, silně byť nepatrně, v parádní scéně dobytí germánského městečka. Užil jsem si i herce, což bylo jasné už dle obsazení. Ale mám výtku - závěr byl prostě až příliš přitažený za vlasy a došlo i na takové ty typické hollywoodské neduhy, kterým se tento atypický film až do té doby hezky vyhýbal. Každopádně... potlesk. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tohle je válka! Už ji cítíš?“ Přiznám se, že jsem měl mnohem nižší očekávání, výsledek mě velmi mile překvapil. Atmosféra strachu, napětí, bojové scény, to vše s přívlastkem výborné. A dokonce jsem po většinu projekce neměl většího problému s uvěřitelností. Ta si šla pomalu zdřímnout od střetu na křižovatce (cca 25 minut před koncem) a vyloženě „vytuhla“ až s připlazením snipera (míjející ostrostřelec, nezničitelný Don, líné granáty, hodný protivník). A když si k tomu připočtu výtečnou pasáž s 2 Němkami, která ukazuje, že i v nebojových scénách film nepokulhává, rád mu slušné 4* přiklepnu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Glourious Basterds and their Killing of Fucking Nazis! Zablácený, drsný, vojenskou technikou nebývale věrný akčňák ze sklonku druhé velké války, v němž se šablonovité postavy pohybují v organizovaném chaosu a přeměňují mírumilovné ideje na násilnou historii. O něco méně komplexní než Saving Private Ryan, ale roli od role více suverénní Wardaddy Pitt vše hravě nese na svých zjizvených zádech a vy mu věříte, že ty svý skalpy pomocí kanónu tanku Sherman dostane. Jenže pak přijde okamžik, kdy Fury dorazí na rozcestí a i když je fakticky znehybněné, vydá se naprosto špatným směrem. Směrem přehnaného heroismu, devalvujícího vše, co se doposud odehrálo. Pak už ani není překvapením, že finální záběr chtě nechtě evokuje větu: „Jdi, poutníče, a zvěstuj Americkým, že my tu ve Fury ležíme, jak zákony kázaly nám.“ Trošku mě zaráží, že nemytý Shia 3x pracoval s Míšou Bayem a v existenci boha začal věřit až nyní při natáčení uvnitř konzervy s pásy. V přihrádce Bumblebeeho nebyla bible? ()

Galerie (82)

Zajímavosti (81)

  • Mýtus, že na jeden Tiger je potřeba pět tanků, vznikl ještě za války... avšak pět tanků - tedy tanková četa - byla nejmenší taktická jednotka se kterou se při boji počítalo, ať už šlo o útok na kulometné hnízdo nebo právě o přepadení tanku Tiger. Vždy musel být výhodnější poměr sil, takže vždy útočila minimálně četa. (Maulincio)
  • Don "Wardaddy" Collier (Brad Pitt) používá jako osobní zbraň revolver Smith & Wesson M1917 ráže .45ACP (11,43 mm). Jedná se o revolver z roku 1917 (tedy z první světové války), která byla pro svou oblibu používána i v dalších válečných konfliktech. Norman (Logan Lerman) používá samopal M3A1, zvaný pro svůj tvar "olejnička". Jednalo se o jednoduchý samopal vyráběný od roku 1943, který měl nahradit složitý a drahý Thompson M1A1. (Kirman)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama