Reklama

Reklama

V Londýně řádí sériový vrah žen, jehož poznávacím znamením je pánská kravata, kterou zanechává pevně utaženou kolem hrdla svých uškrcených obětí. Policie je samozřejmě v pohotovosti, všechny stopy však naneštěstí vedou k nevinnému muži. Ten bude svou nevinu muset dokázat, nejlépe tak, že skutečného vraha vypátrá sám... Zběsilost je předposledním filmem mistra filmové hrůzy Alfreda Hitchcocka. Při jeho natáčení se po více než dvaceti letech, strávených v Hollywoodu, vrátil do Londýna, v němž prožil dětství a mládí a kde vznikla díla, jež ho proslavila. Scénář příběhu o londýnském škrtiči napsal Anthony Shaffer podle knižní předlohy Arthura La Berna. Před natáčením Hitchcock strávil více než šest týdnů vyhledáváním zajímavých a působivých londýnských lokalit, z nichž ve filmu uvidíme například Covent Garden či Newgateské vězení. Hlavní roli bývalého letce, obviněného ze série vražd, ztvárnil Jon Finch, který začínal jako divadelní herec a v době natáčení Zběsilosti měl za sebou již první výrazný filmový úspěch v Polanského Macbethovi. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na Hitchcockovi mám nejradši to, jak dokáže skvěle zobrazit prostředí, kde se film odehrává. Ty uličky okolo hospody Globus a Ruskova obchodu působily strašně reálně a živě. No a k tomu takové ty lahůdky jako hodně morbidní, úchylný, ale taky zábavný vrah, chudák hladovějící inspektor, který nenávidí francouzskou kuchyni a jeho žena, která naopak nepoživatelné francouzské blufy neustále vaří. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Falešně obviněný muž na útěku vs cynický a šikovný sériový znásilňovač a vrah. Suverénně vyprávěný příběh se silnou scénou znásilnění (kterému chybí kopulační pohyby) a nočního výletu s mrtvolou na náklaďáku brambor. V mých očích filmu hodně škodí (černý) humor - speciálně inspektorovy kulinářské trable s manželkou bych z fleku škrtl. ()

Reklama

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

perfektní krimikomedie, miluji ženy , které vaří tak dobře , že to ani inspektor Scotland Yardu nestráví. Má to spád gradace je perfektní na to že mu bylo 73 tak přímo skvělý loučil se na úrovni , je tam všechno od mordu přes kuchyň útěku no coment prostě nádhera . Skvěle jsem se bavil a vřele doporučuji .Všichni byli perfektní i škrtič. Děkuji za příjemný večer své filmotéce, ještě štěstí že ji mám, na ty nové slátaniny se nedá ani koukat zdraví deda :-) Všem uživatelům doporučuji komentovat filmy po 3. skouknutí určitě změníte názor zdraví deda :-) Enšpígl kecá a uráží ,taky je někdy idiot :-) asi se blbě vyspal nebo měl zácpu:-)1.11.2019 Alfred Hitchcock z toho udělal kvapík, ale skvělý určitě se při natáčení všichni dobře bavili a já při x tém sledování taky deda :-)8.2.2020 Richard Blaney se v restauraci chová jako idiot:-) 18.3.21 ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Klasický Hitchcockov námet s klasickým napínavým spracovaním a parádnymi vychytávkami. Čo ma však mierne irituje, je práve zmena doby, ktorá sa mierne odrazila aj v režisérskom prístupe. Kde sú tie časy, keď si ma uchmatol Cary Grant a najmä teatrálni herci s jagavou vizuálnou stránkou robili Hitchovi najlepšie meno? 70%. Som nostalgická, a v tomto prípade sa mi to, bohužiaľ, nevyplatilo. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ve své době, zvlášť po mimořádném nezdaru jménem Topaz, byly častější opačné reakce, ale dle mého mínění nedopadnul Hitchův návrat do Anglie dobře. Až na pár světlých výjimek je to velmi nenápaditě zrežírovaný krimithriller, který usiluje o co největší serióznost a autenticitu (první mord je příliš dlouhý), ale přitom nejlépe funguje během úmyslně vtipných scén („vypadá to jako prasečí nožičky“). Škoda, že nejde od začátku do konce o komedii. Osobně jsem měl navíc problém s představitelem nevinně pronásledovaného, který mi byl pro svou aroganci lhostejný, což by splnilo svůj účel, kdybychom po patnácti minutách nevěděli, kdo je skutečným vrahem, pročež by mrazivá nejistota mohla prostoupit celý film. 60% Zajímavé komentáře: Douglas, MIMIC, vypravěč, mortak ()

Galerie (110)

Zajímavosti (12)

  • Scéna, kdy kamera projíždí pod Tower Bridgem, musela být přesně načasována, neboť most se zvedá pouze dvakrát denně. K vytvoření této iluze bylo zapotřebí mnohonásobného zoomu, jelikož letadla mají přísně zakázáno pod mosty létat. ((mOnkey))
  • Natočené od konca júla do polovice októbra 1972. (shimik77)

Reklama

Reklama